Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015” του Δήμου Παύλου Μελά και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα Υγείας, Κοινωνικών & Προνοιακών Θεμάτων σε συνεργασία με το τμήμα Παιδείας, το οποίο ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2015 και διήρκεσε μέχρι και τις 28 Αυγούστου 2015, καθημερινά (εκτός σαββατοκύριακου) με ώρες λειτουργίας 7:00 – 16:00. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε και στις τρεις Δημοτικές ενότητες του Δήμου σε επιλεγμένα Δημοτικά Σχολεία: στο 16ο Δ.Σ. Σταυρούπολης, στο 10ο Δ.Σ. Πολίχνης και στο 1ο Δ.Σ. Ευκαρπίας.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα είχαν τα παιδιά που ήταν γεννημένα από το 2003 έως και το 2009. Οι αιτήσεις συμμετοχής και στις τρεις ενότητες ήταν 328 και εξυπηρετήθηκαν όλα τα παιδιά.
Στόχος του Προγράμματος ήταν α) η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ατομική και οργανωμένη δραστηριότητα, καθώς και η καλλιέργεια και η διεύρυνση των κλίσεων και δεξιοτήτων τους, και β) η στήριξη των οικογενειών των εργαζόμενων μητέρων μέσω της φύλαξης των παιδιών τους.
Το πρόγραμμα διεξήχθη από γυμναστές, παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, μουσικό, εικαστικό, λογοθεραπεύτρια, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες.
1. Στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης:
Καθημερινά το Πρόγραμμα περιελάμβανε ελεύθερο παιχνίδι, γυμναστική, εικαστικά και ζωγραφική. Στο συγκεκριμένο σχολείο πραγματοποιήθηκε project με θέμα: “Υγιεινή Διατροφή”, όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για βασικά θέματα υγείας και διατροφής και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με κατασκευές σχετικές με τη θεματολογία. Σε καθημερινή σχεδόν βάση γινόταν ανάγνωση κάποιου λογοτεχνικού βιβλίου πάντα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και στη συνέχεια καλούνταν να ζωγραφίσουν ότι τους έκανε εντύπωση από το βιβλίο.
Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής και έργων τέχνης που δημιούργησαν τα παιδιά. Τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά συμμετείχαν σε μία παράσταση με τίτλο: “Φρούτα και Λαχανικά”, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά σε γυμναστικές επιδείξεις. Την τελευταία μέρα του προγράμματος τα παιδιά έλαβαν μέρος σε δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά με τίτλο “Πίπη η Φακιδομύτη”.
2. Στη Δημοτική Ενότητα της Πολίχνης:
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παιδιά και εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με σχέδια εργασίας με τα εξής θέματα: “Διατροφή”, “Ολυμπιακοί αγώνες”, “Ζώα και Έντομα”, “Μυθολογία” και “Στους ανθρώπους αρέσει να χτίζουν”.
Καθημερινά τα παιδιά ασχολούνταν με εικαστικά, γυμναστική και εκμάθηση παραδοσιακών χορών.
Ακόμη, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά. Η δράση υπό τον τίτλο "Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη..." πραγματοποίησε δύο επισκέψεις της βιβλιοθήκης με θέμα τους “Φανταστικούς Φίλους” και τον “Ζουάν Μιρό”. Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε με εβδομάδα εκδηλώσεων που περιείχε “Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού” , “μουσικοκινητική παράσταση”, “μπουγέλο” και “έκθεση έργων τέχνης” που έκαναν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
3. Στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας:
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά απασχολήθηκαν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϋ, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τις κινητικές τους δεξιότητες μέσα από τον δικό τους εκφραστικό τρόπο του παιγνιδιού.
Ο χώρος του γυμναστηρίου καθημερινά ήταν διαθέσιμος για προπόνηση σε γυμναστικές ασκήσεις σε στρώματα υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των γυμναστών. Αντιστοίχως, διαθέσιμη ήταν στα παιδιά και η θεατρική σκηνή του σχολείου για θεατρικό παιγνίδι, αυτοσχεδιασμούς και πρόβες πάνω σε θεματικές ενότητες επιλογής των παιδιών.
Τα θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά ποίκιλαν από εθιμοτυπικές τελετουργίες και εκφάνσεις της ζωής των ενηλίκων (γάμος, βάφτιση, γέννηση), ψυχολογική διερεύνηση σχέσεων παιδιών - γονιών, έως ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως η υιοθεσία παιδιών και η ευθανασία ζώων.
Επιπλέον, δούλεψαν πάνω στη θεωρία της μουσικής, ενώ προετοίμασαν ένα αριθμό χορωδιακών κομματιών προς παρουσίαση για το τέλος του προγράμματος. Παράλληλα εργάστηκαν πάνω σε μουσικοκινητικά μοτίβα τόσο στα πλαίσια των της προετοιμασίας της χορωδίας για τη γιορτή με την οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, όσο και στο πλαίσιο της καθημερινής τους θεατρικής δραστηριότητας.
Επίσης, καθημερινά τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν, να εργαστούν πάνω σε κατασκευές μικροαντικειμένων με χαρτί και πηλό, καθώς και στην κατασκευή κούκλων.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος επισκέφτηκε το σχολείο η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά. Η δράση υπό τον τίτλο "Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη..." πραγματοποίησε δύο επισκέψεις, στις 17 και στις 24 Αυγούστου, με αντικείμενα "Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη... είναι μια φανταστική χώρα των ζώων" και "Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη... είναι ένας διάδρομος απογείωσης", αντίστοιχα.
Το διήμερο 26-27 Αυγούστου, ομάδα προπονητών μπάσκετ επισκέφτηκε το χώρο του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον επαγγελματικό χώρο του αθλήματος. Στις 28 Αυγούστου ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα, παρουσία γονέων και φορέων του δήμου, με εορταστική εκδήλωση βασισμένη πάνω σε δουλειά που είχαν προετοιμάσει ειδικά για την περίσταση τα παιδιά υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε γυμναστικές επιδείξεις κοριτσιών και αγοριών, χορωδιακά κομμάτια συνοδεία κιθάρας, μουσικοχορευτική παράσταση τσα τσα τσα και έκθεση ζωγραφικών και κατασκευαστικών έργων των παιδιών.
Ευχαριστημένοι γονείς και παιδιά αποχαιρέτησαν το “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015”!
Δείτε φωτογραφίες
Τέλος, λίγα λόγια από τους εκπαιδευτές του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης “ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015” προς τους γονείς...:
“Δεν υπάρχει παιδί που να μην είναι ξεχωριστά υπέροχο. Σε κάθε κορίτσι και κάθε αγόρι, με τα ιδιαίτερα ταλέντα του, αναλογεί ο κόσμος όλος. Κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι καλείται να αντιμετωπίσει με την παιδική αισιοδοξία του τις ανασφάλειες του καθώς σταδιακά προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα έτοιμο κόσμο μεγάλων και έμπειρων. Για όπλα τους έχουν το χιούμορ, τη διαίσθηση, τη συμπόνια, την άνευ όρων αγάπη, την υπέροχη τους ικανότητα να μοιράζονται με χαρά. Υπάρχουν όρια που θέλουν να υπερβούν για να τα κατανοήσουν. Διεκδικούν με αφοπλιστική ειλικρίνεια το δικαίωμά στην ελευθερία που ταιριάζει σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο χρόνος αυτός ο καλοκαιρινός, ο τυπικά "εκτός κανόνων" ενός κανονικού σχολείου μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη εμπειρία ζωής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους "μεγάλους" που σχετίζονται μαζί τους. Άφησε ένα παιδί να σου μάθει ξανά πώς είναι να ζεις στο εδώ και στο τώρα, να χαίρεσαι και να λυπάσαι, να συνυπάρξεις άμεσα και πλήρως με τα συναισθήματά σου, να βιώνεις το παρόν ως απόλυτη εμπειρία ζωής. Άφησε ένα παιδί να γευτεί φευγαλέα το "απαγορευμένο", να το απομυθοποιήσει, να το κατανοήσει, να αποκτήσει κριτήρια δικά του. Δείξε εμπιστοσύνη σε ένα παιδί και δε θα σε απογοητεύσει. Έχει την εξαιρετική ικανότητα να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες σου και τους φόβους σου. Μην φοβάσαι για το παιδί σου, μην του "ζητάς" να επιβεβαιώσει τους εφιάλτες σου. Να ελπίζεις και να περιμένεις το καλύτερο. Χάρισε στον εαυτό σου την ευκαιρία να εκπλαγείς από το πώς μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία σου. Επίτρεψε στο παιδί σου "να σε αφήσει πίσω", να γίνει σοφότερο, δημιουργικότερο, πιο δυνατό, να πιστέψει στον εαυτό του και στον άνθρωπο με έναν τρόπο που δεν έχεις τολμήσει να φανταστείς. Προφανώς και δεν υπάρχει "καλό" και "κακό" παιδί. Κάθε παιδί είναι απλά μια υπέροχη δυναμική ύπαρξη. Υπάρχει όμως κατάλληλος ή λιγότερο χρηστικός χειρισμός για κάθε περίπτωση ξεχωριστά από εμάς τους "μεγάλους".
Στο πρόγραμμα "δημιουργικής βαρεμάρας", όπως χιουμοριστικά αρέσκονται τα παιδιά να αποκαλούν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, βρεθήκαμε όλοι μαζί για λίγες εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μιλήσαμε, γελάσαμε, παίξαμε, διασκεδάσαμε, μαλώσαμε, κλάψαμε, μουτρώσαμε, τα βρήκαμε και τα ξανασπάσαμε και τα ξαναβρήκαμε (και θα τα ξανασπάσουμε και θα τα ξαναβρούμε, ακολουθώντας τον αέναο τρόπο επικοινωνίας και συνύπαρξης μέσα από διαφωνίες και συμφωνίες, κοινές και διαφορετικές πορείες).
Υπήρξαν πολλές ιδέες αυτή την μικρή χρονική περίοδο από τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν. Αλλά σημασία δεν έχει τόσο ο προορισμός, όσο το ταξίδι. Επικεντρωθήκαμε στην μεταξύ μας επικοινωνία, προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας, να τις μονοιάσουμε ή να συνυπάρξουμε με αυτές. Δοκιμάσαμε πράγματα, προέκυψαν δυσκολίες, διαφωνίες, ξεπήδησαν νέες ιδέες, νέες προσπάθειες, νέα ταξίδια. Κάποια έφτασαν σε ένα προορισμό, κάποια έμειναν ανεκπλήρωτα. Το ανεκπλήρωτο όμως μπορεί να γίνει το έναυσμα για μια καινούρια αναζήτηση σε ανύποπτο χρόνο. Καλά ταξίδια στα παιδιά σας και σε σας. Να ψάξετε και να βρείτε τις ονειρεμένες σας ουτοπίες.