Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η εκατόχρονη ιστορία του ΣΒΒΕ μέσα από ένα επετειακό λεύκωμα

Χρονικό 1915-2015: Τα πρώτα 100 χρόνια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και οι προκλήσεις του σήμερα και του αύριο...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Οι ποικίλες φάσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η βιομηχανία στην Ελλάδα από το 1914 μέχρι και σήμερα, αλλά και οι ιστορίες τολμηρών επιχειρηματιών αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες του επετειακού λευκώματος που αποφάσισε να εκδώσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για να γιορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων πορείας του.

100 χρόνια πριν, εννέα σημαντικοί βιομήχανοι της Θεσσαλονίκης, «…κατόπιν ανταλλαγής σκέψεων περί της από κοινού ενεργείας προς υποστήριξην

της εγχωρίου βιομηχανίας…» αποφάσισαν την ίδρυση του «Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας» που η μετεξέλιξή του στον χρόνο είναι ο σημερινός «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος» (ΣΒΒΕ), είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθ. Σαββάκης, μιλώντας χθες το πρωί στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του λευκώματος.

Ενώπιον παλαιών προέδρων του Συνδέσμου αλλά και επιχειρηματιών-μελών του, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι σκοπός είναι “ο ΣΒΒΕ να τα χιλιάσει”.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ανάγνωση της εκατόχρονης ιστορίας του ΣΒΒΕ αποδεικνύει, με πλήθος τεκμηρίων, ότι ο Σύνδεσμος υποστήριξε, και εξακολουθεί να υποστηρίζει, το «σωστό» για το σύνολο, παραμερίζοντας τη συντεχνιακή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις και γενόμενος έτσι με την πάροδο των ετών ενεργός κοινωνικός εταίρος, που πάντοτε απεδείκνυε την προσαρμογή του στις εθνικές και διεθνείς εξελίξεις. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, η καταγραφή γεγονότων και αποφάσεων, αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο του ΣΒΒΕ στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης αρχικά, της Βορείου Ελλάδος στη συνέχεια, και, τελικά ολόκληρης της χώρας.

Οι προκλήσεις του σήμερα 

“Στις αρχές του 2015, και παρά τις εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ο ΣΒΒΕ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με αμείωτη ένταση στη στήριξη της βιομηχανίας, που αποτελεί τη σημαντικότερη διέξοδο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, πρόσθεσε ο κ. Σαββάκης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα πιστεύω του Συνδέσμου για τη διάσωση και την ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας. Είναι όπως είπε η προσήλωση στη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ, και “η επιμονή μας ότι ανάταξη της οικονομίας, έξοδος από την κρίση και αναπτυξιακή πορεία δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν συμφωνηθούν και δεν υλοποιηθούν άμεσα σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και της εγχώριας αγοράς”.

Ένα κεφάλαιο για κάθε Δ.Σ.

Στην εκατόχρονη πορεία του ΣΒΒΕ και στη συλλογή και διαχείριση του αρχειακού υλικού, αναφέρθηκε ο συγγραφέας του λευκώματος που έχει τίτλο “ΣΒΒΕ: Χρονικό 1915-2015 τα πρώτα 100 χρόνια”, ιστορικός και μελετητής Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου.

Το λεύκωμα χωρίζεται σε πέντε μέρη: Η ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος, 1914-1924, Κρατισμός και διεθνής οικονομική ύφεση, 1924-1940, Η δεκαετία των συσσιτίων, 1940-1950, Η εποχή της εκβιομηχάνισης, 1950-1974 και Η σύγχρονη εποχή. Κάθε Δ.Σ. του Συνδέσμου, αποτελεί και ξεχωριστό κεφάλαιο στο λεύκωμα (συνολικά 52 κεφάλαια), το οποίο συνοδεύεται από πλούσιο και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό.

Γ. Μουτάρης: Η επιχειρηματική οικογένεια έχει αποθέματα δυναμισμού

Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρης, ο οποίος έχει διατελέσει β΄αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ τη διετία 1995-1997.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, η οποία όπως είπε λειτουργεί σε ένα κράτος εχθρικό ως προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, από τον πόλεμο και μετά. Όσο για το σήμερα, ο ίδιος είπε ότι προς το παρόν είναι ασαφές το περιβάλλον ως προς την πρόθεση της κυβέρνησης απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Πάντως, εξεφρασε την αισιοδοξία του γιατί όπως τόνισε “ξέρω τα αποθέματα δυναμισμού που διαθέτει η επιχειρηματική οικογένεια”.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Πάντως, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεργαστεί με άψογο τρόπο με τους φορείς της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, όπως είναι ο Σύλλογός Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί, “για να στήσουμε τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον”.

“Η σημερινή συγκυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του βιομηχανικού κλάδου, που κατ’ επέκταση είναι και προβλήματα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν εθελοτυφλούμε. Αντίθετα, αγωνιούμε μαζί σας”, τόνισε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, προσθέτοντας ότι “ήδη, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες που ευνοούν τη βιομηχανική ανάπτυξη”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Μ. Σχοινάς, δήλωσε ότι “ο ιδιωτικός τομέας μεγαλουργεί στην εξωστρέφεια και ζαρώνει στην προστασία”. Μόνο η εξωστρέφεια και το γκρέμισμα απελευθερώνει τις δυνάμεις. Όσοι πίστευαν ότι η προστασία στην ιδιωτική δραστηριότητα προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είδαν ότι δεν είναι αρκετό, είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι η μόνη λογική δεν είναι η “επιδοματική”, αλλά αυτή των ανοιχτών συνόρων, αγορών και επιχειρηματικού ρίσκου “για να προκόψουμε”, τονίζοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ προάγει αυτήν ακριβώς τη λογική.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης, ότι, διαχρονικά, το μόνο σημαντικό κρίσιμο σταθερό σημείο αναφοράς είναι η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και την ΟΝΕ.

Η Μακεδονική βιομηχανία του 1914 και η πρώτη συνάντηση

Αναφερόμενος στη Μακεδονική βιομηχανία του 1914, ο κ. Χεκίμογλου αναφέρει ότι οι βαμβακουργίες και οι νηματουργίες έδιναν το στίγμα τους στη Μακεδονία, σε αντίθεση προς την Παλαιά Ελλάδα, όπου επικρατούσαν οι αλευροβιομηχανίες. Είχε βέβαια, όπως τονίζει, και η Θεσσαλονίκη την αλευροβιοομηχανία των θρυλικών Αλλατίνη. Όπως αναφέρει στο πρώτο κεφάλαιο του λευκώματος, ο ιστορικός πυρήνας της μακεδονικής βιομηχανίας ήταν η περιοχή των Καταρρακτών, που με τις υδατοπτώσεις εξασφάλιζε φτηνή ενέργεια στη Βέροια, την Νάουσα και την Έδεσσα. Τον Ιανουάριο του 1914 κλωστοϋφαντουργοί από τους Καταρράκτες και οι Αλλατίνη πήραν την πρωτοβουλία να αποκτήσει ο βιομηχανικός κόσμος της περιοχής συλλογική ταυτότητα.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 15 Ιανουαρίου 1914 στα γραφεία της Υφαντουργικής Εταιρείας «Έρια»7, στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκονταν στην παλιά οδό Τσιμισκή. Ο οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας. Ο 68χρονος Περικλής Χατζηλάζαρος…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπούγας: Σχεδόν βέβαιη η έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας, είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης
Μπούγας: Σχεδόν βέβαιη η έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις νεαροί – Για διαρρήξεις και ληστείες σε καταστήματα
Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν σε δύο ακόμη μέλη της σπείρας, μετά την απολογία τους στον ανακριτή
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις νεαροί – Για διαρρήξεις και ληστείες σε καταστήματα