Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υπόγραψε κι εσύ για να σωθεί το ΝΟΗΣΙΣ

Ψήφισμα ώστε η πολιτεία να «αναλάβει τις ευθύνες της» και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του ΝΟΗΣΙΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ κινδυνεύει με λουκέτο (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μαζεύοντας διαδικτυακά υπογραφές για την διατήρησή του. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν συγκεντρωθεί 5.167 υπογραφές. Ελπίζουμε να έχουν πλέον ξεπεράσει τις 6.000!

Όπως αναφέρεται στο avaaz.org, το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών στο διαδίκτυο:

«Η συνέχιση και η ενίσχυση των προσπαθειών του ΝΟΗΣΙΣ για την παρότρυνση μικρών και μεγάλων στο συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με την επιστήμη και την τεχνολογία είναι ένα έργο που αξίζει να υποστηριχθεί.

Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας, λειτουργεί από το 2004 το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», ένα ίδρυμα μοναδικό για τη χώρα. Πρόκειται για ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την απόλυτη εποπτεία του ελληνικού κράτους. Το Ίδρυμα εξυπηρετεί ποικίλους σκοπούς:

 • Ενημερώνει για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας με απλό και κατανοητό τρόπο.
 • Διασώζει τεκμήρια της ιστορικής εξέλιξης του τεχνικού μας πολιτισμού.
 • Καλλιεργεί φιλική στάση απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία.
 • Εκπαιδεύει και ταυτόχρονα ψυχαγωγεί χιλιάδες επισκέπτες (σχολικές τάξεις, μεμονωμένους επισκέπτες, οικογένειες, τουρίστες).

Για να πετύχει τα παραπάνω:

 • Απασχολεί 23 εργαζομένους αορίστου χρόνου, άρτια εκπαιδευμένους στο αντικείμενό τους.
 • Επιτυγχάνει αυτοχρηματοδότηση, που κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 60% και 70%, επίδοση αξιοζήλευτη σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξόντωσης, παραμένοντας απλήρωτοι για 5 μήνες, ενώ πολλοί από αυτούς αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα έξοδα μετάβασης στην εργασία τους.
 • Δεν έχει οριστεί Διοικητικό Συμβούλιο από το αρμόδιο υπουργείο εδώ και 16 μήνες.
 • Δημιουργείται αδυναμία προγραμματισμού δράσεων και τήρησης δεσμεύσεων (ευρωπαϊκά προγράμματα, πρόγραμμα λειτουργίας, προϋπολογισμός, χρονοδιαγράμματα φορέα).
 • Τίθεται σε κίνδυνο το πολιτιστικό κεφάλαιο του φορέα (συλλογές, εκθέματα, ειδικός εξοπλισμός), που αποτελεί παρακαταθήκη της ελληνικής κοινωνίας με διαχρονική αξία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε από την πολιτεία να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της, και να ανταποκριθεί σε αυτήν την ύστατη έκκληση, προβαίνοντας:

 • Στην οικονομική τακτοποίηση των δεδουλευμένων.
 • Στον άμεσο ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου.
 • Στην εφαρμογή του νόμου για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία (ν. 4310/2014).

Το αποτύπωμα που άφησε σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες η επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ στα δέκα χρόνια λειτουργίας του άλλους τους ενέπνευσε και άλλους επηρέασε τη ζωή τους καθοριστικά. Η επιβίωση του ΝΟΗΣΙΣ, και η ενίσχυση του έργου του αξίζει να υποστηριχθεί

Ζητούμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της».

Μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ με την υπογραφή σου ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)
«Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών...
Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)