Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Γιατροί έσωσαν πολίτη που έπαθε ανακοπή στην παραλία της Χανιώτης

Με ΚΑΡΠΑ και απινιδώσεις, μέχρι να καταφέρει να φτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο

Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ένας ψαράς στη Χανιώτη της Χαλκιδικής, ο οποίος βγαίνοντας από τη βάρκα του έπεσε αναίσθητος παθαίνοντας ανακοπή. Για καλή του τύχη, ωστόσο, στο σημείο βρίσκονταν δύο γιατροί καθώς και ένα ακόμα πολίτης που γνώριζε να παράσχει πρώτες βοήθειες. Έτσι, κάλεσαν το 166 και ξεκίνησαν άμεσα ΚΑΡΠΑ. Πριν προλάβει να φτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο, έσπευσε και μια εθελόντρια με εξωτερικό απινιδωτή και χορήγησε απινιδώσεις, με αποτέλεσμα ο άνδρας να επανέλθει. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και από εκεί κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπου νοσηλεύεται, όντας καλά στην υγεία του.

Η ιστορία γνωστοποιήθηκε από την οργάνωση Kids Save Lives, η οποία έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργίας ενός εξωτερικού δικτύου απινιδωτών από εκπαιδευμένους πολίτες που θα συνδράμουν αποτελεσματικά σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής.

Όπως αναφέρει το Kids Save Lives: 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ #ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ του κ. Μιχάλη, μήνυμα #ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ελπίδας για τους Έλληνες!!!

Ανάμεσα στα θλιβερά περιστατικά των #πυρκαγιών σε ολόκληρη τη Χώρα, ένα χαρμόσυνο γεγονός: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ακόμη ενός θύματος καρδιακής #ανακοπής, από μια μεγάλη ομάδα Ιατρών, πολιτών και Διασωστών του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας !!!

Ο κύριος Μιχάλης, βγαίνοντας στις 21:00 από τη βάρκα του στη Χανιώτη Χαλκιδικής, καταρρέει στην αμμουδιά!! Η καρδιά του μόλις σταμάτησε με τον ίδιο να βρίσκεται σε καρδιακή ανακοπή!

Για να επιστρέψει στη ζωή, θα πρέπει να γίνει μια σειρά από θαύματα!

ΚΛΗΣΗ 166 ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΡΠΑ

Άμεσα 3 παρευρισκόμενοι (Γεώργιος Πασκάλης - Εντατικολόγος, Χάρης Πασκάλης - Παθολόγος και ένας #εκπαιδευμένος_πολίτης) καλούν το 166 και ξεκινούν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με σκοπό να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο!!

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ - ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας γνωρίζει πως η απόσταση και ο χρόνος ανταπόκρισης είναι πολύ μεγάλος (15-20 λεπτά) - #απαγορευτικός - για να υπάρξει ουσιαστική ελπίδα και να ζήσει το θύμα, γι' αυτό ενεργοποιεί ΑΜΕΣΑ το #δίκτυο των 35-40 Απινιδωτών της Κασσάνδρας!!

ΑΦΙΞΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο Κασσάνδρας, η Αλέκα Πανταζίδου (Πρώτη Ανταποκρινόμενη ομάδας Χανιώτης) με έναν από τους τρεις Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές της Κοινότητας της, καταφτάνει και χορηγεί δύο Απινιδώσεις στο θύμα!!

ΑΦΙΞΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ – ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

Από την ώρα που το ασθενοφόρο κατέφθασε στο σημείο της ανακοπής, ξεκίνησε συντονισμένα Εξειδικευμένη Υποστήριξης της Ζωής, μέχρι που 7-8 λεπτά αργότερα ο κύριος Μιχάλης αποκτά την δική του αναπνοή!!

Mόλις επανήλθε στη ζωή!!

ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το θύμα βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Με συνοδεία του Ιατρού κ. Χάρη αρχικά και στη συνέχεια Ιατρού του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας, ο κ. Μιχάλης παραδόθηκε #ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΣ - και πολύ #ομιλητικός - στους Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Πολυγύρου!!!

ΜΗΝΥΜΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Αυτή τη δύσκολη ώρα, που οι συνάνθρωποι μας καθημερινά #κινδυνεύουν και χάνουν την περιουσία τους σε Εύβοια, Αττικη και άλλα μέρη της Ελλάδας μας, αυτή τη δύσκολη ώρα που οι καταιγίδες ενεργοποιούν νέες εστίες φωτιάς, παίρνουμε μια μικρή #ελπίδα, μια μικρή χαρά, ένα μήνυμα #ομόνοιας: πως η ΟΜΑΔΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ μπορεί να κάνει θαύματα. Όλα αυτά τα μικρά θαύματα που συνέβησαν για να σωθεί ο συνάνθρωπος μας, ας επαναληφθούν από απόψε σε όλη τη Χώρα, για να σωθούν κι άλλοι ανθρωποι!!

ΤΕΑΜ WORK

Ο κύριος Μιχάλης είναι το 25ο θύμα καρδιακής ανακοπής που επανέρχεται στη ζωή την τελευταία 4ετια, με τη συμμετοχή της κοινότητας, αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών του KIDS SAVE LIVES, η οποία ξεκίνησε από τα ελληνικά σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  και την ΕΕΕΠΦ - Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Η Κασσάνδρα διαθέτει ένα οργανωμένο Δίκτυο Πρώτων Ανταποκρινόμενων σε επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις (First Responders) και φυσικά Δίκτυο Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών. Όλοι τους αγοράστηκαν με τον αγώνα των απλών πολιτών...!!!

Τα 17 από τα 25 θύματα επανήλθαν στη ζωή ΣΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, άρα δεν είναι μυστικό το πως μπορεί η #κοινότητα να σώσει ζωές μέχρι την άφιξη (ή και με τη συνεργασία) της εξειδικευμένης βοήθειας (166, Ε.Κ.Α.Β.).

Να μας ζήσεις κύριε Μιχάλη!!!

Η φωτογραφία πάρθηκε από τον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών του Ανθρωπιστικού Συλλόγου KIDS SAVE LIVES  με τον Αναστάση και την Αλέκα να συμμετέχουν στην Αναζωογόνηση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο facebook

https://www.facebook.com/kidssavelives/posts/1519501948382077

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ