Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο θερινό πρόγραμμα σπουδών: «Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις»

Διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδoς, το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και το Προξενείο του Καναδά, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης-Το νέο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2015 ...

Το νέο θερινό πρόγραμμα σπουδών (summer studies) με θέμα «Μεσογειακές και Ευρωπαϊκές διασυνδέσεις» (Mediterranean and European Interconnections), που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδoς, το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και το Προξενείο του Καναδά, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε σήμερα, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2015, παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, Παντελής Πετμεζάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθηγητής Βασίλης Γούναρης, ο καθηγητής της έδρας Νεοελληνικών και Ελληνοκαναδικών Σπουδών «Φρίξος Β. Παπαχρηστίδης» του πανεπιστημίου McGill, Τάσος Αναστασιάδης και ο υπεύθυνος του προγράμματος, ακαδημαϊκός συνεργάτης της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Γιώργος Αντωνίου.

Φοιτητές από το McGill, καθώς και από διαπιστευμένα ανώτατα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα εντατικό, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, αρχαιολογίας των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, καθώς και σε όσους εστιάζουν στη γεωπολιτική των σύγχρονων Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καινοτόμες παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς, επιτόπια έρευνα, καθώς και επιτόπου κριτική συμμετοχή σε σχέση με τα θέματα που θα μελετηθούν.

Στη στρατηγική του Δήμου, ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη διεθνής κόμβος σπουδών (educational hub) αναφέρθηκε ο Σπύρος Πέγκας, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην πολιτική για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος με τη διεύρυνση του τουριστικού πορτφόλιο της πόλης. «Συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα δημόσια πανεπιστήμια και τις ιδιωτικές σχολές της πόλης, που έχουν υψηλό επίπεδο σπουδών. Η ομάδα αυτή συμμετέχει στις τουριστικές αποστολές για την προβολή της πόλης, προσθέτοντας την ιδιαίτερη αυτή θεματική. Έχουμε ονομάσει αυτήν την πρωτοβουλία «Study in Thessaloniki» κι έχουμε κατοχυρώσει τον τίτλο στο διαδίκτυο, ενώ ετοιμάζουμε σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα είμαστε στη διαδικασία δημιουργίας λογότυπου, το οποίο θα παρουσιάσουμε άμεσα. Μας ενδιαφέρει να έρθουν περισσότεροι νέοι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και το καλοκαίρι μέσα από σεμινάρια και θερινά προγράμματα σπουδών, ώστε να έχουμε μια ακόμη πιο ζωντανή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η συνεργασία των δύο πανεπιστημίων είναι πολύ σημαντική κι ελπίζω να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Για τη στενή συνεργασία μεταξύ ελληνικών και καναδικών πανεπιστημίων, που εδραιώθηκε με το μνημόνιο που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1998 μίλησε ο επίτιμος πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη. «Η νέα, σημαντική αυτή συνεργασία έρχεται να επιβεβαιώσει το για πολλούς ανέφικτο, αλλά πιο αναγκαίο από ποτέ άνοιγμα της Ελλάδας, ενώ αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εξωστρέφειας των δύο χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδανικός τόπος για όλους όσοι ασχολούνται με σπουδές που έχουν σχέση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τον χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου, καθώς αποτελεί κλασικό παράδειγμα σε όποιο θέμα μπορεί να τεθεί από πλευράς ιστορίας, πολιτικής ή διεθνών σχέσεων.

Τις λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσίασε ο Τάσος Αναστασιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι οι σπουδές διαρθρώνονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, που περιλαμβάνουν την αρχαιότητα, τη βυζαντινή – οθωμανική Θεσσαλονίκη, το σύγχρονο ελληνισμό και τη γεωπολιτική θέση της πόλης. «Το πρόγραμμα έχει σημαντικό ακαδημαϊκό όφελος για την Ελλάδα, στην οποία παράγεται σημαντικό ακαδημαϊκό έργο. Παράλληλα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας και να παρουσιάσουμε μια άλλη εικόνα της», τόνισε ο καθηγητής.

Τέλος, ο Γιώργος Αντωνίου ανέφερε πως στόχος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και του προγράμματος είναι να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης με την ομογένεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο