Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμιο συνέδριο για τα 2.400 έτη από τη γέννηση του Αριστοτέλη

Παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός τον Μάιο στο ΑΠΘ, στα αρχαία Στάγειρα αλλά και στον τόπο που ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε τον Μ. Αλέξανδρο ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παγκόσμιο συνέδριο για τον οικουμενικό επιστήμονα Αριστοτέλη  με τίτλο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ», διοργανώνεται τον Μάιο (23-28 Μαΐου) στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 300 ακαδημαϊκών και ερευνητών από 40 χώρες. Στον κατάλογο των ομιλητών συγκαταλέγονται 25 εκ των  σημαντικότερων, σε παγκόσμια κλίμακα, ειδικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου, ενώ γίνεται και «άνοιγμα» στην κοινωνία με μια σειρά παράλληλων δράσεων, ανοιχτών στο ευρύ κοινό.

Το συνέδριο, που διοργανώνει το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών»  (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ, φιλοδοξεί να αποτελέσει κορωνίδα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακήρυξης από την UNESCO του 2016 ως «Επετειακού Έτους Αριστοτέλη».

Οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει την τιμή να φέρει το όνομά του, καθώς και στην γενέτειρά του, τα αρχαία  Στάγειρα, αλλά και στον τόπο που δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο, στην αρχαία Μίεζα.

Για το συνέδριο ενημέρωσαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ΑΠΘ, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης και το μέλος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ζαχαρίας Σκούρας.

(από αριστερά προς δεξιά) το μέλος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ζαχαρίας Σκούρας, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικών, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης και ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγητής Ιωάννης Σειραδάκης.

Για παγκοσμίου εμβέλειας γεγονός που έχει αναπτύξει τεράστια δυναμική, μίλησε η κ. Σφενδόνη-Μέντζου, σημειώνοντας ότι στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του Αριστοτελικού έργου, ο οποίος όπως τονίστηκε ήταν διεπιστήμονας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μια βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των σύγχρονων προβλημάτων.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ακολουθούν το έργο του και είναι οι εξής:

I.          Φιλοσοφία της Φύσης: Φυσική, Βιολογία, Ψυχολογία, Αστρονομία, Μετεωρολογία.

II.         Φιλοσοφία της Ανθρώπινης Πράξης: Ηθική, Πολιτική, Ρητορική, Ποιητική.

III.        Πρώτη Φιλοσοφία: Οντολογία, Κοσμολογία, Θεολογία.

IV.        Θεωρία του Νοεῖν: Λογική, Γνωσιοθεωρία, Μέθοδοι Έρευνας.

V.         Αριστοτελικά Έργα: Μετάδοση, Έκδοση, Γνησιότητα.

VI.        VI. Ο Αριστοτέλης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας: Προκάτοχοι, Σύγχρονοι, Αριστοτελική Παράδοση.

VII.       VII. Αριστοτέλης και Σύγχρονη Σκέψη: όλα τα θέματα των ενοτήτων Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, IV.

Παρακολούθηση μέσω διαδικτύου και παράλληλες εκδηλώσεις

Η κ. Σφενδόνη-Μέντζου ενημέρωσε επίσης ότι το συνέδριο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα παρακολουθήσουν περί τους 700 συνέδρους, «ανοίγει τις πύλες του» και δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το έργο του Σταγειρίτη φιλόσοφου να το παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου από όπου και να βρίσκονται. Ειδικότερα, μπορούν να εγγραφούν ως ακροατές και να πάρουν και βεβαίωση παρακολούθησης. Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να έρθει σε επαφή με τις ιδέες και το έργο του Αριστοτέλη και μέσω μιας σειράς ανοιχτών στο ευρύ κοινό εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όσο και κατά τη διάρκεια του «έτους Αριστοτέλη».

Συγκεκριμένα,  ακλουθώντας την πρακτική του ίδιου του Μακεδόνα φιλοσόφου, τους δύο τύπους διδασκαλίας του -ακροαματικούς και εξωτερικούς λόγους-, θα διοργανωθούν παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό, ώστε να προβληθούν οι ιδέες του φιλοσόφου για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, για τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θα προσφερθούν οι ευκαιρίες για διάλογο πάνω σε φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με επιστήμες, όπως η Βιολογία, η Φυσική, τα Μαθηματικά, η Αστρονομία, η Μετεωρολογία, το Δίκαιο, η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Τεχνολογία, η Τέχνη. 

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Αντιπρύτανης, το ΑΠΘ έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα-ημερολόγιο δράσεων, όπου όλοι οι φορείς θα μπορούν να καταγράφουν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούν (https://www.auth.gr/aristotle-anniversary-year)

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε η κεντρική πολιτιστική εκδήλωση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ροτόντα. Εξάλλου, πρόκειται να κυκλοφορίσουν και τρία επετειακά γραμματόσημα για το "Έτος Αριστοτέλη". 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η κ. Σφενδόνη-Μέντζου, εξέφρασε προβληματισμό και έκπληξη για την απουσία του Παγκόσμιου Συνεδρίου από την λίστα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη και αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. «Ελπίζουμε να είναι μια απλή παράλειψη», τόνισε. Μια διευκρίνιση σχετικά με τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη έκανε, στο μεταξύ, ο κ. Σειραδάκης. "Δεν υπάρχει το έτος μηδέν, όπως είπε, "από το μείον 1 πήγαμε στο συν 1". Υπενθυμίζεται ότι ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.Χ.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει επίσης τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών/Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Ο χάρτης με τις χώρες προέλευσης των Συνέδρων

Περισσότερες πληροφορίες:  http://aristotleworldcongress2016.web.auth.gr/?q=en/congress

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας