Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσκυνηματική επίσκεψη στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας

Πραγματοποίησε ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την Ενορία της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης

 Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και την Ενορία της Αγίας Παρασκευής Μενεμένης πραγματοποίησαν μεταξύ 6 και 10 Μαΐου προσκυνηματική επίσκεψη στα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στο Αϊβαλί,την Πέργαμο, τη Σμύρνη, την Έφεσο και τη Μενεμένη. Στο προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες προΐσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος κ. Θεοφάνη Παππά, το Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, τους Δημάρχους Δέλτα κ. Ευθύμη Φωτόπουλο και Πυλαίας- Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον Πρόεδρο  του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη, ενορίτες από τον Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Μενεμένης καθώς και τη χορευτική ομάδα της ενορίας αλλά και την Γυναικεία Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος».

Την Παρασκευή 6 Μαΐου έγινε διανυκτέρευση στο Αϊβαλί, την πατρίδα του Φώτη Κόντογλου, και του Ηλία Βενέζη, τις χιλιοτραγουδισμένες Κυδωνιές, ενώ κατά τη νυχτερινή έξοδο, πραγματοποιήθηκε μικρή συναυλία στην παραλία της πόλης με τη συμμετοχή της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους Έλληνες και Τούρκους.

Το Σάββατο 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γειτονικό Μοσχονήσι, στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχη Μοσχονησίων, ο οποίος ανακαινίσθηκε πρόσφατα από ιδιωτικά κεφάλαια και μετά από μακρόχρονο αγώνα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου.  Εν συνεχεία στην αρχαία Πέργαμο έγινε ξενάγήση στο χώρο του Ασκληπιείου, του συγκροτήματος ολιστικής ιατρικής θεραπείας της αρχαιότητας. Αργά το απόγευμα ο όμιλος των προσκυνητών αφίχθη στην πόλη του πόνου, την μυροβόλο Σμύρνη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συναυλία φιλίας η οποία συνδιοργανώθηκε από τους δήμους Κονάκ και Μυτιλήνης με τη συμμετοχή της χορωδίας και της πολυμελούς ορχήστρας του τουρκικού Δήμου Κονάκ, της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» καθώς και του συγκροτήματος «Τα Φώτα Απέναντι» από τη Λέσβο. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας παρουσιάστηκε το τραγούδι «Φανάρι», μία σύνθεση ειδικά γραμμένη επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από την ανάρρηση στον Οικουμενικό Θρόνο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου. Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ παρέστησαν, εκτός από τους προαναφερθέντες επίσημους του προσκυνηματικού ταξιδιού, η Ελληνίδα Πρόξενος στη Σμύρνη κα Αργυρώ Παππούλια, η Δήμαρχος Κονάκ κα Σεμά Πεγκντάς (Sema Pekdaş), ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Λέσβου κ. Κώστας Αστυρακάκης ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λέσβου κ. Αντώνης Κουμαράς  και πλήθος κόσμου.

Το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου (Κυριακή του Θωμά), ημέρα μνήμης του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, οι προσκυνητές παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον τάφο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Έφεσο προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, πλαισιωμένο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κκ Αρσένιο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Εφέσσου.

Το πρωί της Δευτέρας 9 Μαΐου, μετά από ένα σύντομο τρισάγιο που τελέστηκε υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα στην παραλία της Σμύρνης (το ιστορικό «Και») υπέρ της μνήμης των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι προσκυνητές αναχώρησαν από τη Σμύρνη με προορισμό τη Μενεμένη όπου και παρέστησαν σε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος ανακαινίστηκε το 2015 με δαπάνες του Δήμου Μενεμένης επαρχίας Σμύρνης. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησαν στον περίβολο του Ναού ομιλίες από το Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, το Δήμαρχο Μενεμένης κ. Ταχίρ Σαχίν (Tahir Şahin)και την Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κυρίζογλου είπε μεταξύ άλλων:

«Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα κκ Βαρθολομαίε Χριστός Ανέστη!

Ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Κύριο και Θεό μας, διότι μα αξίωσε να επισκεφθούμε την ωραία και αγαπημένη Μικρά Ασία και να βηματίζουμε μαζί Σας, σ’αυτή τη δεύτερη για το 2016 επίσκεψή Σας στη Σμύρνη, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του Ευαγγελιστή.

Ευχαριστούμε και τον πολύ αγαπητό μας Μητροπολίτη τον Σεβασμιώτατο κκ Βαρνάβα, που μαζί με τους συνεργάτες του μας έδωσε αυτήν την δυνατότητα και τη χαρά της συμμετοχής.

Προσωπικά ως δήμαρχος Αμπελοκήπων και Μενεμένης και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, που εκπροσωπείται εδώ από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοφάνη Παππά, εκ μέρους των φίλων συναδέλφων μου Δημάρχων κυρίων Ιγνάτιου Καϊτετζίδη του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Ευθύμιου Φωτόπουλου του Δήμου Δέλτα, του γενεθλίου τόπου του Μητροπολίτη μας, του προέδρου μας στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Γεράνη αλλά και εκ μέρους όλων των δημοτών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και όλων των φίλων μας κληρικών και λαϊκών που είναι μαζί μας, εκφράζω και εκφράζουμε όλοι μαζί την χαρά μας, γιατί βρισκόμαστε εδώ στη Μενεμένη της Μικράς Ασίας.

Κύριε Δήμαρχε της Μενεμένης, Αξιότιμε κύριε Ταχίρ Σαχίν.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή  και τη φιλοξενία. Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε αυτά τα συναισθήματα και τις ευχαριστίες μας, στο Δημοτικό σας Συμβούλιο και στους πολίτες του δήμου σας.

Είστε Δήμαρχος σε μία περιοχή της Μικράς Ασίας, που μαζί με τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, άκμασε ο μεγαλύτερος αρχαιοελληνικός και μετέπειτα ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Επίσης και άλλοι πολιτισμοί στο διάβα του χρόνου.

Σε ανάμνηση της σημερινής συνάντησής μας αλλά και της από μέρους σας φιλοξενίας μας, δεχθήτε ένα δώρο με τον Θαλή το Μιλήσιο.

Σας ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά, για την υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφυλάξατε πέρισυ κατά την εδώ επίσκεψή μας. Σας ευχαριστούμε και για τη σημερινή υποδοχή και φιλοξενία και θα χαρούμε πολύ να σας φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα στο δικό μας δήμο. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο αυτοδιοικητικό σας έργο.»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης δώρισε μία πλακέτα με το Θαλή το Μιλήσιο στην οποία αναγράφονταν στα τουρκικά, εκτός του σύντομου βιογραφικού του μεγάλου προσωκρατικού φιλοσόφου η εξής αφιέρωση: «Στο Δήμαρχο Μενεμένης αξιότιμο κύριο Ταχίρ Σαχίν ένα αναμνηστικό της επίσκεψής μας της 9ης Μαΐου 2016, Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης αξιότιμος κύριος Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.»

Τις ομιλίες του Δημάρχου Μενεμένης κ. Ταχίρ Σαχίν και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Μενεμένης, μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή της Γυναικείας Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» και της ομάδας παραδοσιακών χορών της ενορίας του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μενεμένης και ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Μενεμένης σε όλους τους προσκυνητές (τρία λεωφορεία, 150 άτομα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί