Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Στο δημόσιο 9 μικρά νησάκια και 53.800 στρέμματα στη Σιθωνία

Στο Ελληνικό Δημόσιο επιστρέφουν 53.800 στρ. στην Χαλκιδική

Μετά από τρεις πρόσφατες μεγάλες νίκες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει των οποίων επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο 519 εκατ. ευρώ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) πέτυχε μια σημαντική δικαστική νίκη, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους, στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης.

Με την απόφαση, με αριθμό 674/2020 του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτή η αρνητική αγωγή κυριότητας ακινήτου που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο και αναγνωρίστηκε τελεσίδικα ότι η "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ..." ουδέποτε απέκτησε κυριότητα με πρωτότυπο ή παράγωγο τρόπο σε έκταση 53.800 στρεμμάτων.

Η έκταση αυτή βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής και στην περιοχή μεταξύ των άλλοτε Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου, Νικήτης και Παρθενώνος και περιλαμβάνει εννέα μικρά νησιά και νησίδες του Συγγιτικού Κόλπου, μεταξύ των οποίων τον Διάπορο, το Πετρονήσι, τα Καλαμονήσια, το Πρασονήσι, η Καλόγρια, κ.ά.

Με την απόφαση του Εφετείου αναγνωρίστηκε ότι αυτή η έκταση αποτελούσε δημόσια γαία του Οθωμανικού Δημοσίου, η οποία μετά την προσάρτηση των Νέων Χωρών περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, ως διαδόχου του Τουρκικού Δημοσίου. Συνακόλουθα, αναγνωρίστηκε ότι και η παρεμβαίνουσα υπέρ της Ιεράς Μονής εταιρεία "Σ...ΑΕ" δεν απέκτησε από την πωλήτρια "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ....", με το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο, με αριθμό 1886/1973 την κυριότητα στην προαναφερθείσα έκταση, αφού η "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ..." δεν ήταν κυρία της επίδικης έκτασης. Τέλος, απορρίφθηκε τελεσίδικα ως αόριστη η κύρια παρέμβαση της "ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝ. ΜΟΝΗΣ Σ……" για τμήμα 30.000 στρεμμάτων.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε πως αυτή η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 1981, δηλαδή χρειάστηκαν 39 ολόκληρα χρόνια για να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Την υπόθεση χειρίστηκαν λειτουργοί του ΝΣΚ που υπηρετούν στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τις νίκες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές αφορούν τις αποφάσεις της ΔΕΕ στις υποθέσεις C-341/17P, C-680/17P, C-252/18 P για επιστροφή στην Ελλάδα 72 εκατ. ευρώ, 279 εκατ. ευρώ και 166 εκατ. ευρώ στον τομέα των γεωργικών επιδοτήσεων.

Πηγή: capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ