Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μια θέση σε αλυσίδες ξενοδοχείων διεκδικεί η «Μακεδονική κουζίνα»

Η μακεδονική κουζίνα «μπαίνει» σε γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου Σεφ

Μία θέση στο "πιάτο" γνωστών αλυσίδων ξενοδοχείων διεκδικεί η "Μακεδονική κουζίνα", ένα εγχείρημα που ξεκινά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου Σεφ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Θεσσαλονίκη.

"Ξεκινάμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε προϊόντα με συνταγές από τη Μακεδονία και πρώτες ύλες όσα παράγει η μακεδονική γη" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Γιάννης Ταχματζίδης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στη λογική της προβολής των προϊόντων μέσω των συνταγών.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει αναδειχτεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει να συγκεντρώσει συνταγές και προϊόντα από όλη την Κεντρική Μακεδονία. "Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνει το Διεθνές Συνέδριο Σεφ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο στη Μεσόγειο. Είναι μια ευκαιρία να προκύψουν επαγγελματικές συμφωνίες καθώς παρούσες θα είναι αλυσίδες ξενοδοχείων που είναι διεθνώς γνωστές όπως οι Hilton και Robinson" σχολιάζει και τονίζει ότι το συνέδριο αφορά εκτός από την Περιφέρεια και ολόκληρη τη χώρα σε εθνικό επίπεδο.

Η "Μακεδονική κουζίνα" θα προβληθεί, άλλωστε, σε εκδηλώσεις που θα γίνουν σε αεροδρόμια και ξενοδοχεία εντός και εκτός Ελλάδος, όπως προβλέπεται και στο πρόγραμμα προβολής αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2016. Το τελευταίο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε εκθέσεις του εξωτερικού, την προβολή των προϊόντων της μακεδονικής γης σε περιοδικά και έντυπα, τη φιλοξενία δημοσιογράφων και τη δημιουργία διαφημιστικού υλικού.

Σχεδιάζεται η δημιουργία δέκα μεταποιητικών μονάδων για προϊόντα διατροφής

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκείνο της προβολής των προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, η "Αγροτοδιατροφική σύμπραξη" της Περιφέρειας σχεδιάζει τη δημιουργία κατ' αρχήν δέκα μεταποιητικών μονάδων, που θα συνδεθούν με την αγροτική παραγωγή της μακεδονικής γης και θα αναδείξουν τα καλύτερά της προϊόντα.

"Ο αγροτοδιατροφικός τομέας συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 23% ενώ ο πρωτογενής τομέας αυτοτελώς συμβάλλει σε ποσοστό μόλις 4%" επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της "Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης" της Περιφέρειας, Κώστας Κιλτίδης. Με αφορμή την έγκριση του καταστατικού της σύμπραξης αύριο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θέτει ως βασική προτεραιότητα την κατάρτιση πρότασης που θα προβλέπει πού θα δημιουργηθούν αυτές οι μεταποιητικές μονάδες, ανάλογα με τον τόπο παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων.

"Στην Κεντρική Μακεδονία έχουμε τυροκομικά προϊόντα ύψιστης αξίας, οινοποιία υψηλών προδιαγραφών, εξαιρετικό ρόδι, ιχθυοκαλλιέργειες, τις μεγαλύτερες εξαγωγικές μονάδες μυδιού στην Ελλάδα, προϊόντα που έχουν ήδη αναδειχτεί για την ποιότητά τους όπως τα ακτινίδια Πιερίας και τα ξακουστά κεράσια Αρχαγγέλλου αλλά και τυποποιημένα μπισκότα και ζυμαρικά. Θα πρέπει να δούμε ποιες καλλιέργειες και ποια προϊόντα μπορούν να έχουν βάθος και όγκο παραγωγής ώστε δίπλα τους να εγκαταστήσουμε μεταποιητικές μονάδες και στη συνέχεια να προβληθούν στο εξωτερικό για εξαγωγές" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπήρχαν προϊόντα που παρήγαγε η ελληνική γη και ήταν ύψιστης αξίας, όμως εξαφανίζονται γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη μεταποίηση. Ως παράδειγμα φέρει τον ντοματοπολτό, που, όπως λέει, ήταν ο πρώτος σε ποιότητα παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή μόνο μία μονάδα παραγωγής ντοματοπολτού λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στο ίδιο πνεύμα, σημειώνει ότι χάνεται μια μεγάλη παραγωγή, εκείνη των ζαχαρότευτλων και θυμάται ότι στην Ελλάδα παραγόταν κάποτε το 25% της παγκόσμιας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου.

Για τα παραδοσιακά προϊόντα που έχουν γνωρίσματα τοπικού χαρακτήρα εκτιμά ότι δεν μπορούν να "σηκώσουν" το φορτίο της οικονομικής ανάπτυξης καθώς παράγονται σε μικρές ποσότητες με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες να μην έχουν μαζικότητα. "Ειδικά γι αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν να υπάρξουν γωνιές προβολής τους σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ώστε να τα γνωρίσει το ευρύ κοινό" τονίζει χαρακτηριστικά.

Με βάση μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, ο πρόεδρος της "Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι προτάσεις για την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων που θα συνδεθούν με συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εφόσον εγκριθεί αύριο το καταστατικό της σύμπραξης, εκτιμά ότι μέσα σε τέσσερις μήνες είναι εφικτή η οριστικοποίηση της σχετικής πρότασης ενώ στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι φάκελοι σχετικών εισηγήσεων από επενδυτές. "Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από την κεντρική εξουσία για την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ και για το πότε θα λειτουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος" προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες ώστε να προκύψει υπεραξία από τα αγροτικά προϊόντα και επαναλαμβάνει ότι μπορούν να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα της Ελλάδας εφόσον "παντρευτεί" ο πρωτογενής τομέας με τη βιομηχανική μεταποίηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων