Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η κυβερνοασφάλεια: μια συνεχιζόμενη μάχη»

Εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για ένα πολυδιάστατο ζήτημα ...

Το πολυδιάστατο πρόβλημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου 2015.

Υψηλού επιπέδου ομιλητές από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο των επιχειρήσεων και την Αστυνομία μετέδωσαν στο πολυπληθές ακροατήριο τις γνώσεις και εμπειρίες τους πάνω στο πολυδιάστατο πρόβλημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο και τις επικοινωνίες. Στόχος της εκδήλωσης, εκτός από το να καταρρίψει κάποιους μύθους και εσφαλμένες εντυπώσεις, ήταν να παρουσιάσει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη σε θέματα ασφάλειας σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό πεδίο.

Ο Καθηγητής Βασίλης Κάτος (Bournemouth University, UK), περιέγραψε το πεδίο της ασφάλειας στο διαδίκτυο και στις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και εξηγώντας την ολοένα αυξανόμενη πολυπλοκότητα, σε ένα τοπίο που περιλαμβάνει πολλούς πρωταγωνιστές, από το οργανωμένο έγκλημα μέχρι και απλούς πολίτες, που ακούσια, λόγω ευπαθειών των υπολογιστών τους, μπορεί να συμμετέχουν στη διακίνηση κακόβουλων λογισμικών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι φέτος μόνο, από την αρχή του έτους έχουν παραβιαστεί περισσότερα από 10 εκ. sites. Ο κ. Α. Αθανασούλιας (Επικεφαλής Σύμβουλος Ασφάλειας της εταιρείας Unisystems) περιέγραψε τη διαδρομή που οφείλουν να ακολουθήσουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα στελέχη στο πεδίο της εταιρικής ασφάλειας πληροφοριών. Ο κ. Ε. Στανίτσας (Αστυνόμος Β’, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) παρουσίασε τις δράσεις της υπηρεσίας του και τη συνεργασία με υπηρεσίες του εξωτερικού, όπως η Interpol, Europol κ.α. Τέλος, ο Δρ Π. Αργυρούδης (Ερευνητής Ασφάλειας Η/Υ, Census-labs.com) τόνισε ότι κάθε στέλεχος ασφάλειας οφείλει «να μπει στο μυαλό» του επιτιθέμενου σε ένα σύστημα, προκειμένου να διαγνώσει και να θεραπεύσει έγκαιρα τις τυχόν ευπάθειες.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες τις παγκόσμιας αγοράς για εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, σχεδίασε και προσφέρει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τηλεπικοινωνίες και Κυβερνοασφάλεια» (MSc in Communications & Cybersecurity).

Όπως τόνισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τεχνολογίας, Καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας, η υψηλή ποιότητα σπουδών και το διεθνές περιβάλλον σε ένα αποκλειστικά αγγλόφωνο, δημόσιο πανεπιστήμιο, σε συνδυασμό με το αντικείμενο της ασφάλειας στο διαδίκτυο και τις επικοινωνίες, αποτελούν τα εχέγγυα για την άρτια κατάρτιση των αποφοίτων εξασφαλίζοντάς τους σπουδαίες προοπτικές απασχόλησης. Ήδη το ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα είναι μεγάλο, τόσο από εξειδικευμένους φορείς και υπηρεσίες αλλά και από εταιρείες του κλάδου, επιδιώκοντας την εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο