Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 20 χρόνια γιορτάζει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας!

Με μια επετειακή εκδήλωση την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Είκοσι χρόνια διαρκούς και απρόσκοπτης λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η επέτειος αυτή θα εορτασθεί με εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στις 7 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Ελληνική γλώσσα: πλούτος και πενία», ενώ θα χαιρετίσει, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος θα απονείμει και τιμητική διάκριση στον πρόεδρο του Κέντρου αλλά και ο πρώην Πρύτανης του ΑΠΘ , καθηγητής Δημήτρης Φατούρος,

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική από την Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, την οποία θα διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Κούκας.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, εντεταλμένο για την επιστημονική περιγραφή και τεκμηρίωση των τάσεων της ελληνικής γλώσσας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αποτελεί το Εθνικό Ίδρυμα για τη Γλώσσα που συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ιδρυμάτων για τη Γλώσσα (EFNIL).

Στα 20 χρόνια της λειτουργίας του, από το 1994, καλύπτει τη διαρκή ανάγκη για την εις βάθος και καθαρώς επιστημονική μελέτη της ελληνικής γλώσσας απαλλαγμένη από κάθε είδους ιδεολογικές προκαταλήψεις, για την σοβαρή εκλαΐκευση της επιστημονικής γνώσης, καθώς επίσης και για την ευρύτερη δυνατή διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και της ποικιλομορφίας της σε συγχρονικό και διαχρονικό επίπεδο.

Βασική δραστηριότητά του αποτελεί η σύνταξη λεξικών που καλύπτουν όλες τις φάσεις εξέλιξης της γλώσσας (αρχαία, μεσαιωνική, νέα).

Σημαντική είναι και η συμβολή του στη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε μετάφραση, καθώς ειδικό πρόγραμμα καταγράφει, ταξινομεί και αξιολογεί τη νεοελληνική λογοτεχνία που είναι μεταφρασμένη σε άλλες γλώσσες.

Είναι ο επίσημος φορέας χορήγησης των κρατικών πιστοποιητικών ελληνομάθειας, λειτουργώντας 150 εξεταστικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, όπου χιλιάδες υποψήφιοι σε όλο τον κόσμο (κατόπιν αδιάβλητων εξετάσεων) μπορούν να πιστοποιήσουν τις γλωσσικές γνώσεις και να αποκτήσουν κρατικό τίτλο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ