Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 2 σπάνια καιρικά φαινόμενα που «χτύπησαν» στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Ο «διάβολος σκόνης» και τα «φλεγόμενα ουράνια τόξα»

Δύο καιρικά φαινόμενα έκαναν χθες την εμφάνισή τους στη Χαλκιδική, το ένα εκ των οποίων μάλιστα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και τραυματισμούς.

Ειδικότερα, ένας «διάβολος σκόνης» (dust devil) χτύπησε την παραλία Μουδανιών την Κυριακή. Αυτό διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας ΑΠΘ Μιχάλης Σιούτας. «Στα ελληνικά λέγεται κονιορτοστρόβιλος και πρόκειται για φαινόμενο που απαντάται κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω απότομης, ισχυρής θέρμανσης του εδάφους. Γι’ αυτό και εμφανίζεται σε πεδινές, επίπεδες περιοχές και αναπτύσσεται ξαφνικά και ακαριαία» αναφέρει ο κ. Σιούτας. Προσθέτει δε ότι επειδή πρόκειται για απρόβλεπτο φαινόμενο με ισχυρή ένταση που μπορεί να εκσφενδονίσει αντικείμενα, και γι’ αυτό ενδεχομένως επικίνδυνο για όσους είναι κοντά.

Να σημειωθεί πως σαλά στην υγεία τους είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρρά και τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά νωρίς το μεσημέρι όταν ο κονιορτοστρόβιλος «χτύπησε» πολυσύχναστη παραλία στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και μάλιστα μέρα και ώρα που συγκεντρώνεται ο περισσότερο κόσμος. Από τον ισχυρό άνεμο τραυματίστηκε μια γυναίκα και ένας άνδρας οι οποίοι μεταφέρθηκαν αμέσως για πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια τους δόθηκε παραπεμπτικό για το Νοσοκομείο Πολυγύρου, ωστόσο όπως σημειώνει ο γιατρός του Κέντρου Υγείας «ήταν καλά στην υγεία τους». Από τη δύναμη του ανέμου, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε beach bar της περιοχής.

Παράλληλα, λίγο μετά τον κονιορτοστρόβιλο στη παραλία των Ν. Μουδανιών σχηματίστηκαν «φλεγόμενα ουράνια τόξα» στον ουρανό της Χαλκιδικής. Όπως αναφέρεται στην σελίδα του facebook «Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική»: Σύννεφα όχι σαν βαμβάκι, αλλά σαν ιριδίζουσες, πολύχρωμες μάζες. Πρόκειται για ένα θέαμα διόλου συνηθισμένου, να σχηματίζεται ουράνιο τόξο μέσα στα σύννεφα.

Τα «φλεγόμενα ουράνια τόξα» παρουσιάζονται όταν το φως του ήλιου διαπερνά μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου, οι οποίοι βρίσκονται σε θυσάνους (είδος νεφών) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα

Για να προκληθεί αυτό το σπάνιο οπτικό φαινόμενο, οι ακτίνες του ήλιου πρέπει να διαπεράσουν τους κρυστάλλους από μία συγκεκριμένη γωνία, δημιουργώντας ένα πρίσμα χρωμάτων.

Δείτε την ανάρτηση.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10159503037348328&set=gm.779733276040447

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ