Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Προβληματισμός στην Αμμουλιανή για τα υποχρεωτικά τεστ για τουρίστες

Το 50% του τουρισμού που δέχεται αφορά ημερήσιους επισκέπτες, λένε οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στους επαγγελματίες του τουρισμού της Αμμουλιανής, η εξαγγελία της κυβέρνησης δια στόματος του υφυπουργού  παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου την Τετάρτη, σχετικά με τη μετάβαση των τουριστών στα νησιά.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε αυτή θα γίνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (2η δόση του εμβολίου ή την πρώτη αν πρόκειται για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson), είτε με τεστ PCR 72 ωρών, είτε με rapid test 24ωρών, είτε με self test επίσης 24 ωρών, είτε με βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά την ίαση. Στην Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής που βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή, υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να χαθεί μεγάλο κομμάτι των ημερήσιων επισκεπτών.

«Η Αμμουλιανή παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι είναι πάρα πολύ κοντά στη στεριά, ενώ το 50% του τουρισμού που δέχεται αφορά ημερήσιους επισκέπτες, από όλη τη Χαλκιδική και τα γύρω ξενοδοχεία», αναφέρει μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Νικήτας Μαρτυγάκης επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής.

Υπάρχουν όπως λέει τουρίστες οι οποίοι στις 10 ημέρες που μπορεί να κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική, επισκέπτονται το νησί της Αμμουλιανής που απέχει μόλις 15 λεπτά από την Τρυπητή, 2 και 3 φορές. Δύσκολα θα μπουν στη διαδικασία και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά να κάνουν τεστ για να επισκεφθούν το νησί, όπως επισημαίνει.  Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αναβληθεί κάποιες μεμονωμένες κρατήσεις που υπήρχαν το Μάιο, για τον Ιούνιο για να δουν αν θα ισχύσει το μέτρο ή όχι. Γιατί είναι συνηθισμένο εξάλλου και επισκέπτες που επιλέγουν την Αμμουλιανή να  επιλέγουν να βγουν 2-3 φορές στη διάρκεια της διαμονής τους απέναντι , στη γύρω περιοχή για μια ημερήσια εκδρομή.

«Είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί είναι ήδη μειωμένη η κίνηση σε σχέση με το 2019. Είχαμε μια αισιοδοξία ότι θα πάμε καλύτερα, όμως αν χάσουμε τους ημερήσιους επισκέπτες καταλαβαίνετε ότι συρρικνώνεται πολύ το εισόδημα για μια σειρά επιχειρήσεις, όπως η εστίαση, τα καφέ, το λιανεμπόριο, τα φέρι και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς», όπως λέει ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, μέλη του οποίου είναι οι επιχειρηματίες του νησιού  (ξενοδόχοι, άνθρωποι της εστίασης, έμποροι, πλοιοκτήτες).

Υπάρχει ανησυχία αναφέρει ο ίδιος αλλά συνιστά ψυχραιμία για τις επόμενες ημέρες, ώστε να δουν πώς θα κυλίσει η διαδικασία, αν θα υπάρξουν διευκρινίσεις και αν θα υπάρξει διάθεση να αλλάξει κάτι προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Σημείο προβληματισμού είναι και το πώς θα γίνεται ο έλεγχος. «Να φανταστείτε ότι τα παιδιά μας πάνε Γυμνάσιο και Λύκειο απέναντι», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτυγάκης.

Γενικά, σε ότι αφορά την εικόνα που υπάρχει αυτήν την στιγμή για την τουριστική κίνηση στο νησί με βάση τις κρατήσεις, προκύπτει ότι οι τουρίστες θα αρχίσουν να επισκέπτονται το νησί με τις υπέροχες παραλίες από του Αγίου Πνεύματος και μετά.

Σημειώνεται ότι στο νησί της Αμμουλιανής οι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 σε μεγάλο ποσοστό και είναι ένα από τα 32 νησιά στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί. Πως γίνεται στα νησιά που έχουν θωρακιστεί υγειονομικά μέσω του εμβολιασμού του πληθυσμού εκεί να απαγορεύεται να πάει ο επισκέπτης χωρίς τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά και στα υπόλοιπα γύρω μέρη να πηγαίνει ελεύθερα, διερωτάται ο κ. Μαρτυγάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ