Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλαφάτης για λιμάνι: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα»

Στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και την στάση που είχε τηρήσει το 2008 η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε ο βουλετής της και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει»

Με μια ελληνική παροιμία ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη σύσκεψη του  δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση του Α Προβλήτα του ΟΛΘ Α.Ε., ο  βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής της  δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης:

«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», τόνισε, εξηγώντας πως, όταν το 2008 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρούσε στην παραχώρηση  του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων(ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ Α.Ε., για 30 χρόνια, αντί 400 εκ. ευρώ «κάποιοι ήταν στα κάγκελα. Μετά από λίγα χρόνια, μια  κατ’ επίφαση ( Αριστερή κυβέρνηση, προχωρά στην παραχώρηση του 67%  των μετοχών του ΟΛΘ Α.Ε. Αλλά η παροιμία ταιριάζει και στην πόλη».

Απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε: «Πρέπει να  καταβάλω μεγάλη προσπάθεια, κ. Δήμαρχε, για να μην πιστέψω ότι η  σύσκεψη δεν είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων από πλευράς σας. Ή  ήσασταν πολιτικά αφελής (όταν αρκεστήκατε σε απλές διαβεβαιώσεις από  την πλευρά των κυβερνώντων –ποιών άραγε;- και πειστήκατε, μέσα από έναν καφέ, ότι θα σας δοθεί η Α Προβλήτα), ή κάνατε μια συμφωνία  δεσμευτικού χαρακτήρα, την οποία δεν τήρησε η άλλη πλευρά. Οπότε το πολιτικό βάρος πέφτει στην κυβέρνηση, η οποία, προφανώς, σας αγνόησε  και σας ενέπαιξε. Αλλά αυτό θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε ότι τον ενδιαφέρει «να δημιουργηθεί, όσο το  δυνατόν πιο γρήγορα, πλούτος για την πόλη, να αναπτυχθεί η κοινωνία,  να ανορθωθεί η τοπική οικονομία, μέσα από την ανάπτυξη του λιμένος. Πιστεύω ότι σ’ αυτήν τη φάση το Master Plan έχει φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

Κι έθεσε τα εξής ερωτήματα:

-Παρενέβη ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη διαβούλευση του Master Plan για να  τοποθετηθεί θεσμικά;

-Με ποιον είχε ο Δήμαρχος συναντήσεις κι από πού έλαβε διαβεβαιώσεις;

-Πώς ελήφθησαν οι διαβεβαιώσεις; Εγγράφως; Προφορικά;

-Η Α Προβλήτα είναι δημόσιας χρήσης, ή όχι;

-Ποιος είναι ο στόχος;

Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης,  στο δημοτικό συμβούλιο, για το ποιες είναι οι στοχεύσεις του Master Plan, ποιο θα είναι το όφελος από την ανάπτυξη για την πόλη και ποιες επενδύσεις θα γίνουν.

Θύμισε τις προτάσεις που είχε καταθέσει στη συζήτηση την οποία οργάνωσαν Σύλλογοι και Σωματεία Εργαζόμενων στο Λιμάνι της  Θεσσαλονίκης, στις 11 Μαΐου 2015, όπου είχε καταθέσει τις εξής  προτάσεις:

1.Η όποια κίνηση ιδιωτικοποίησης να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας

2.Να εξασφαλιστεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

3.Να χαραχθεί η αναπτυξιακή πορεία του λιμανιού με την κατάθεση  συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου, με σαφές χρονοδιάγραμμα, από τον  όποιο επενδυτή.

4.Να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι, δεν υπάρχει περίπτωση παραχώρησης  δημόσιας γης και εγκαταστάσεων.

5.Να βρεθεί ισχυρός επενδυτής από την παραχώρηση του πακέτου των μετοχών.

Αναφερόμενος στην επίκληση, από πλευράς Δημάρχου, πως με το λιμάνι της  Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ό,τι και με αυτό της Δραπετσώνας, για το οποίο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξαιρεθεί από τη διαγωνιστική  διαδικασία του θαλασσίου μετώπου στον Πειραιά, επισήμανε: «Άλλο λέω και εξαγγέλλω, άλλο νομοθετώ κι άλλο υλοποιώ. Στο θέμα της Δραπετσώνας  είμαστε, ακόμη, στο “λέω”. Και, μ’ αυτήν την κυβέρνηση, κρατάμε μικρό  καλάθι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έντονη χαλαζόπτωση στη Χαλκιδική - Κατέστρεψε ελαιόδεντρα στη φάση της ανθοφορίας
Έπληξε αγροτικές περιοχές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ελαιώνες σε διάφορες περιοχές – Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες
Έντονη χαλαζόπτωση στη Χαλκιδική - Κατέστρεψε ελαιόδεντρα στη φάση της ανθοφορίας