Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το τελευταίο τριήμερο για το φεστιβάλ βιβλίου!

«Πλημμύρισε» η Παραλία του Λευκού Πύργου από την προσέλευση του κόσμου

Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσέλευση του κόσμου στο 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης  και για την συμμετοχή του στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου.  

«Οι Θεσσαλονικείς αγαπούν το Βιβλίο και το Φεστιβάλ και το αποδεικνύουν με την προσέλευσή τους  καθημερινά, όπου επισκέπτονται  και ξεναγούνται στα περίπτερα, ενημερώνονται για την βιβλιοπαραγωγή  αλλά και συμμετέχουν  στο πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ  που πραγματοποιούνται καθημερινά  στο χώρο του Φεστιβάλ. Στο τελευταίο τριήμερο του Φεστιβάλ καλούμε όλους τους  Θεσσαλονικείς, όσοι δεν το έκαναν μέχρι σήμερα,  να κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία με τα βιβλία και να ξεναγηθούν στο γοητευτικό ταξίδι της γνώσης και του πολιτισμού», αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης  για τη φετινή διοργάνωση.

 

Το Φεστιβάλ Βιβλίου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιεί μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων καθώς και αφιερωμάτων για σημαντικούς Θεσσαλονικιούς λογοτέχνες  και για σημαντικές επετείους, στα πλαίσια του Πνευματικού Μαΐου – Η Πολιτιστική άνοιξη της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  δίνει την δυνατότητα στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης να αναδείξει το έργο του και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες του φεστιβάλ τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, να συμμετέχουν σ αυτές και να συνομιλήσουν με συγγραφείς, πανεπιστημιακούς αλλά  και με ανθρώπους της κοινωνίας, των γραμμάτων, του πολιτισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από την πληθώρα των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Πνευματικού Μαΐου:

  • Μουσικοποιητική εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «... θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι.», σε συνεργασία με την  Εταιρεία Συγγραφέων Β.Ε.
  • Εκδήλωση για τους νέους με θέμα «Νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ΕΕ: ευκαιρίες για τους νέους» με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ, Silvia Costa,  ευρωβουλευτών, πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων της νεολαίας. 
  • Προβολές ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Θεσσαλονίκης:
  • «Ιστορίες της Έκθεσης», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Κυριάκου Ποζρικίδη,  σε σενάριο -  αφήγηση του Κώστα Μπλιάτκα και σκηνοθεσία του Μανώλη Ζανδέ.
  • «Οι θησαυροί της UNESCO », μία παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ( ΠΕΕΒΕ). Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία των 15 μνημείων της Θεσσαλονίκης πουν χαρακτηρισθεί από την UNESCO ως χώροι Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς.
  • Παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Κώστα Ζουράρι από την Ολυμπιονίκη και Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Δρ. Λάμπρου Σιάσου, Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τις  εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
  • Εκδήλωση λόγου με θέμα: «Η Διατλαντική Οικονομική Ένωση και οι επιδράσεις της στην διακίνηση ιδεών και στον χώρο του βιβλίου», με ομιλητές  τον Κώστα Νικολάου, μέλος της Κίνησης των 136 και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, επικ. καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
  • Μουσική εκδήλωση  με θέμα «Φωνές ποιητών στο Θερμαϊκό: Από την πόλη στον κόσμο» συ συνεργασία με το περιοδικό-επιθεώρηση πολιτισμού « ΕΝΕΚΕΝ » με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας του στο χώρο των γραμμάτων και τη συμμετοχή της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Δημήτρη Σιακάρα και Δήμητρα Aντωνακούδη που θα διαβάσουν ποιήματα των Νίκου Καββαδία, Μανώλη Αναγνωστάκη, Αλέξη Τραϊανού, Γιώργου Γιαννόπουλου, Λεβή Μπενουζίλιο.
  • Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την λήξη του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου και τη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης υπό τον τίτλο «Θραύσματα Μνήμης: Αναπαραστάσεις της Κατοχής στην Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Β.Ε. και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και ομιλητές τον Μπάμπη Νανακούδη, δημοσιογράφο -συγγραφέα και την Ελένη Καρασαββίδου, λογοτέχνη, διδ. Λογοτεχνίας Α.Π.Θ. ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
  • Παρουσιάσεις βιβλίων. Καθημερινά πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων  και με τη συμμετοχή συγγραφέων οι οποίοι υπογράφουν και τα βιβλία τους:  Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεϊδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα, Λένα Μαντά, Κώστας Ζουράρις, Γιώτα Φώτου, Ερμής Μουρατίδης, Μαριάννα Κατρά, Φωτεινή Ναούμ, Πέτρος Μπέσπαρης, Γεωργία Κακαλοπούλου, Ναντίνα Κυριαζή, Γιάννης Τζανής, Χριστίνα Μιχαλοπούλου, Γιάννης Βαιτσαράς, Κώστας Κρομμύδας, Μαρία Ζυρνόγλου Γεωργιάδου, Χριστιάνα Μητσικούδη, Αναστασία Περδίκη, Ιωάννα Αραμπατζή, Χρήστος Μπιμπίτσος , Παναγιώτης Κουκουβίτης, Ντόρα Βαλκάνου.
  • Παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από τις  εκδόσεις  Διάπλους σε συνεργασία με το ΙΕΚ Ξυνή, όπου θεατρικοί  εμψυχωτές εμπνέονται  πρωτότυπα παιχνίδια και χειροτεχνίες με τα παιδιά και ακολουθεί τραγούδι και χορός παρέα με τους ήρωες του βιβλίου.
  • Στη φετινή διοργάνωση, που τη διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης  συμμετέχουν περισσότεροι από 180  εκδότες  στα 80 εκθετήρια με περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων.
  • Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,  η Αντιπροσωπεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα  Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ  

34ο  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου  Θεσσαλονίκης

5 -  21 Ιουνίου 2015

Ωράριο λειτουργίας:

Καθημερινά από τις 18.30 -  23.00

Κυριακές  και το πρωί 11.00 - 13.30 και 18.30 -23.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καιρίδης για από Γάνδη: Χρειαζόμαστε παραπάνω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εφαρμογής του νέου Συμφώνου
Καιρίδης για από Γάνδη: Χρειαζόμαστε παραπάνω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση