Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάτι «γλυκό» ψήνεται στο Πάικο

Ένα δάσος που σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις πάντα με υπέροχη παρέα

Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ

Χαμογελαστοί άνθρωποι, λαχταριστές μυρωδιές, βαζάκια που έχουν παγιδεύσει τη γεύση και τις ευωδιές του καστανόδασους και όλα αυτά σε ένα υπέροχο τοπίο. Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται το όρος Πάικο και σε προ(σ)καλεί να το εξερευνήσεις με συνοδεία καταρτισμένων ανθρώπων που κάνουν την εμπειρία αυτή αξέχαστη. Ο Τύπος Θεσσαλονίκης ταξίδεψε και σου μεταφέρει την εμπειρία του!

Μία γλυκιά πρωτοβουλία

Έχει κάποια χρόνια που είχα ακούσει για ένα δραστήριο ζευγάρι που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή αλλά ποτέ πριν δεν είχα καταφέρει να τους επισκεφθώ. Το πρώτο για φέτος Open Day του καστανεώνα της «Γλυκομαγείας» ήταν η ιδανική ευκαιρία για να καλύψω το χαμένο έδαφος!

Η «Γλυκομαγεία» είναι μια γλυκιά πρωτοβουλία του Δάνου Δανιηλίδη και της Μάγιας Κετικίδου, η οποία έχει πλουτίσει το γαστρονομικό τοπίο της περιοχής και της Ελλάδας με γκουρμεδιές, οι οποίες αλείφονται με χάρη στο ψωμί ή στο τσουρέκι. Το ραντεβού δόθηκε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό της Καστανερής για να ξεκινήσει η ξενάγηση στις γεύσεις και τις ομορφιές της περιοχής. Χαμογελαστοί και καλόκαρδοι άνθρωποι μας περίμεναν για να μας προϋπαντήσουν και να μας τρατάρουν λαχταριστές λιχουδιές φτιαγμένες με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες.

Ξενάγηση στο όμορφο Πάικο

Μπορεί, λοιπόν, η εποχή να μην είναι κατάλληλη για να μαζέψουμε και να ψήσουμε κάστανα στη φωτιά, αλλά αυτό είναι κάτι που έχει φροντίσει από καιρό η γλυκιά Μάγια, ούτως ώστε να μας φιλέψει υπέροχες μαρμελάδες και τσάτνεϊ από κάστανα και όχι μόνο. Ο Δάνος είναι προσιτός, φιλικός και πρόθυμος να σου μεταλαμπαδεύσει όλη τη γνώση και την πείρα που έχει συσσωρεύσει από τα χρόνια της δημοσιογραφικής του καριέρας και της εμπειρίας του στην περιοχή. Σωστή οικοδέσποινα, η Μάγια έχει καταφέρει να κλείσει όλη τη μαγεία των πρώτων υλών σε απλά βαζάκια ούτως ώστε υπέροχες γεύσεις να μας συντροφεύουν ώρες αφού έχουμε αποχωριστεί τα όμορφα τοπία του Πάικου.

Πρώτη στάση στην ξενάγηση ο καστανεώνας του Δάνου και της Μάγιας για… καστανομάθημα, παρατήρηση της οργιάζουσας φύσης και άπλετη θέα για να ξεκουραστεί το μάτι. Έπειτα, επιστροφή στο όμορφο ξέφωτο και η βόλτα συνεχίζεται με το αυτοκίνητο ανηφορίζοντας μερικά χιλιόμετρα ψηλότερα στο βουνό όπου συναντήσαμε τον ξύλινο πύργο παρατήρησης, με την εντυπωσιακή θέα στο φαράγγι του Στραβοποτάμου. Πέντε χιλιόμετρα παραπάνω, λίγο πριν το χωριό Μεγάλα Λιβάδια, σταματήσαμε στη θέση «Λυόμενο Στραβοποτάμου», όπου το ποτάμι σχηματίζει όμορφους μαιανδρισμούς. Περπατήσαμε στο ρέμα Στραβοποτάμου, διασχίσαμε τα δύο ξύλινα γεφυράκια, (ξανα)γευτήκαμε τις λιχουδιές της Μάγιας στους πάγκους και ξαναγίναμε παιδιά στις κούνιες της παιδικής χαράς. Η βόλτα ολοκληρώθηκε στα Μεγάλα Λιβάδια, τον υψηλότερο οικισμό του Πάικου στα 1200μ και την επίσκεψη στο νεοσύστατο λαογραφικό μουσείο του χωριού.

Δασική ποικιλότητα

Ατέλειωτο πράσινο έκτασης 399.000 στρεμμάτων καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του Νότιου Κιλκίς και το βορειοανατολικό του Νομού Πέλλας. Με την υψηλότερη κορυφή του να φτάνει σε υψόμετρο 1650 μέτρων, το όρος Πάικο ατενίζει με περηφάνια την οινική περιοχή της Γουμένισσας, στην οποία μπορείτε να περιηγηθείτε για να μυηθείτε στον ονομαστό οίνο ΠΟΠ Γουμένισσας.

Η δασική ποικιλότητα του δάσους χαρακτηρίζεται από ψηλά δέντρα καστανιάς, οξιάς και δρυς που παρέχουν απλόχερα τη δροσιά τους όταν στο ξέφωτο έχει άφθονη ζέστη. Ενώ, αν σκύψετε το κεφάλι σας θα δείτε αυτόχθονα ελληνικά φυτικά είδη  όπως λευκά ορνιθόγαλα (Ornithogalum atticum Boiss. & Heldr.), ολάνθιστους κίτρινους ασφοδέλους (Asphodeline lutea (L.) Rchb.) και στογγυλοφόρες σαξιφράγκες (Saxifraga rotundifolia L.), οι οποίες πλημμυρίζουν με χρώμα και άρωμα το πράσινο χαλί της φύσης. 

Αυτοφυείς βιόλες (Viola graeca (Becker) Hal.) ξεπρόβαλαν από τα πλημμυρισμένα με νερό πλακάκια στις Εφτά Βρύσες, επικονιαστές στριφογυρνούσαν μέσα σε σπατουλωτές καμπανούλες (Campanula spatulata Sm.) και μωβ ορχιδέες (Dactylorhiza baumanniana J. Hölzinger & Künkele) έσπαγαν τη «μονοτονία» του πράσινου στην Καστανερή.

Το πολύτιμο κάστανο

Μέσα σε αυτή την παρθένα περιοχή, ξεχωρίζει ο πολύτιμος αγκαθωτός καρπός του κάστανου, ο οποίος παρέμενε ανεκμετάλλευτος μέχρι πριν από λίγο καιρό, την ώρα που στην Ιταλία φτιάχνουν μέχρι και μοσχοβολιστό αλεύρι από κάστανο! Οι ταμπέλες που αναγράφουν ότι τα δέντρα είναι ιδιόκτητα δίνουν το στίγμα ότι οι παραγωγοί έχουν αρχίσει να εκτιμούν την αξία του. Αρκετά, ούτως ώστε να σχεδιάζεται στην περιοχή η κατασκευή μονάδα επεξεργασίας κάστανου για να μην καρπίζουν την προστιθέμενη αξία του μόνο οι γείτονες Ιταλοί.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό  τον ανεξερεύνητο παράδεισο ή να επαναλάβετε την επίσκεψή σας εκεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας ανταμείψει με τις εικόνες που θα αντικρύσετε και θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Εμείς ελπίζουμε ότι σύντομα το δάσος και η περιοχή θα γνωρίσουν την άνθιση που τους αξίζει χωρίς να χάσουν τίποτα από την ομορφιά, τη χάρη και την ποικιλότητά τους σε όλα τα επίπεδα. Και επειδή πέντε ώρες είναι πολύ λίγες για να εξερευνήσεις την περιοχή η «Γλυκομαγεία» οργανώνει διήμερη εκδρομή ιδανική τόσο για οικογένειες, όσο και για έμπειρους ή ερασιτέχνες φυσιοδίφες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το όρος Πάικο

Το όρος Πάικο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη (70χλμ.-90χλμ.). Η οδική πρόσβαση πραγματοποιείται, μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (δρόμος Ε75, με έξοδο από τη γέφυρα Πολυκάστρου και στη συνέχεια πορεία στον επαρχιακό άξονα Αξιούπολης-Γουμένισσας-Γρίβας), ενώ δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων. Επίσης, μπορείτε να έρθετε και μέσω του επαρχιακού δρόμου Χαλκηδόνας-Κουφαλίων-Φιλλυριάς (6-7χλμ. λιγότερα).

http://www.goumenissa.eu/dasarxeio/3.pdf

Για την εκδρομή της «Γλυκομαγείας»

Κόστος συμμετοχής

Ενήλικες: 10 ευρώ. Παιδιά: 5 ευρώ.

Τα ποσά καταβάλλονται κατά την άφιξη των εκδρομέων. Στην τιμή περιλαμβάνεται: πεντάωρη ξενάγηση/συνοδεία, ροφήματα, σπιτικά σνακ, γευσιγνωσία γλυκών, καθώς και αποστολή με e-mail σειράς αναμνηστικών φωτογραφιών της εκδρομής.

Για πληροφορίες τηλ. 6932.860.825, e-mail:[email protected], Δάνος Δανιηλίδης.

Facebook: https://www.facebook.com/Glykomageia

*Για την ονοματολογία των φυτών ακολουθήθηκε η ονοματολογία κατά Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Published on the Internet : http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ (04/06/2015)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ