Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυβερνητική παρέμβαση για το μετρό

Ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο χθες κατά τη συνεδρίασή του - Συνάντηση με τον Σταθάκη θα έχει τη Μεγάλη Δευτέρα ο Μπουτάρης στην Αθήνα

Κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα του μετρό, ζητήθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο νέο δημαρχιακό μέγαρο, με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τις προτάσεις που ελήφθησαν, αναμένεται να μεταφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, στην Αθήνα.

Ο κ. Μπουτάρης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, υποστήριξε πως «υφιστάμεθα τρομερή κοροϊδία από την κεντρική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Ξέρουμε τα οικονομικά προβλήματα, ξέρουμε ότι η λύση του συμβιβασμού είναι η καλύτερη. Πρέπει να δοθεί πολιτική λύση για το μετρό».

Αναλυτικά, τα οχτώ σημεία, στα οποία κατέληξαν στη συνεδρίαση είναι:

-να ζητηθεί παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου, κατά τον προσφορότερο και πλέον συμφέροντα τρόπο,

-να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση,

-να μην διευθύνεται από την Αθήνα το έργο, προκειμένου οι κρίσιμες αποφάσεις να λαμβάνονται επί τόπου,

-να εφαρμοστούν μέτρα ανακούφισης για τους μετρόπληκτους επιχειρηματίες, να εξωραϊστούν τα εργοτάξια,

-να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου

-και να συζητηθεί το θέμα του μετρό στη Βουλή.

Το ψήφισμα που συντάχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει ο ίδιος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στον κ. Σταθάκη.

Ο βουλευτής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε πως το ζήτημα θα λυθεί μονάχα μέσα στη Βουλή. «Να συμφωνήσουμε να γίνει ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με αποκλειστικό θέμα το μετρό, όπου θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, Υπουργείο, Αττικό Μετρό, ανάδοχος και δημοτική αρχή», είπε.

Ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις έριξε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφάκακου, λέγοντας ενδεικτικά πως τα τελευταία οκτώ χρόνια που διεξάγεται το έργο έχει ολοκληρωθεί μόλις το 35%.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης Γιάννης Δελής πρότεινε να ολοκληρωθεί το έργο από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών. Η Ελεάννα Ιωαννίδου, επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση», τόνισε πως το μετρό σχεδιάστηκε και μελετήθηκε πρόχειρα και είπε πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Τέλος ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς, πρότεινε να γίνει συλλαλητήριο που θα απαιτεί από τους υπευθύνους να δοθεί άμεση λύση.

Την τοποθέτηση Τζιτζικώστας μετέφερε ο Στάθης Αβραμίδης

Aπών από την συνεδρίαση ήταν ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς απουσιάσει σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Τον εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αβραμίδης, ο οποίος και μετέφερε την τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα.

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μόνο έργο στον αναπτυγμένο κόσμο, που δεν έχει χρονοδιαγράμματα. Είναι το μόνο έργο, που η διοίκησή του βρίσκεται 504 χιλιόμετρα μακριά. Είναι το μόνο έργο, που τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η εκτέλεσή του, προμήνυαν την αποτυχία του. Και την αποτυχία αυτή, την ανικανότητα και την ανευθυνότητα ορισμένων, την πλήρωσαν με βαρύ τίμημα οι επαγγελματίες, που είδαν τους τζίρους τους να καταρρέουν, οι καταστηματάρχες, που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, οι κάτοικοι, που ακόμα και σήμερα μετακινούνται κάτω από τις λαμαρίνες και οι εργαζόμενοι, που απολύονται, όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που απαιτούνται», αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τι είπαν οι φορείς

Την απορία πως «ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα έκανε επίθεση και στο διευθύνων σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, τονίζοντας : ««Μας έχει φλομώσει στο ψέμα και τις ανακρίβειες ο κ. Τσίτουρας. Είμαι ευτυχισμένος που αυτός ο άνθρωπος δεν είναι εδώ σήμερα».

«Χρειάζεται ένας έντιμος συμβιβασμός. Το έργο ουσιαστικά οδηγήθηκε στα βράχια» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας. «Πολιτική βούληση για να ξεβαλτώσει το έργο» ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην οικονομικά της πόλης.

Στο νομικό μέρος ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης είπε ότι: «Υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Υπάρχουν ποινικές ρήτρες. Υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει την πρωτοβουλία. Να κάνει μια διαπραγμάτευση με τον εργολάβο και να καταλήξει κάπου».

Τον φάκελο με τις διαμαρτυρίες που έχει καταθέσει το Επιμελητήριο από το 2007 μέχρι σήμερα με τα προβλήματα που υπέστησαν οι επιχειρήσεις γύρω από τα εργοτάξια για πάνω από 8 χρόνια κατέθεσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

«Να πείτε στον κ. Σταθάκη ότι καταστρέφονται άνθρωποι στην γραμμή του δρόμου και όσο καθυστερεί καταστρέφονται κι άλλοι» είπε απευθυνόμενος στον Γ. Μπουτάρη ο Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης ζήτησε και την κατάργηση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά σε εργοτάξια του Μετρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο
«Διεκδικούμε σεβασμό στην ιστορική μνήμη με όσα θεσμικά και ηθικά προβλέπονται για τα κατάλοιπα των εκτελεσθέντων στο Επταπύργιο»,
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ιστορικός τόπος το σημείο των 33 σκελετών στο Επταπύργιο