Ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού προβλήματος είναι οι Θεσσαλονικείς, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ευκαιρία. Τα στοιχεία προκύπτουν από τις ad hoc ερωτήσεις που τέθηκαν σε καταναλωτές και επιχειρηματίες παράλληλα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας, Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ, που διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου σε συνολικό δείγμα 1.500 ερωτώμενων, αποτελούμενο από 800 επιχειρήσεις και 700 καταναλωτές.
Οσον αφορά στο προσφυγικό, 8 στους 10 καταναλωτές στο νομό Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι τους ανησυχούν οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα στη χώρα μας, είτε «Πολύ» (50%) είτε «Αρκετά» (30%). Ωστόσο, μόνο το 25% των καταναλωτών δηλώνουν ότι οι εξελίξεις στο προσφυγικό έχουν επηρεάσει τη ζωή τους «Πολύ» (13%) ή «Αρκετά» (12%), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί («Καθόλου» 62%, «Λίγο» 12%).
Για το ίδιο θέμα, 7 στις 10 επιχειρήσεις ανέφεραν ότι ανησυχούν για τις εξελίξεις στη χώρα μας «Πολύ» (43%) ή «Αρκετά» (28%), ωστόσο μόνο το 29% δηλώνουν ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίστοιχα επηρεάσει «Πολύ» (13%) ή «Αρκετά» (16%) την επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσοστό πάντως που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, καθώς αφορά περίπου 3 στις 10 επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης. Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου μία στις 10 επιχειρήσεις (11%) αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στο προσφυγικό ως επιχειρηματική ευκαιρία, με την πλειοψηφία ωστόσο (43%) να θεωρεί ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι απειλή για τις επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης.