Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Βουτιά» για καταλύματα και καταστήματα – Πτώση μέχρι 82%

Πολύ άσχημη επίδοση τον Ιούνιο για τον τουρισμό της περιοχής

Του Γιώργου Καλλίνη

Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να επιβεβαιώνονται για τον τουρισμό της Χαλκιδικής, εφόσον η «βουτιά» στον τζίρο είναι δραματική μέχρι στιγμής και στα καταστήματα αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Η έρευνα που έγινε για τις ανάγκες του επιμελητηρίου, φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος στον τουρισμό, σε μια περιοχή που παραδοσιακά ήταν μια «τουριστική ατμομηχανή». Όπως προέκυψε από τις μετρήσεις, ο τζίρος στα καταλύματα στη Χαλκιδική σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, είναι περίπου 80-82% μειωμένος, ενώ τα καταστήματα, εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχουν μείωση 50-55% μέσα στον Ιούνιο.

«Τα ευρήματα μας σαφώς και είναι απογοητευτικά και αποτυπώνουν την πολύ μειωμένη φετινή κίνηση στη Χαλκιδική φέτος», εξηγεί στο TyposThes, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Κουφίδης και συμπληρώνει ότι «με τέτοια πτώση στους τζίρους, όπως καταλαβαίνετε, τα μαγαζιά και τα καταλύματα δεν μπορούν να επιβιώσουν».  

Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τόσο μειωμένη τουριστική κίνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όπως σχολιάζει ο κ. Κουφίδης. «Είμαστε έτοιμοι από καιρό στη Χαλκιδική και είμαστε ακόμη αισιόδοξοι. Τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα, υπάρχουν έξτρα ασθενοφόρα σε Σιθωνία, Κασσάνδρα και Β. Χαλκιδική, όπως και ενίσχυση 15 εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες της εποχής». Όμως, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι έχουν μεταθέσει τις ελπίδες τους για τον Αύγουστο.

Άλλωστε, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η κατάσταση με την έξαρση του κορωνοϊού στα Βαλκάνια και ειδικά στη Σερβία, είναι πλέον η μεγαλύτερη ανησυχία του κλάδου. «Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στη Σερβία, θα χαθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεπτών», ολοκληρώνει.

 

Μεγάλη πτώση στην κίνηση της Χαλκιδικής

Η κίνηση τα σαββατοκύριακα μπορεί σταδιακά να αυξάνεται, όμως τις καθημερινές ο κόσμος αποχωρεί και η Χαλκιδική ερημώνει, όπως εξηγούν στο TyposThes αρμόδιοι φορείς.

«Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επισκέπτες στη Χαλκιδική είναι Έλληνες και τη Δευτέρα φεύγουν. Δυστυχώς, λείπουν φέτος οι Σέρβοι τουρίστες. Τα μόνα σημεία που πηγαίνουν καλύτερα βρίσκονται κοντά σε πόλεις όπως τα Μουδανιά, που καταγράφεται όπως είναι φυσιολογικό μεγαλύτερη κίνηση τις καθημερινές», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Τα περισσότερα καταστήματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπιγνκ έχουν ήδη ανοίξει, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όλοι είναι έτοιμοπόλεμοι για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Το μόνο που λείπει είναι οι… κρατήσεις.

Το λάθος, το οποίο ίσως αποδειχτεί μοιραίο για φέτος, αφορούσε τους Σέρβους τουρίστες, που πάντα αποτελούσαν ένα 60-70% των επισκεπτών της Χαλκιδικής. Παρότι το πρόβλημα στα σύνορα λύθηκε σε ένα 24ωρο, η ζημιά είχε ήδη γίνει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρισε πίσω.

«Προς το παρόν οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 10-12% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, παρότι 3 στα 4 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα έχουν ανοίξει. Το ατύχημα με τη Σερβία μας κόστισε πάρα πολύ και ανησυχούμε για τα αυξανόμενα κρούσματα στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατίθεται για τα μέσα του Ιουλίου και κυρίως για τον Αύγουστο, καθώς τότε τοποθετούνται οι περισσότερες κρατήσεις και το «πικ» του εγχώριου τουρισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ