Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Επανέρχεται το «σκάνδαλο» Πόρτο Καρράς με 583 σπίτια στο δάσος!

«Το σκάνδαλο της τροπολογίας Πάχτα συνεχίζεται με νέους συνεργάτες», αναφέρει καταγγελία

«Συνέχεια στο γνωστό σκάνδαλο Πάχτα του 2003 που οδήγησε στην παραίτηση του ίδιου από το Υπουργείο Οικονομίας και σε διαγραφή 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τον Γ. Παπανδρέου (Ανθόπουλος, Κατσανέβας, Κουρουμπλής, Κίρκος, Διαμαντής, Βούγιας, Χρυσανθακόπουλος, Στρατηλάτης και Φλώρος) επέλεξε να δώσει η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής», όπως καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα για την Κ. Μακεδονία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Το σκάνδαλο της «τροπολογίας Πάχτα» συνεχίζεται με νέους συνεργάτες», η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής με μία πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση ανακάλεσε την απόφαση ανάκλησης της άδειας οικοδόμησης του Πόρτο Καρράς σε δάσος 17.630 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής για την κατασκευή 586 πολυτελών σπιτιών». Η απόφαση, όπως σημειώνει «εκδόθηκε το 2010 με την συνέργεια υπαλλήλου της Πολεοδομίας αλλά και του πρώην νομάρχη Χαλκιδικής και νυν δήμαρχο Πολυγύρου Α. Ζωγράφο και ανακλήθηκε το 2013 παραπέμποντας σε δίκη τόσο τον υπάλληλο της Πολεοδομίας, όσο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Πόρτο Καρράς Α.Ε».

«Και ενώ έχει οριστεί η δίκη για τον Απρίλιο του 2016 έρχεται το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής να παρακάμψει την λειτουργία της Δικαιοσύνης και την κοινή λογική και με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση συμφερόντων να κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας και να ανοίξει το δρόμο για μία ακόμη καταπάτηση δασικής έκτασης», τονίζει η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και καλεί τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδική «να πάρουν άμεσα θέση στο ζήτημα και να σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα».

Πέρα από αυτό και στην ουσία του πράγματος αναρωτιόμαστε, συνεχίζει η ανακοίνωση:  «Πως είναι δυνατόν να ξεπηδήσει από το πουθενά ένας ολόκληρος οικισμός με το κόλπο της τάχα τουριστικής εγκατάστασης; Ποιος χωροταξικός σχεδιασμός προβλέπει κάτι τέτοιο; Δεν θα χρειαστεί υποδομές; Δεν θα παράγει λύματα, απορρίμματα; Δεν θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη; Δεν θα προκαλέσει αύξηση των κινδύνων πυρκαγιάς στα δάση; Πότε όλα αυτά ελέγχθηκαν, αξιολογήθηκαν και έγιναν αποδεκτά και από ποιους; Μήπως θα είναι τουριστική επένδυση; Όχι βέβαια, είναι γνωστό από την προηγούμενη φάσης του σκανδάλου ότι οι βίλες σχεδιαζόταν να ενοικιάζονται μακροχρόνια, ουσιαστικά δηλαδή θα πωλούνταν. Αυτό δεν είναι το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται η Χαλκιδική. Ένας περίκλειστος οικισμός πλουσίων που θα αποκόψει όλη την περιοχή (μέχρι και τον επαρχιακό δρόμο είχαν προτείνει να μετατοπίσουν για να μην ενοχλούνται οι ένοικοι) και στον οποίο θα εργάζονται μόνο ευέλικτοι μαθητευόμενοι για ένα κομμάτι ψωμί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ