Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το… γραφένιο: Ερευνητές δημιουργούν ένα νέο υλικό στη Θεσσαλονίκη

Το γραφένιο πρόκειται να παραχθεί από ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αλλά και της start up επιχείρησης OETκαι χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, φακούς επαφής, μπαταρίες λιθίου κ.ά.

Ένα νέο πολλά υποσχόμενο υλικό που αναμένεται να αλλάξει τη μορφή δεκάδων  συσκευών και εφαρμογών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, το γραφένιο πρόκειται να παραχθεί από ομάδα επιστημόνων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ αλλά και της start up επιχείρησης OET (organic electronics technologies) που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το γραφένιο αποτελείται από άτομα άνθρακα καλά συσκευασμένα σε ένα δισδιάστατο (2D) πλέγμα κυψελών και αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση γραφιτικών υλικών όλων των διαστάσεων. Οι μοναδικές ηλεκτρονικές ιδιότητες του γραφενίου παράγουν μια απροσδόκητα μεγάλη αδιαφάνεια για μια ατομική μονή στρώση .  

Η σημαντικότητα του γραφένιου στο οποίο επενδύει τώρα η Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Gladiator (7ο ΠΠ), οφείλεται στις πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές που μπορεί να έχει. Το γραφένιο χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, φακούς επαφής, μπαταρίες λιθίου, αεροδιαστημικά υλικά κ.ά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και τις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών αλλά και εύκαμπτους αισθητήρες φωτός).

«Είναι η πρώτη φορά που θα παρατηρήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας αυτού του υλικού», τονίζει ο ερευνητής Βασίλης Μάτσκος από την start up επιχείρηση ΟΕΤ που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Gladiator

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Gladiator» που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώνεται στις αρχές του 2017, συμμετέχουν από την Ελλάδα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η νεοφυής start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά OET με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του προγράμματος Beatrice Beyer «στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία ποιοτικών εφαρμογών με βάση το γραφένιο και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα τα δούμε στην αγορά μέσα σε 3-5 χρόνια» 

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Gladiator» οι ερευνητές θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν γραφένιο ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και όπως όλα δείχνουν αυτές στο επόμενο διάστημα θα είναι πολλές, καθώς η αγορά προϊόντων με βάση το γραφένιο σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 9 εκ δολάρια μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ
Ο Νίκος Νυφούδης μιλάει στον Τύπο Θεσσαλονίκης για το νέο εγχείρημα δίνοντας μας τα πρώτα insights του νέου «Τίφφανυς» στον πεζόδρομο της Ικτίνου
Θεσσαλονίκη: Πασίγνωστο μαγαζί στο κέντρο ανοίγει ξανά – Με μπιφτέκι, πατάτες κομπλέ