Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ο Δήμος Σιθωνίας τίμησε τους ήρωες της Κύπρου (ΦΩΤΟ)

46 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής

Με μία σεμνή τελετή στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, ο Δήμος Σιθωνίας και η τοπική Κοινότητα τίμησαν τους αγωνιστές που έπεσαν ηρωικά στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Φέτος, συμπληρώνονται 46 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής με την κωδική ονομασία «Αττίλας» στη Μεγαλόνησο.

Στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Δημάρχου Σιθωνίας, Κυπαρίσση Ντέμπλα, της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλικράτη Αρσένη, των αντιδημάρχων Σιθωνίας Γιώργου Δαλδογιάννη, Νίκου Χριστοδούλου, Μαρίας Λαθούρη-Πάργα, του προέδρου της Κοινότητας Αγίου Νικολάου Αγαπητού Παρδάλη, Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, μελών της οικογένειας του αδικοχαμένου Π. Παυλούδη εκπροσώπων αρχών και φορέων, καθώς και κατοίκων του Αγίου Νικολάου.

Έφυγαν ως στρατιώτες και επέστρεψαν… ήρωες

Η «μαύρη» επέτειος της τουρκικής εισβολής συνδέεται με τη Σιθωνία με δύο ονόματα, τα οποία πέρασαν στην ιστορία: Του Παύλου Παυλούδη από τον Άγιο Νικόλαο και του Θεοφάνη Λουκάκη από την Σάρτη.

Ο Παύλος Παυλούδης ήταν έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού, ο οποίος το 1974 έφερε το βαθμό του λοχία, υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ και ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι και έπειτα από την ταυτοποίησή τους μέσω ειδικής εξέτασης, παραδόθηκαν από τις αρχές της Κύπρου στους οικείους του και ακολούθησε η άφιξή τους στη γενέτειρά του, όπου τον Δεκέμβριο του 2019 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια έγινε η ταφή στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων του Αγίου Νικολάου.

Ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Θεοφάνης Λουκάκης μαζί με τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Νικόλαο Τσιγκαρόπουλο έπεσαν κατά την επική αντίσταση που πρόβαλε η Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά του επιτιθέμενου Τούρκου εισβολέα στην περιοχή του κατεχόμενου τώρα στρατοπέδου της Δύναμης. Ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και εντοπίστηκαν μαζί με τα οστά άλλων έξι Ελλήνων αγνοουμένων σε ομαδικούς τάφους.

Η τελετή υποδοχής στη Σάρτη έγινε τον Ιανουάριο του 2016.

«Ημέρα μνήμης η σημερινή και μέσα από αυτήν τη σεμνή τελετή υποδηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την πατρίδα, δίνοντας την ίδια τη ζωή τους.

Σήμερα, το μήνυμα της επετείου είναι άκρως επίκαιρο, καθώς η χώρα μας δοκιμάζεται εκ νέου από τον ίδιο εχθρό. Οι ήρωές μας, ο Παύλος Παυλούδης και ο Θεοφάνης Λουκάκης αλλά και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την Ελλάδα, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα ιδίως για τη σημερινή νεολαία, διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είμαστε συνεχιστές άξιων προγόνων, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την πατρίδα», δήλωσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

«Ο συντοπίτης μας Παύλος Παυλούδης έδωσε τη ζωή του για την προάσπιση του Ελληνισμού, για την επιβουλή που συντελέστηκε το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Άγιος Νικόλαος πλήρωσε το τίμημα στη μάχη αυτή και σήμερα είναι μια ημέρα κατά την οποία αισθανόμαστε θλίψη και ταυτόχρονα υπερηφάνεια. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν πυξίδα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει σήμερα η χώρα μας και οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να τους θυμόμαστε», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Γιώργος Δαλδογιάννης.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΚΜ: Ιδανικός προορισμός η Κεντρική Μακεδονία για οπτικοακουστικές παραγωγές
Στις Κάννες, το Film Office της Περιφέρειας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου
ΠΚΜ: Ιδανικός προορισμός η Κεντρική Μακεδονία για οπτικοακουστικές παραγωγές