Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Κίτρινα» 181 κτίρια μετά τη θεομηνία – Μαζικές κοπές δέντρων

Συνολικά 456 αυτοψίες σε κτίσματα, μετά τη φονική καταιγίδα - Ποιους δήμους αφορά

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε η φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική, από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδας, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε. Όλια Ζηκοπούλου.

Η πρώτη αυτή φάση αφορά τους δήμους Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Σιθωνίας της Π.Ε. Χαλκιδικής και σύμφωνα με την κ. Ζηκοπούλου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 456 αυτοψίες σε κτίσματα (411 κατοικίες, 23 επαγγελματικοί χώροι, 3 Δημόσια κτίρια και 19 κτίρια λοιπών χρήσεων). Από αυτά, τα 274 κρίθηκαν «πράσινα», δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται, τα 181 «κίτρινα», που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού επισκευαστούν και το 1 «κόκκινο» καθώς εντοπίστηκαν σ’ αυτό σοβαρότερες βλάβες.

Η διευθύντρια της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Β.Ε. διευκρίνισε πως «τα παραπάνω στατιστικά έχουν αποσταλεί εκτός του Υπουργείου μας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία οφείλει να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, ούτως ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν την οριοθέτηση και την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων».

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΟΠΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ

Μαζικές κοπές δέντρων γίνονται στη Χαλκιδική, μετά την ακραία κακοκαιρία, που έπληξε την περιοχή. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταβάλλει προσπάθειες να απομακρύνει τα δέντρα που έριξαν οι σφοδροί άνεμοι από όλα τα κοινωφελή και κοινόχρηστα δίκτυα αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, ενώ σε δεύτερο χρόνο προσπαθεί να βοηθήσει και στους καθαρισμούς δέντρων από ιδιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες. «Είναι πάρα πολλά τα δέντρα που έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν, πρέπει να είναι χιλιάδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, «προχωρά και η διαδικασία της ανακύκλωσης και διαχείρισης όλων εκείνων των ογκωδών αντικειμένων που συγκεντρώνονται, ώστε να κατευθυνθούν σε συστήματα διαχείρισης άμεσα για να μην εμποδίζουν και μολύνουν και το περιβάλλον». Ανέφερε, δε, ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην περιοχή της Προποντίδας.

Επιπλέον ξεκίνησαν οι καθαρισμοί ρεμάτων από φερτές ύλες προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμυρών. «Ήδη ξεκίνησε το σχετικό έργο η Περιφέρεια σε όλα τα δίκτυα της Χαλκιδικής και στα ρέματα στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Πολυγύρου και Προποντίδας», είπε. Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της οριοθέτησης της περιοχής τόνισε: «είχαμε στείλει ήδη τα έγγραφα στο υπουργείο για να οριοθετηθεί η περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις στους πολίτες με την απόφαση των υπουργών».

Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση επιτροπών ελέγχου, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών σε πληγείσες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, λόγω των φυσικών καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ