Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα 3D ταξίδι στο ηλιακό σύστημα με καινοτομία made in Θεσσαλονίκη

Το πρώτο βιβλίο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει ελληνική "υπογραφή" ...

To πρώτο βιβλίο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει Ελληνική υπογραφή και μάλιστα Θεσσαλονικιώτικη. "Το ηλιακό σύστημα σε 3d" είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την bitar, μια startup εταιρία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και έκανε θραύση στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε. Μέσα στις 9 πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και ήδη η εταιρία προχώρησε στη δεύτερη έκδοση.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου το παιδί, αλλά μαζί του και ο γονιός, θα «ταξιδέψει» στο ηλιακό σύστημα για να μάθει όλα τα μυστικά των πλανητών, ενώ με τη βοήθεια ενός smartphone ή ενός tablet ο αναγνώστης θα δει τους πλανήτες σε 3D να περιστρέφονται πάνω στο βιβλίο!

Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Ο αναγνώστης μπορεί επίσης να ζήσει την εμπειρία της περιήγησης μέσα στον διαστημικό σταθμό του ESA, με πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών (εικονική πραγματικότητα) και να βγει φωτογραφία ντυμένος σαν αστροναύτης!

Η ιστορία του βιβλίου και ο τρόπος λειτουργίας του

Ο κ. Βαγγέλης Παπούλιας, CEO της bitar, εξηγεί στο typosthes.gr τις καινοτομίες και τον τρόπο λειτουργίας του βιβλίου:

Ο μικρός ήρωας του βιβλίου «Το ηλιακό σύστημα σε 3D» τρύπωσε κρυφά στη Διαστημοβάση και χρειάζεται τη βοήθειά των αναγνωστών, για να ανακαλύψει τα μυστικά των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο συνοδεύεται από δωρεάν εφαρμογή για συσκευές με Android, που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας για να απεικονίσει το περιεχόμενό του σε 3D αλλά και για να ταξιδέψει τα παιδιά στο διάστημα. Η χρήση του είναι πολύ απλή και η λειτουργικότητά του εξαιρετικά υψηλή.

Μόλις ο αναγνώστης ανοίξει την εφαρμογή, αυτή βάζει σε λειτουργία την κάμερα της συσκευής. Έπειτα, σημαδεύοντας τις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου, οι πλανήτες και ο ήλιος, γίνονται τρισδιάστατοι και περιστρέφονται πάνω στην σελίδα, με αξιόπιστες απεικονίσεις και δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της NASA. 

Στη συνέχεια, αν ο χρήστης σημαδέψει το εξώφυλλο του βιβλίου, μπορεί να δει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα και πως οι πλανήτες κινούνται σε τροχιές γύρω από τον ήλιο καθώς και μερικοί γύρω από τον εαυτό τους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά εκπαιδευτική λειτουργία που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Μετά τη μάθηση, είναι η σειρά του παιχνιδιού. Πάλι, σημαδεύοντας το εξώφυλλο και επιλέγοντας ένα από τα 2 πρώτα κουμπιά της εφαρμογής, το παιδί μπορεί να βγει μια φωτογραφία ντυμένο σαν αστροναύτης, επιλέγοντας μία από τις 2 στολές που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή. Ο γονέας μπορεί να μεγαλώσει/μετακινήσει τη στολή ώστε να τη φέρει στα μέτρα του μελλοντικού αστροναύτη!

Τέλος έρχεται η πιο εντυπωσιακή λειτουργία, αυτή της εικονικής πραγματικότητας. Αν η συσκευή του χρήστη διαθέτει γυροσκόπιο (περιλαμβάνεται στην πλειονότητα των συσκευών), τότε μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στον διαστημικό σταθμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (E.S.A.) μέσα από 7 διαφορετικές πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών από το εσωτερικό του σταθμού. Όπως λένε και τα παιδιά «Είναι σαν να μπαίνουμε στο σπίτι του αστροναύτη!».

Η λειτουργία αυτή ξεκινάει σημαδεύοντας το εξώφυλλο και πατώντας το τελευταίο κουμπί. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να περιστρέψει την συσκευή του και να περιηγηθεί, σαν να βρισκόταν στο διαστημικό σταθμό. Αν ο χρήστης έχει μάσκα εικονικής πραγματικότητας, μπορεί να τοποθετήσει το κινητό του μέσα, και απλά να περιστρέφει το κεφάλι του.

Το βιβλίο προορίζεται για παιδιά 4 – 12 ετών, αλλά λόγω της εμπειρίας της εικονικής πραγματικότητας, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και σε ενήλικες.

Επαυξημένη και Εικονική πραγματικότητα

Η επαυξημένη πραγματικότητα στην ουσία παρουσιάζει την πραγματικότητα με κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως π.χ. μία σελίδα του βιβλίου με ένα τρισδιάστατο πλανήτη επάνω του.

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας μας ταξιδεύει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και συγκεκριμένα στον διαστημικό σταθμό του E.S.A., αλλά με πραγματικές φωτογραφίες 360 μοιρών. Εφ’ όσον υπάρχει μάσκα εικονικής πραγματικότητας (που κάνουν θραύση στο εμπόριο), τότε η εμπειρία είναι εξαιρετική!

Που μπορείτε να βρείτε το βιβλίο

Όπως αναφέρει ο κ.Παπούλιας, το κόστος του βιβλίου είναι μόλις 12,90 ευρώ και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από το livebooks.gr, όπου υπάρχει όλη η σειρά «Livebooks–Βιβλία που ζωντανεύουν». Επίσης, υπάρχει σε μερικά επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.  «Μέσα στις 9 πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και ήδη προχωρήσαμε στη δεύτερη έκδοση. Πρόκειται για ένα «εκδοτικό φαινόμενο» με έδρα τη Θεσσαλονίκη!», τονίζει.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο του βιβλίου

 

Τα μελλοντικά σχέδια της bitar

Στα άμεσα σχέδιά της εταιρίας, όπως μας ενημερώνει ο κ. Παπούλιας, βρίσκεται η μετάφραση/κυκλοφορία/προώθηση των βιβλίων στο εξωτερικό, αρχικά σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Αμερική, ενώ το επόμενο μεγάλο project που σχεδόν ολοκληρώνεται, είναι το Flybook.

Πρόκειται για μία υπηρεσία προς τις επιχειρήσεις η οποία θα συνοδεύεται από μία πλατφόρμα, όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν τις δικές τους εφαρμογές με χρήση τεχνολογιών Εικονικής και Επαυξημένης πραγματικότητας, έναντι ενός πολύ μικρού μηνιαίου τιμήματος και θα μπορούν να τις ανανεώνουν μόνοι τους, μέσα από την πλατφόρμα, εξηγεί ο κ. Παπούλιας και προσθέτει πως πρόκειται για μια εξαιρετικά καινοτόμα προσέγγιση βγαλμένη από τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργεί η κακή οικονομική κατάσταση της αγοράς. «Μέσω του Flybook, μπορούμε να δώσουμε εντυπωσιακές, φθηνές και χρηστικές λύσεις σε επιχειρήσεις που θα τις βοηθήσει να μεγαλώσουν αλλά και να δημιουργήσουν το δικό τους ιδιόκτητο δίκτυο προώθησης/πωλήσεων, έναντι ενός πολύ μικρού μηνιαίου τιμήματος, ενώ ταυτόχρονα θα τους επιτρέπει να μειώσουν το κόστος των εκτυπώσεων διαφημιστικού υλικού και να είναι πιο φιλικοί με το περιβάλλον!», σημειώνει.  Ένα δείγμα μπορείτε να δείτε στο bitar.gr.

«Προσπαθούμε να είμαστε πιστοί στην δέσμευση μας για όλο και περισσότερη καινοτομία για κάθε νέο προϊόν και υπηρεσία, σε Ελλάδα και εξωτερικό», αναφέρει, ο κ. Παπούλιας.

Σχετικά με την bitar

Η bitar, είναι μια startup εταιρία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την ενασχόληση με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Είναι η πρώτη εταιρία που έβγαλε στην αγορά βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας που δουλεύουν με φορητές συσκευές.

Αποτελείται από 4 άτομα, δύο προγραμματιστές, έναν υπεύθυνο παραγωγής και μάρκετινγκ και μία ειδική παιδαγωγό που έχει αναλάβει το εκπαιδευτικό κομμάτι των προϊόντων, ώστε να υπάρχει μία επιστημονική προσέγγιση.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ