Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάδειξη της Ιστορίας της πόλης - Το κοιμητήριο από τον 8ο π.Χ. αιώνα

Τα ιστορικά και στρατιωτικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης αναδεικνύονται μέσα από 10.000 δίγλωσσους χάρτες

Πόσοι από τους Θεσσαλονικείς γνωρίζουν καλά την ιστορία της πόλης τους; Πόσοι ξέρουν ότι φιλοξενεί πολυάριθμα νεκροταφεία από όλες τις ιστορικές περιόδους; Τον πλούτο αυτό, τα λησμονημένα περιστατικά και γεγονότα, επιχειρεί να αναδείξει η διοίκηση του κεντρικού Δήμου, σε μια προσπάθεια να στρέψει το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών σ' αυτό το κομμάτι της Ιστορίας.

Τα περισσότερα νεκροταφεία που διασώζονται στη Θεσσαλονίκη είναι αυτά που δημιουργήθηκαν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Εβραίοι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Διαμαρτυρόμενοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, ακόμη και Ινδοί, έχουν ενταφιαστεί στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, συμπληρώνοντας ένα παζλ μακραίωνου και κοσμοπολίτικου παρελθόντος.

Με αφορμή επετείους από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, προχώρησε, με την υποστήριξη του Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην έκδοση 10.000 χαρτών, όπου είναι σημειωμένα τα ιστορικά και στρατιωτικά κοιμητήρια με όλες τις λεπτομέρειες και πληροφορίες πώς μπορεί κάποιος να τα επισκεφτεί.

Στο χάρτη, που μοιράζεται εδώ και λίγο καιρό στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και στα info kiosk -είναι δίγλωσσος, στα ελληνικά και τα γερμανικά- έχουν καταγραφεί οι ιστορικοί τόποι· πού ακριβώς βρίσκονται και πώς οι επισκέπτες θα μεταβούν με την αστική συγκοινωνία.

Από τα επισκέψιμα κοιμητήρια, το παλαιότερο χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ. Είναι το νεκροταφείο Τράπεζας Άνω Τούμπας (8ος - 3ος αι.π.Χ.), που αποτελείται κυρίως από λακκοειδείς, αλλά και κιβωτιόσχημους τάφους.

Στο χάρτη, μεταξύ άλλων, σημειώνονται: Συγκρότημα οδού 3ης Σεπτεμβρίου (4ος - 6ος αι. μ.Χ.), Cubicula Νομικής Σχολής, Ταφικό Συγκρότημα Ευαγγελίστριας (6ος αι. μ.Χ.), Βασιλική Σιντριβανίου (5ος αι. μ.Χ.), Μακεδονικός Τάφος "Μαιευτηρίου" (τέλη 3ου αι. π.Χ.), Μουσουλμανικό νεκροταφείο Ακρόπολης, Παλαιό Εβραϊκό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης και τα Συμμαχικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια Ζεϊτινλίκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν