Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Περίπου το 15% των ξενοδοχείων θα ανοίξει από μέσα Μαΐου

Ελάχιστες αυτήν την στιγμή οι κρατήσεις, κυρίως από Βαλκάνια – Η σεζόν πάει προς Ιούλιο, λέει στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο πρόεδρος της ΠΟΞ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Λίγες μέρες μόνο απομένουν μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού (15 Μαΐου), ωστόσο, πανελλαδικά μόνο ένα 15%-20% περίπου από τα συνολικά 10.000 ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν «πύλες», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο.

 Ίδια είναι η εικόνα και στη Χαλκιδική, όπου από 15 Μαΐου πρόκειται να ανοίξει το 15% περίπου των 540 ξενοδοχείων, κυρίως μικρά και ελάχιστες μεγάλες μονάδες,  καθώς αυτήν την στιγμή οι κρατήσεις «είναι ελάχιστες» για τη διάρκεια της σεζόν. «Δεν ξεπερνούν το 5-10%», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», σημειώνοντας ότι προέρχονται κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία.

Όσο για τους τουρίστες από χώρες της Ευρώπης που αποτελούν παραδοσιακές αγορές για τη χώρα, σημειώνει ότι  το ζητούμενο είναι να γίνει η χώρα «πράσινη» σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Συνεπώς η σεζόν πάει προς τον Ιούλιο», τονίζει εξηγώντας ότι για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο χρειάζεται τουλάχιστον 40-50% πληρότητα, ενώ για να έχει κερδοφορία 80-90% πληρότητα. «Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα το πλαίσιο», επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι περιμένουν να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα με «μεγάλη αγωνία» από την πλευρά τους και για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

«Γιατί όλες οι χώρες του εξωτερικού είναι ξεκάθαρες τουριστικά: όσο είστε στα κόκκινα επιδημιολογικά θα ζητάμε αρνητικό PCR επιστροφής ή καραντίνα. Υπό αυτές τις συνθήκες  αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν να γίνουν κρατήσεις», όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής.

Σε ότι αφορά τις χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα για την αγορά των Βαλκανίων, αυτό που ισχύει είναι ότι για να έρθει κάποιος απαιτείται  είτε να είναι εμβολιασμένος είτε να έχει αρνητικό PCR 72 ωρών. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα μέτρα αναμένοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου το οποίο θα διευκολύνει θεωρητικά μια κατάσταση.

Στο «κόκκινο» η ρευστότητα των ξενοδοχείων

Όπως έχει επισημάνει η ΠΟΞ και σε πρόσφατη επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, η ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων βρίσκεται στο κόκκινο. «Η φετινή χρόνια είναι για τα μέλη μας ακόμα πιο δύσκολη από το 2020. Οι υποχρεώσεις όλο και αυξάνονται και αντοχές πλέον δεν υπάρχουν», επεσήμαναν χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Τα ξενοδοχεία ενισχύθηκαν για το 2020 αλλά όπως επισημαίνουν για το 2021 δεν υπάρχει ακόμα κάποια ενίσχυση. «Το 2020 είχαμε απώλεια της τάξης του 80% και πήραμε επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα κλπ. Χωρίς ρευστότητα τώρα πως θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις προς το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα», διερωτάται ο κ. Τάσιος ενώ ένα ακόμη ερώτημα που θέτει και το οποίο, όπως λέει, δεν έχει απαντηθεί είναι πώς θα πληρωθούν οι επιταγές. Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα χειροπιαστό για κάποιο κεφάλαιο κίνησης για το 2021, όπως σημειώνει. Επιπλέον, οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι θα επιβαρυνθούν και με την προμήθεια από την τσέπη τους ενός self test την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους.

«Η αγωνία είναι πολύ μεγάλη. Όσο έχουμε κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα, συνεχίζουμε να έχουμε και κόκκινα οικονομικά δεδομένα», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Επαφές Θεοχάρη στη Βρετανία

Για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την ασφάλεια των τουριστών, φέτος το καλοκαίρι, μίλησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο Sky News. Μάλιστα εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την επόμενη αναθεώρηση της λίστας.

Ο κ. Θεοχάρης, από τη Μεγάλη Βρετανία όπου βρίσκεται, εστίασε στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά προκειμένου να βγει από την πορτοκαλί λίστα και να εισέλθει στην πράσινη λίστα, στο «σύστημα του φωτεινού σηματοδότη» που εφαρμόζει η Μεγάλη Βρετανία. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι είναι στο Λονδίνο, για να συνομιλήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ