Υπόγειοι δρόμοι συνδέουν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με το Δημαρχείο, δημιουργώντας τη "Γειτονιά των Μουσείων", στην Άνω πόλη δεν κινούνται αυτοκίνητα, παρά μόνο ηλεκτρικά οχήματα και η Βενιζέλου μεταμορφωμένη σε μια αρχαιολογική πλάζα αναδεικνύει την πόλη κάτω από την πόλη, που έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό.
Αυτές είναι μόνο μερικές εικόνες από το μέλλον, όπως τις οραματίστηκε και τις μετέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Σπύρος Πέγκας, στο κοινό που παρακολούθησε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Πόσο εφικτό είναι, όμως, να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, όπως ανέφερε; "Να βρούμε αυτούς που ονειρεύονται ακόμη" είπε, τονίζοντας πως πολλά από αυτά που έχουν γίνει, κάποτε έμοιαζαν μακρινά. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αναπτυχθεί ο τουρισμός της πόλης.
Ένα από τα "μελανά σημεία" είναι και ο Οργανισμός Τουρισμού που παραμένει ανενεργός εδώ και αρκετό καιρό και για τον οποίο είπε ότι μάλλον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να "μεταλλαχθεί ο κρατικά και με εκατοντάδες τεχνικές - γραφειοκρατικές δυσκολίες επιχορηγούμενος και εκτός σημερινής εποχής Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης". Στη θέση του να "δημιουργηθεί ένας νέος φορέας-ταμείο ιδιωτικο-οικονομικής λογικής με πιθανόν πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, που θα συνεδριάζει δυο φορές το χρόνο για να αξιολογεί και να επανατοποθετεί τα επαγγελματικά στελέχη που θα τον διοικούν" επεσήμανε ο κ.Πέγκας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα καταβάλει και φέτος την εισφορά του στον Οργανισμό Τουρισμού, θα κλείσει όποιες υποχρεώσεις έχει αναλάβει και σταδιακά, σε βάθος τριετίας και σε συνεννόηση και συνεχή διαβούλευση με όλους τους φορείς και εταίρους του τουρισμού, θα προχωρήσει στη δημιουργία του νέου νομικού προσώπου Προβολής Θεσσαλονίκης.
Να σταματήσουμε να είμαστε μίζεροι" προέτρεψε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και να συνεχίσουν όλοι τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Σημείωσε πάντως, ότι παρά τα όσα έχουν γίνει δεν είναι ευχαριστημένος επειδή είναι απαιτητικός.
Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη να αξιοποιηθούν τουριστικά τα αρχαιολογικά ευρήματα του μετρό, να μπουν τέλη διανυκτερεύσεων, να μένουν ανοιχτές οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά μνημεία για τους τουρίστες όλες τις ώρες, να δημιουργηθούν συνέργιες με τον ιδιωτικό τομέα και να συνδεθεί ακτοπλοϊκά η Θεσσαλονίκη με άλλους προορισμούς.
"Εμείς δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες μπορούμε όμως να παρέχουμε όλες τις υποδομές για να έρθουν τα πλοία" σημείωσε ο Ιωάννης Παντής πρόεδρος Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει βήματα προόδου στον τομέα της κρουαζιέρας: "Φέτος είχαμε 34 κρουαζιερόπλοια ενώ το 2013 είχαμε 18 και οι τουρίστες κρουαζιέρας από 15.000 που ήταν το 2013 αυξήθηκαν κατά αναλογία σε 31.000 φέτος" υπογράμμισε ο κ.Παντής.
Το γεγονός πάντως ότι δεν ήμασταν στους δρόμους των κρουαζιερόπλοιων μέχρι σήμερα, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα καθώς και αυτή η "αγορά" θέλει να ανανεώνεται και αναζητά νέους προορισμούς, όπως επεσήμανε ο κ. Παντής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, στο τέλος του 2010 η πόλη είχε 1.300.000 επισκέπτες (75% Έλληνες - 25% αλλοδαπούς) ενώ το 2014 ξεπέρασε τους 2.100.000 (50% Έλληνες - 50% αλλοδαπούς).
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στην προσέλευση Τούρκων τουριστών οι οποίοι ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διαδικασία έκδοσης βίζας, για το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, "έχουμε όλοι ευθύνη".
Να μπει τέλος στην πλαστική σακούλα
Πώς η κατάργηση της πλαστικής σακούλας μπορεί να αναβαθμίσει μια πόλη ως τουριστικό προορισμό; Την απάντηση έδωσε ο Σύμβουλος Αειφορικής Διαχείρισης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Τουριστικών Επιχειρήσεων, Σωτήρης Μυλωνάς που πρότεινε στο Δήμο Θεσσαλονίκης να υιοθετήσει την πρόταση για να πάψει να χρησιμοποιείται κάθε είδος πλαστικής σακούλας στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο είπε ότι μειώνεται η ρύπανση, περιορίζονται τα κόστη για την καθαριότητα, μειώνονται τα κόστη των επιχειρήσεων, αλλάζει η νοοτροπία των πολιτών προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και μπορεί να προβληθεί η Θεσσαλονίκη διεθνώς.
"Μια πλαστική σακούλα χρειάζεται 80.000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Η χρήση της δεν βοηθά σε τίποτα και μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με χάρτινη. Πολλές πόλεις έχουν καταργήσει την πλαστική σακούλα, όπως η Χαβάη, η Καλιφόρνια, το Σικάγο και 12 πόλεις της Αυστραλίας" τόνισε ο κ.Μυλωνάς και πρόσθεσε ότι μια τέτοια δράση μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μέσο προβολής της πόλης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συζήτηση για τον Τουρισμό και την Εξωστρέφεια ήταν μια από τις θεματικές του διήμερου Συνεδρίου "Θεσσαλονίκη 2030. Σχεδιάζοντας ένα άλλο αστικό μέλλον", που διοργάνωσε η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό έδωσαν το "παρών" και μίλησαν ο Ανδρέας Μανδρίνος, γγ του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων, ο Βύρων Θεολόγης πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, η Περσεφόνη Τρίχα, προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, η Σοφία Μπουρνατζή διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου ΣΕΤΕ κεντρικής Μακεδονίας και άλλοι επαγγελματίες από το χώρο του τουρισμού.