Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέδουσες στη Χαλκιδική: «Θα φύγουν με τον άνεμο – Παροδικό το φαινόμενο»

Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρ. Τάσιος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δημοσιεύματα περί "τοξικών μεδουσών" στη Χαλκιδική, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος δήλωσε τα εξής:

"Να μην κινδυνολογούμε χωρίς ουσιαστικό λόγο και να ακούμε προσεκτικά τους επιστήμονες. Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που δημιουργείται κυρίως σε κλειστούς κόλπους. Εντοπίζεται σε ένα μικρό κομμάτι της Κασσάνδρας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι "το φαινόμενο δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό" και ότι "θα φύγει με το φύσημα του ανέμου, ενώ δεν είναι επικίνδυνο, διότι - αν χρειαστεί - αντιμετωπίζεται εύκολα με λίγη αμωνία". Η Χαλκιδική ως προορισμός είναι πρώτη περιοχή στην Ελλάδα, με 96 γαλάζιες σημαίες. Αυτό και μόνο, δείχνει την αποτελεσματική δουλειά που έχει γίνει στο νομό μας, ώστε να έχουμε καταφέρει την απόλυτα ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση των ακτών μας και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι.  Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Οποιαδήποτε άλλη αυθαίρετη "ερμηνεία" πέραν της επιστημονικής γνώσης, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, την ώρα που η χώρα μας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε υπεύθυνα τη δύσκολη μάχη με την πανδημία".

Υπενθυμίζεται ότι οι μέδουσες που αναστάτωσαν τους λουόμενους είναι δύο ειδών, το είδος πελάτζια νοκτιλούκα ή το είδος χρυσάνθεα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου στο «Έθνος», ειδικά το πρώτο είδος είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο είδη αν τσιμπήσουν τον λουόμενο του προκαλούν πληγές στο σώμα μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες μέδουσες. «Δεν είναι όμως κάτι πολύ ανησυχητικό. Αν οι λουόμενοι χρησιμοποιούν αμμωνία ή κάποιο τζελ ανακούφισης της κοκκινίλας ο πόνος απαλύνεται. Και αν δούμε μεγάλο πλήθος μεδουσών καλό είναι να μην μπούμε στο νερό». Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ οι βοριάδες τις επόμενες μέρες αναμένεται να τις μετακινήσουν στο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να εξαφανιστούν. Οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν έχουν δυναμική μετακίνηση. Η μετακίνησή τους επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από τα θαλάσσια ρεύματα». Και τα δύο καφεκόκκινα είδη έχουν μεγάλο μήκος κεραιών (μπορεί να φτάνει και το ενάμιση μέτρο) το οποίο δεν είναι ορατό και αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους.

Το φαινόμενο των τελευταίων ημερών δεν είναι σπάνιο, σύμφωνα με τον κ. Χυντήρογλου, ενώ προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Κορινθιακό κόλπο. Μάλιστα, αναφέρει πως αντίστοιχο φαινόμενο έζησε η Χαλκιδική και το 1978. «Αναγκαστήκαμε να μπούμε με παντελόνια και μπλούζες στη θάλασσα για να κάνουμε τη δουλειά μας. Τότε συναντήσαμε δέκα μέδουσες ανά κυβικό μέτρο. Βουτούσες και δεν ήξερες που θα βγεις. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή. Και τα φαινόμενα αυτά έχουν σχέση με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες» πρόσθεσε ο κ. Χυντήρογλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο
Πρόκειται για το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης των ψαράδων στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προσφέροντας λύσεις σε έκτακτες περιπτώσεις
Ο πιο πρωτότυπος αυτόματος πωλητής είναι στη Θεσσαλονίκη – Ανοιχτά όλο το 24ωρο