Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δρομολογείται η κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική

Τι είπε ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης

Ζητήματα που σχετίζονται με την κατασκευή του φράγματος του Χαβρία στη Χαλκιδική έθεσαν στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνη Κοτσώνη, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των δήμων του νομού Χαλκιδικής.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στη διαδικασία των ΣΔΙΤ, λέγοντας ότι η κοινοπραξία έχει κίνητρο να τελειώσει το έργο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και υπογράμμισε ότι "όταν αποπληρωθεί αυτό το έργο θα υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης".

"Εκεί θα μετέχουν και οι δήμοι -και όχι μόνο- και το ελληνικό δημόσιο και η περιφέρεια", σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως "αυτό δίνει και την εγγύηση για τη μη επιβάρυνση του πολίτη σε σχέση με την τιμολόγηση του νερού".

Για τη συντήρηση του δικτύου ανέφερε ότι θα διευκρινιστεί από το μοντέλο λειτουργίας που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι. "Όταν κάνουμε έναν νέο φορέα διαχείρισης πρέπει να στελεχωθεί, να έχει τεχνογνωσία κλπ. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ή να πούμε ότι θα γίνει ο φορέας διαχείρισης για τα διοικητικά και για 'Χ' χρόνια που θα έχει την παραχώρηση θα έχει και τη συντήρηση. Αυτό σχετίζεται με το πόσο καλής ποιότητας έργο θα κάνει και η εταιρεία επειδή θα έχει και εκείνη τη συντήρηση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι η χώρα μας σιγά - σιγά αποκτά εμπειρία στη νέα μέθοδο, με την οποία θα γίνει το έργο. "Η εμπειρία λέει ότι εξασφαλίζεται η συντήρηση για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης και αν το επίπεδο των υπηρεσιών πέσει κάποια στιγμή, αυτό έχει ποινικές ρήτρες και υποχρεώνεται ο ανάδοχος να το επαναφέρει στο επίπεδο που ήταν την πρώτη μέρα, όπως το παρέδωσε. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση", τόνισε.

Εξάλλου, ο κ. Σπίρτζης πρότεινε σε όλα τα δίκτυα να εγκατασταθούν και οπτικές ίνες, ενώ για το φράγμα στα Πετρένια, που θα καλύπτει και την ανατολική Χαλκιδική, διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα ακόμη ώριμο έργο μελετητικά, για το οποίο θα αναζητηθεί χρηματοδότηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Το ύψος του εν λόγω έργου φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις. 

Ο κ. Κοτσώνης σχολίασε ότι αν δεν βρεθεί λύση μέσω της Περιφέρειας, "θα δούμε μήπως υπάρχουν άλλες λύσεις, πιθανώς στη δεύτερη, την τρίτη φάση του ΣΔΙΤ που ελέγχουμε τώρα να μπει και αυτό το πακέτο", επισημαίνοντας πως “ οι υπουργοί είναι πιο αρμόδιοι".

Το θέμα της υδροδότησης των 50.000 αυθαιρέτων της Καλλικράτειας, που έχουν πλέον τακτοποιηθεί, έθεσε ο αντιδήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς. Επ’ αυτού ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε: "με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ, στη φάση της διαπραγμάτευσης πραγματικά μπορούμε να το εντάξουμε, να προβλέψουμε έγκαιρα τη διαδικασία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση".

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Ζωγράφος Αστέριος είπε ότι έχει ελπίδες πως το έργο θα προχωρήσει και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι στα ρυάκια που θα τροφοδοτούν το φράγμα με νερό υπάρχουν "πάρα πολλά τοξικά απόβλητα από τα εργοστάσια της πράσινης ελιάς".

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς διατύπωσε επιφυλάξεις καθώς, όπως ανέφερε, "κάποιες πηγές, ρυάκια, κλπ προέρχονται από τις Σκουριές", ενώ τόνισε ότι "στο Χαβρία (Νεοχώρι, Παλαιοχώρι) υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα αστικών λυμάτων". Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" Λάζαρος Τόσκας. 

Απαντώντας, ο κ. Κοτσώνης τόνισε: "σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή και οι αντίθετες απόψεις να σεβαστούν τις απόψεις των επιστημόνων, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες, τόσο αυτοί οι ιδιώτες που εκπόνησαν τις περιβαλλοντικές μελέτες, ίσως είναι από τα καλύτερα γραφεία που διαθέτουμε στη χώρα, όσο και οι επιστήμονες που τις έλεγξαν στο υπουργείο περιβάλλοντος".

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι "το νερό που έρχεται στον άνθρωπο και γίνεται πόσιμο, ελέγχεται και στην πηγή δηλαδή και όταν μπαίνει στο φράγμα ως αδιύλιστο νερό, πολύ περισσότερο ελέγχεται καθημερινά στα διυλιστήρια". Συνεπώς, όπως σημείωσε, βασική αρμοδιότητα του φορέα διαχείρισης θα είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και του κόστους του νερού με βάση τις πιο αυστηρές οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι φορείς της περιφέρειας και των δήμων έχουν την αρμοδιότητα του ελέγχου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος τόνισε ότι το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και κατά τη διάρκεια της σύμβασης που θα συναφθεί ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Πρότεινε επίσης στον φορέα διαχείρισης που θα συσταθεί, να δημιουργηθεί ένας τομέας ελέγχου ανάλογος με εκείνον των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι ουτοπικό να μπορεί κανείς να πιστεύει ότι με έναν περιβαλλοντολόγο στη Χαλκιδική είναι δυνατόν να ελεγχθούν μεταλλεία, φράγματα, ξενοδοχειακές μονάδες και όλα τα σχετικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη