Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κινδυνεύει με λουκέτο η TV100 και το FM100

Η ψήφιση του ν/σ για τις άδειες των τηλεοπτικών Μέσων, ως έχει, θα οδηγήσει σε κλείσιμο τη Δημοτική Τηλεόραση προειδοποιεί η ΕΣΗΕΜ-Θ...

Άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζει η δημόσια ενημέρωση στην περιφέρεια εξαιτίας του σχεδίου νόμου  για την αδειοδότηση τηλεοπτικών Μέσων, που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, προειδοποιεί η ΕΣΗΕΜ-Θ με σημερινή ανακοίνωσή της. 

Ειδικότερα, όπως τονίζει, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι δημοτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργούν με καθεστώς Ανωνύμων Εταιριών και όχι  ως σχήματα δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παύουν να έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από τους Δήμους και οδηγούνται σε αναγκαστικό κλείσιμο.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η ψήφιση του σχεδίου νόμου ως έχει θα οδηγήσει σε κλείσιμο τη Δημοτική Τηλεόραση TV100, με τις ακόλουθες συνέπειες:

·           Τον δραστικό περιορισμό της δημόσιας ενημέρωσης στην περιφέρεια: Σε μια περιοχή που τα ιδιωτικά τηλεοπτικά Μέσα έχουν προ πολλού εγκαταλείψει, κλείνοντας τα ανταποκριτικά τους γραφεία,  οι πολίτες θα χάσουν την έσχατη πρόσβασή τους σε αξιόπιστη τοπική ενημέρωση.

·           Την απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας – ακόμη περισσότερων μάλιστα, αν η εφαρμογή του νόμου συμπαρασύρει στο άμεσο μέλλον και τη λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου FM100.

·           Την ακύρωση της συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλαν εργαζόμενοι και διοίκηση των Δημοτικών ΜΜΕ να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή αναλογία κόστους προς παραγόμενο έργο. Ο ίδιος ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναγνωρίσει ότι το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις οικονομικές δυνατότητές του.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ, τονίζει ότι ήδη από την περίοδο που το εν λόγω σχέδιο νόμου είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τροπολογιών για να ρυθμιστεί, μεταξύ πολλών άλλων, το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχει επίσης ενημερώσει υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για την ανάγκη να μην εξισωθούν τα δημοτικά ΜΜΕ με τα ιδιωτικά σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, και τα επιχειρήματά της είχαν γίνει αποδεκτά, επειδή αναγνωρίστηκε ότι  πρέπει να προστατευθεί η δημόσια ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να επανέλθει στην αντίληψη με την οποία είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα και να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στο προς ψήφιση νομοσχέδιο, ώστε οι δημοτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Δήλωση Γιάννη Μπουτάρη

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σε αυτήν αναφέρει:

Από τότε που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τη λειτουργία των Δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, της TV100 και του FM100, θέτοντας τρεις στόχους:

1. Τη μετατροπή τους, από φερέφωνα του εκάστοτε Δημάρχου, σε ανεξάρτητους δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας. Το πετύχαμε.

2. Τον οικονομικό εξορθολογισμό τους με την αντίστοιχη μείωση της δαπάνης λειτουργίας τους από τα 9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009, σε κάτω από 3,5 εκατ. ευρώ. Το πετύχαμε.

3. Τη διαδημοτικοποίησή τους ώστε να μην ανήκουν σε έναν και μόνο Δήμο, αλλά να λειτουργήσουν σε μητροπολιτική, ακόμα και περιφερειακή βάση, με συμμετοχή περισσότερων Δήμων ή και της Περιφέρειας.

Η μετατροπή των Δημοτικών ΜΜΕ σε ζωντανά κύτταρα έγκυρης, αδιάβλητης και πολυφωνικής ενημέρωσης με χαμηλό κόστος λειτουργίας είναι από τα επιτεύγματα αυτής της δημοτικής Διοίκησης όπως και των εργαζομένων σε αυτά. Σήμερα, η δημοτική ραδιοτηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) υπερκαλύπτει όλα τα τεχνικά κριτήρια του νομοσχεδίου για την αδειοδότησή της, καθώς απασχολεί 115 άτομα και καλύπτει με επάρκεια την τοπική και περιφερειακή ειδησεογραφία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή της κυβέρνησης να απαιτεί τη μετατροπή της σε Α.Ε. Μία τέτοια εξέλιξη θα την εξισώσει με τα υπόλοιπα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα, θα πλήξει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα της και θα την οδηγήσει μαθηματικά στο μαρασμό και την απαξία.

Το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ εισηγήθηκε έγκαιρα στους δύο συναρμόδιους υπουργούς δύο τροπολογίες με τις οποίες διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας της Δημοτικής Τηλεόρασης ως "Δημοτικής Επιχείρησης Ειδικού Σκοπού Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης", καθώς και η εξαίρεσή της από τη διαδικασία "εξαγοράς" της άδειας λειτουργίας της μέσω δημοπρασίας. Εύχομαι και ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση και η Βουλή θα προστατεύσουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και θα κάνουν δεκτές τις τροπολογίες που εισηγούμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ