Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Ταλαιπωρία για να βρουν απλά φάρμακα – Κλειστά στόρια σε φαρμακεία

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Προβλήματα στην εξεύρεση απλών φαρμάκων καταγγέλλουν επισκέπτες στη Χαλκιδική, ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη της Βόρειας Ελλάδας, αναφέροντας πως βρίσκουν κλειστά στόρια σε φαρμακεία, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της πολυαναμενόμενης τουριστικής περιόδου.

«Δεν έβρισκα φαρμακείο ανοιχτό»

Όπως κατήγγειλε η Κ.Σ. παντρεμένη, μητέρα ενός αγοριού, την Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 21 Ιουνίου, χρειάστηκε να μεταβεί από την Σίβηρη στην Κασσανδρεία (Βάλτα) προκειμένου να πάρει φυσιολογικό ορό για τον γιό της και ένα κουτί ντεπόν διότι την ταλαιπωρούσε πονοκέφαλος. Όμως, όσο και αν έψαξε στο χωριό δεν βρήκε ανοιχτό φαρμακείο. Συγκεκριμένα είπε ότι πήγε σε τρία από τα τέσσερα που έχει το χωριό της Κασσανδρείας και ήταν όλα κλειστά, μεταξύ αυτών και το εφημερεύων βάση της λίστας. Παράλληλα, όπως είπε σε ορισμένα φαρμακεία ήταν ανηρτημένη η λίστα των εφημεριών χωρίς ωστόσο να δίνουν πληροφορίες για το πού είναι αυτά τα φαρμακεία διερωτώμενη για το πώς κάποιος αλλοδαπός τουρίστας θα τα βρει αν υπάρξει ανάγκη.

Τέλος όπως ανέφερε, δεν είναι η πρώτη φορά που χρειάζεται φαρμακείο και δεν βρίσκει όταν το χρειαζόταν, καθώς την έχει «ξαναπατήσει» πέρσι όταν είχε τραυματιστεί συγγενικό της πρόσωπο, με αποτέλεσμα να κουβαλάει πλέον ένα μίνι φαρμακείο μαζί της όταν πηγαίνει στο εξοχικό της.

«Τηλεφωνούσα και δεν το σήκωνε κανείς»

Η καταγγελία για κλειστά φαρμακεία στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής, δεν φαίνεται να είναι η πρώτη καθώς όπως μας ανέφερε άλλος κάτοικος της περιοχής πέρυσι τέλη καλοκαιριού μετά τις 12.00 το βράδυ χρειάστηκε να προμηθευτεί αντιτετανικό ορό, αλλά το εφημερεύον φαρμακείο ήταν κλειστό. Μάλιστα, όταν παρακινημένος από θαμώνες καφενείου πήρε τηλέφωνο τον φαρμακοποιό, εκείνος δεν απάντησε ποτέ.

«Δεν έχουμε κάποια επίσημη καταγγελία»

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μιχάλης Μαργαριτίδης είπε στο TyposThes ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία ενώ τόνισε πώς σε κάθε περίπτωση το εφημερεύων φαρμακείο αν είναι κλειστό πρέπει να έχει αφήνει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας. Αναφερόμενος στα φαρμακεία που στις λίστες τους δεν αναγραφούν οδό (πράγμα που δεν αναφέρεται επίσης στην επίσημη λίστα που είναι ανηρτημένη στο site του Φ.Σ.Χ.) είπε ότι δεν υπάρχουν οδοί, γι’ αυτό δεν αναγράφεται η τοποθεσία. Ερωτώμενος για το πώς κάποιος αλλοδαπός τουρίστας θα μπορέσει να βρει φαρμακείο όταν δεν υπάρχει κάποια οδός ή στοιχεία πέραν του ονόματος του φαρμακοποιού απάντησε ότι ο τουρίστας θα έχει βοήθεια από το κατάλυμα του για την εύρεση φαρμακείου.

«Είχαμε ζητήσει να είμαστε ανοιχτά τις Κυριακές αλλά δεν μας το επέτρεψαν»

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης των ημερών λειτουργίας των φαρμακείων ο κ. Μαργαριτόπουλος είπε ότι «Όσον αφόρα τον νόμο τα φαρμακεία υποχρεούνται να είναι κλειστά τις Κυριακές και τις αργίες, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές και σε λουτροπόλεις, όπως η Αγ. Παρασκευή και η Αιδηψός για παράδειγμα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Χ. κατά το παρελθόν ως σύλλογος αναλογιζόμενος το ζήτημα που προκύπτει σε ένα από τα τουριστικότερα με κόσμου μέρη της Βόρειας Ελλάδας, είχαν θέσει το αίτημα να είναι ανοιχτά τα φαρμακεία της Χαλκιδικής και τις Κυριακές αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε «Μας απάντησαν ότι τουριστικό μέρος είναι και η Πλάκα στην Αθήνα επομένως δεν έγινε δεκτό με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να είναι ανοιχτά μόνο στην Πλάκα και όχι στην υπόλοιπη Αθήνα».

Ανοίγουν τις Κυριακές για να εξυπηρετούν κόσμο

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «Στην Χαλκιδική απ’ όσο γνωρίζω υπάρχουν ορισμένα φαρμακεία και την Κυριακή, πράγμα το οποίο απαγορεύεται ωστόσο εμείς ως σύλλογος δεν κάνουμε κάτι το αφήνουμε έτσι επειδή εξυπηρετείται ο κόσμος. Αλλά άμα θέλουμε να μπορούμε να επιληφθούμε του θέματος».

Ο ρόλος του εφημερεύοντος φαρμακείου

Όπως είπε ο κ. Μαργαριτόπουλος, «Μετά τις 12 το βράδυ αν και λένε ότι εξυπηρετούνε μόνο με συνταγή γιατρού και μόνο τα έκτακτα περιστατικά, συνήθως εξυπηρετούν και για πιο απλά πράγματα ωστόσο όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι τα φαρμακεία είναι για είδη πρώτης ανάγκης και όχι για καλλυντικά.

Ελλείψεις φαρμάκων και αντιτετανικών ορών

Ερωτηθείς για την επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία της Χαλκιδικής ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου, ο κ. Μαργαριτόπουλος, είπε ότι υπάρχει έλλειψη σε εμβόλια, σε σκευάσματα για την υπέρταση, για ζαχαρώδη διαβήτη θέματα που υπάρχουν πολλά χρόνια.«Πολλά σκευάσματα είναι σε έλλειψη καθώς οι εταιρίες δεν έχουν πρώτες ύλες», συμπλήρωσε.

Στο κυνήγι για τον αντιτετανικό ορό

Ερωτώμενος για την επάρκεια αντιτετανικών ορών στην Χαλκιδική ο πρόεδρος του Φ.Σ.Χ. αποκρίθηκε ότι υπάρχουν διαστήματα όπου δεν μπορούνε να βρούνε αντιτετανικούς ορούς και εξήγησε, ότι εδώ και χρόνια στα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν αντιτετανικοί οροί. Ο ασθενής πρέπει να πάει στο φαρμακείο να τον αγοράσει αλλά υπάρχει έλλειψη πανελλαδικά. Επίσης, ανέφερε ότι πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να βρει φάρμακα πιο εύκολα σε φαρμακείο της περιφέρειας παρά της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε ο κ. Μαργαριτόπουλος, «Τους αντιτετανικούς ορούς τώρα τελευταία φέρνει η κρατική φαρμακαποθήκη επειδή υπήρχε αυτό το πρόβλημα της έλλειψης. Ωστόσο παλαιοτέρα ο αντιτετανικός ορός κόστιζε γύρω στα 10 Ευρώ τώρα έχει περίπου 20 Ευρώ όμως αυτό δεν οφείλεται ούτε στους φαρμακοποιούς, ούτε στις εγχώριες εταιρίες. Το κόστος εξαρτάται από πού θα το παραγγέλλει, από πού θα βρει η κεντρική φαρμακαποθήκη με αποτέλεσμα η τιμή να κυμαίνεται αναλόγως».

Όπως είπε ο κ. Μαργαριτόπουλος «Παλαιοτέρα υπήρχαν ελλείψεις στα φαρμακεία λόγω εξαγωγών, τώρα όμως υπάρχουν ελλείψεις στις δραστικές ουσίες που είναι μεγάλο πρόβλημα στις εταιρίες».

Ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους

Τέλος ο κ. Μαργαριτόπουλος εξήρε την συμβολή των φαρμακείων στην αντιμετώπισης πανδημίας ενώ είπε ότι σε κάθε 1.000 κατοίκους αναλογεί ένα φαρμακείο και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει φαρμακείο και στο τελευταίο χωριό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών που θέλουν να διανυκτερεύσουν
Ιταλία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στη Βενετία - Η πόλη χρεώνει τους τουρίστες
Πάμε Στοίχημα: Προκαλεί σουηδικό Over στο 2.10
Παρόλο που η ποικιλία σε αγώνες στο ποδοσφαιρικό πρόγραμμα της Πέμπτης (25/04) δεν είναι τεράστια, είναι μεγάλο το στοιχηματικό ενδιαφέρον που...
Πάμε Στοίχημα: Προκαλεί σουηδικό Over στο 2.10