Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέδουσες «χτύπησαν» σε πάνω από 6 διάσημες παραλίες στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

Τι αναφέρουν λουόμενοι σε πολυσύχναστες παραλίες στη Χαλκιδική

Καταγγελίες από λουόμενους πολίτες έχει λάβει το TyposThes τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την εμφάνιση μεδουσών σε παραλίες στην Χαλκιδική. Ειδικότερα, κάτοικοι και επισκέπτες της Χαλκιδικής διαμαρτύρονται για την πολύ συχνή παρουσία μεδουσών σε παραλίες στο λεγόμενο «πρώτο πόδι».

Μάλιστα, πλήθος χρηστών σε Facebook και Twitter καταγράφουν τις παραλίες όπου συνάντησαν μέδουσες, με αναφορές στη Χανιώτη, το Πολύχρονο, κ.ά. Σύμφωνα με εφαρμογή μέσω του Google Maps, χρήστες έχουν καταγράψει μέδουσες επτά παραλίες στη Χαλκιδική, για παραλίες που είναι στο Ποσείδι, τη Νέα Σκιώνη, ανάμεσα από Πευκοχώρι και Παλιούρι, λίγο πριν την παραλία της Σάνη, λίγο μετά το Ν. Μαρμαρά και την Τορώνη.

Δείτε ενδεικτικά σχόλια χρηστών καθώς και τον χάρτη της google.

medouses.jpg
medouses-1.jpg

Αναφορές για μέδουσες καταγράφουν χρήστες και στην ομάδα «Συμβαίνει τώρα στη Χαλκιδική»:

medoyses-4.jpg

 

Σύμφωνα με το biodiversitygr.org όλο τον χειμώνα μέχρι και σήμερα οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπιζόντουσαν από Αττική, Πήλιο, Χαλκιδική μέχρι και Καβάλα, όπως και σε ελάχιστα νησιά κοντά σε αυτές τις περιοχές.

Οι συμβουλές που δίνουν προς τους πολίτες είναι οι εξής:

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλία (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει τσούχτρα

Αρχικά, απομακρύνετε από το σώμα σας τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια της. Προσοχή, ποτέ με γυμνά χέρια. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό.

Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό, γιατί αυτό ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα σας.

Πλύνετε την περιοχή με ξύδι για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα. Αυτό θα απενεργοποιήσει τα μικροσκοπικά κεντριά.

Χρησιμοποιείστε πάγο ή κάποιο καλά παγωμένο μπουκάλι ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τη φλεγμονή.

Μία κορτιζονούχα αλοιφή ή αντισταμινικό χάπι ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητα, αλλά σε αυτή την περίπτωση τα χρησιμοποιείτε μόνο με συνταγή γιατρού.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό

Αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό. Επίσης, αν σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και νιώθετε ναυτία ή δυσκολία στην αναπνοή, η πίεσή σας έχει πέσει ή παρουσιάζετε ταχυκαρδία και πιθανώς κεφαλαλγία.

Πάντως, η ενόχληση λόγω της τοξίνης που εκτοξεύει η τσούχτρα παραμένει για αρκετές ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ