Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Taste Halkidiki: Τα πρώτα 6 σημεία γεύσης που δεν πρέπει να χάσεις στη Χαλκιδική

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής μας ξεναγεί στις ομορφιές της περιοχής

Ε.Κ. 

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, που γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, υποδέχεται καλεσμένους για να τους προϋπαντήσει στα μυστικά του. Προϊόντα και γεύσεις στις οποίες εμπεριέχονται οι ιστορίες των ανθρώπων που τα εμπνεύστηκαν, αλλά και των προγόνων τους.

Τροφαντές πράσινες και μαύρες ελιές Χαλκιδικής χαράσσονται με μεράκι και συσκευάζονται στις καλύτερες συνθήκες τιμώντας τους ανθρώπους που οραματίστηκαν για τον τόπο τους, τρυφερά άνευρα φύλλα Σουλτανίνας ανυπομονούν να τυλίξουν μέσα τους τραγανό ρύζι, το απόσταγμα των λουλουδιών και δέντρων τις περιοχής κλείνονται σε πολύτιμα - σε περιεχόμενο - βαζάκια και γίνονται προϊόντα που ακροβατούσαν στις παρυφές της λήθης, φρέσκες βύνες παντρεύονται με λυκίσκους, αγνά προϊόντα μεταμορφώνονται στα χέρια μερακλήδων σεφ συνδυάζοντας γεύση με ταξίδια, μποστάνια με παράδοση, μεράκι με δημιουργικότητα, σε πιάτα που θα μιλήσεις για αυτά και θα θελήσεις να ξαναδοκιμάσεις.

Άνθρωποι με όραμα και μεράκι οραματίστηκαν κάτι διαφορετικό για τον τόπο καταγωγής τους και οι συνέργειες είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Μας ξενάγησαν σε μια Χαλκιδική (που δεν έχει) και φιλοδοξεί να γίνει. Ξετυλίγοντας το μίτο της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου. Η δυναμική αρχή έχει γίνει και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι αυτής της ιστορίας.  

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ακολουθώντας το πρόσταγμα της εποχής και βασιζόμενο στο όραμα για την ανάδειξη κάθε ομορφιάς αυτού του τόπου έχει την τύχη να έχει βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος ανθρώπους που μπορούν να υποστηρίξουν με όλα τα απαραίτητα μέσα τη βέλτιστη ανάδειξη της Χαλκιδικής και της της καθιέρωσης της ως τόπου που θα προσμένουμε να επισκεφτούμε όλο το χρόνο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, κ. Γιάννης Κουφίδης «Υπάρχει ήδη σχεδιασμένο όλο το πλαίσιο που θα διαμορφώσει τη δυναμική ανάπτυξη της Χαλκιδικής, τα εργαλεία και οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις». Εμείς, ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

«Τaste Ηalkidiki», λοιπόν, όπως ονομάζεται το μεγάλο νέο πρότζεκτ από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής που φιλοδοξεί να κάνει τη αγαπημένη Χαλκιδική έναν γαστρονομικό προορισμό. Το TyposThes σας μεταφέρει στα πρώτα έξι σημεία γεύσης που πρέπει να δοκιμάσεις ή να ξαναγευτείς στη Χαλκιδική, στο πλαίσιο fam trip γαστρονομίας, όπου και θα παρουσιαστούν πρωτοποριακές επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης της Χαλκιδικής.

Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας

Το βλαστάρι της ιστορίας της Μαριάννας ρίζωσε στον τόπο που αγαπάει στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής όπου δημιούργησε την πιο φιλόξενη γωνιά για να σου μιλήσει για το αμπέλι και το κάθε προϊόν, το οποίο μπορείς να δοκιμάσεις και μετέπειτα να πάρεις μαζί σου. Έμπνευση, ένας προικισμένος τόπος, σύμπνοια με την πολιτεία και τα σίγουρα βήματα των απογόνων ήταν το πρώτα υλικά στα οποία χτίστηκε η Μαριάννα. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς όλοι είμαστε περήφανοι που έχουμε ένα καταπράσινο κτήμα - που το μόνο που δεν παράγει από το αμπέλι είναι το κρασί - που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να επισκεφτούμε.

«Ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια, λίγο από ανάγκη και περισσότερο από αγάπη για γεύσεις αγνές και παραδοσιακές. Η φήμη των προϊόντων μας γρήγορα ξεπέρασε τα όρια του στενού φιλικού και οικογενειακού κύκλου και η ποιότητά τους διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα», αναφέρει η ίδια.

Σήμερα οι δραστηριότητές περιλαμβάνουν την καλλιέργεια των αμπελιών, τη μεταποίηση των αγαθών και τη διακίνησή τους. Η αγάπη  και η αφοσίωσή στην παραγωγή βιολογικών, ποιοτικών προϊόντων, παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα με το ξεκίνημά. Στα λαχταριστά προϊόντα συγκαταλέγονται τα ξακουστά Αμπελόφυλλα της Μαριάννας, Ντολμαδάκια, Χειροποίητο φύλλο για πίτες, Πίτες, Αμπελοκορφές, Γλυκό κουταλιού σταφύλι, Ρετσέλι σύκο & κολοκύθι, Μαρμελάδα σταφύλι, Κομπόστα σταφύλι, Κομπόστα σουλτανίνα με πετιμέζι, Πετιμέζι, Τσίπουρο ενώ στην γκάμα προστέθηκε και ένα μπουτίκ brandy σε μόλις 100 φιάλες που περίμενε υπομονετικά στα κελάρι του κτήματος.

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Valtinger: Η Χαλκιδική έχει την μπύρα της

Η Χαλκιδική απέκτησε την πρώτη της μπύρα και ας είναι Gypsy.  Η γερμανική εμπειρία συνάντησε το ελληνικό ταμπεραμέντο και γεννήθηκε η Valtinger. Δημιουργικότητα, φρεσκάδα, δροσιά και πρωτότυπη γεύση σε συσκευασίες των 330 ml και draft μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και να τις αναζητήσουμε.

Πήρε το όνομα της από τον τόπο καταγωγής της. Από τη Βάλτα, άρα… Valtinger. Η Κασσάνδρεια ή αλλιώς Βάλτα έδωσε το πρόθεμα στο όνομα της μπίρας, ενώ η γερμανική κατάληξη είναι αποτέλεσμα της γερμανικής επιρροής-καταγωγής. Αναφαίρετο  συστατικό της Χαλκιδικίωτικης μπίρας, λοιπόν το χιούμορ.

Μία μπύρα που γεννήθηκε στο σπίτι και σιγόβραζε για χρόνια. Home brewers με αμέτρητες βρασιές στο μπαλκόνι του σπιτιού και συνταγές δοκιμασμένες σε γνωστούς και φίλους. Η ενασχόληση με την παραγωγή μπίρας ξεκίνησε το 2012, όπου κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς γεμάτη μπίρες, έπεσε στην κουβέντα της παρέας το «φαντάζεστε να κάνουμε τη δική μας μπίρα;» Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών και πειραματισμών, περάσαμε από τα αλώνια στα σαλόνια και γίναμε gypsy brewers.

Παράλληλα, για τη στήριξή μας στις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες και την craft κουλτούρα, δημιουργήσαμε το Valtinger Craft Beer Shop, όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει, να ενημερωθεί και να βρει πολλές ετικέτες από την εγχώρια και διεθνή craft beer σκηνή.

Οι ετικέτες: Valtinger She is A Hero | Session NEIPA, Valtinger Honey Ale, Valtinger Chalkidiki Pilsner, Valtinger Greek Harvest Ale

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ

Πλατεία Ελευθερίας, Κασσάνδρεια, Τηλ. 23741 13024

Passion honey: Το μέλι στα καλύτερα του

Οικογενειακή επιχείρηση που βασίζεται γερά στην όρεξη, την επιχειρηματική εμπειρία των γονιών και στη δημιουργικότητα των παιδιών. Στατική και αφάρμακη μελισσοκομία με έδρα του μελισσοκομείου βρίσκεται την κατάφυτη, δασική ορεινή περιοχή του Χολομώντα, στο Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη (Natura 2000) και στην Σιθωνία, στην περιοχή Δραγουντέλι και Άγιος Παύλος. Οι κυψέλες μετακινούνται μόνο εντός αυτών των περιοχών, αναλόγως την εποχή και τη βλάστηση.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελισσοκομείου είναι η μη χορήγηση φαρμάκων στις μέλισσες, είτε προληπτικά, είτε για θεραπεία. Στην σπάνια περίπτωση που οι μέλισσες αντιμετωπίζουν κάποια ασθένεια, η εταιρεία φροντίζει να χρησιμοποιεί ως θεραπεία, φυσικούς τρόπους (φυτά και βότανα σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας).

Με την φιλοσοφία αυτή τα προϊόντα της Passion Honey είναι όσο γίνεται πιο φυσικά και ανεπηρέαστα από τον ανθρώπινο παράγοντα και την μόλυνση.

Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη μέλισσα και το "πέπλο μυστηρίου" που καλύπτει τη ζωή της, για τα μοναδικά προϊόντα της, να παίξεις, να ανοίξεις κυψέλη αλλά και να ζυμώσεις μελλισσοκερια τότε μη χάσεις την καλά οργανωμένη "Bee day" και την ευκαιρία να συζητήσετε τα πάντα για τη μέλισσα.

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Ταξιάρχης | Έδρα: Νέα Μουδανιά

Ελιες Χλιάπας:  Η ιστορία μιας οικογένειας σε βάζο

Ελιά τόσο ξακουστή που ακόμη και ο δάσκαλος του Λύκου της Wall Street (ο υπερταλαντούχος Μάθιου Μακόνεχι) απολαμβάνει με την άνεση και την αυτοπεποίθηση που τον χαρακτηρίζει. Μεγαλόκαρπη, καταπράσινη και μεστή σε ακριβοθώρητα χαρακτηριστικά, έχει τη δυνατότητα να αφεθεί πάνω στο δέντρο για ωρίμανση και να μετατραπεί στο "μαύρο χαβιάρι". Διαλέξτε την αγαπημένη σας ετικέτα και απολαύστε την ως μεζέ, στη σαλάτα και στο ταξίδι με τις νέες συσκευασίες που φιλοδοξούν να μπουν σε κάθε χώρο φιλοξενίας και ταξιδιού για να μας συντροφεύουν παντού.

Η οικογένεια Χλιάπα ξεκίνησε να επεξεργάζεται παραδοσιακά τις ελιές και να τις διαθέτει τυποποιημένες πριν από περίπου 60 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα διαθέτει 6.500 δέντρα με την ετήσια παραγωγή βρώσιμης ελιάς να κυμαίνεται σε 200-220 τόνους.

Ο σκοπός της επιχείρησης ΕΛΙΕΣ ΧΛΙΑΠΑ είναι η παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση ενός πιστοποιημένου προϊόντος, με φυσική επεξεργασία, με σεβασμό στην παράδοση και κυρίως στους καταναλωτές που την επιλέγουν.

Συγχρόνως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των πρώτων υλών, γιατί το σημαντικότερο σημείο σε ένα σωστό τρόφιμο που δεν δέχεται χημική επεξεργασία και πρόσθετα συντηρητικά είναι η άριστη ποιότητα. Για το λόγο αυτό επιλέγουν οι ίδιοι τους καρπούς που θα συσκευαστούν και θα προωθούν στην αγορά.

Η επιχείρηση του Παναγιώτη Χλιάπα έχει βραβευτεί τα τελευταία χρόνια για την μαύρη αφυδατωμένη ελιά, την πράσινη χαρακτή ελιά και τελευταία για τις πράσινες τσακιστές με λεμόνι.

Λάδι, ελιές, πάστες αλλά και ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν είναι προ των πυλών.

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Καλύβες, Πολύγυρος, Τηλ. 23710 51340

Για φαγητό στην Απολυμένη Πέτρα

Μέσα σε ένα καταπράσινο δροσερό - όλο το χρόνο - χώρο  βρίσκεται ένας παράδεισος γεύσεων. Η ιστορία της απολυμένης πέτρας έχει μια δόση μυστηρίου που την περιτριγυρίζει.

Απολυμένη σημαίνει η ουρανόπεφτη, η ξαμολημένη από ψηλά. Μονόλιθος με  περισκοπική θέα στην κορυφή της, από τον Άθω μέχρι το ραντάρ του Χορτιάτη.

Στην καρδιά του ορεινού όγκου του Χολομώντα, σε ένα κτήμα 20 στρεμμάτων, λειτουργεί από το 1999 το συγκρότημα ορεινού τουρισμού Απολυμένη Πέτρα. Ηλιοβασίλεμα μαγευτικό, αμόλυντη ατμόσφαιρα, μεγάλη πισίνα για το καλοκαίρι, άφθονο χιόνι, μυρωδιά ξύλου και καμινάδες που καπνίζουν το χειμώνα. Στο εστιατόριο με το τζάκι και την αυθεντική λιθοδομή ο επισκέπτης απολαμβάνει ελληνική κουζίνα, παραδοσιακές πίτες, ντόπια κρέατα, εκλεκτά κρασιά και επιλεγμένη μουσική. Η μονάδα είναι  αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών, περιηγητών, οικογενειών και μικρών παιδιών για όλο το χρόνο.

  • Μανιταρόπιτα με άγρια αποξηραμένα μανιτάρια της περιοχής.
  • Κατσικίσιο τυρί Αρναίας σαγανάκι με οξύμελι
  • Πράσινη σαλάτα με οξυμελι
  • Μανιτάρια τηγανιά με κασέρι Αρναίας
  • Ποικιλία
  • χωριάτικο λουκάνικο, χοιρινή καπνιστή μπριζόλα,
  • μοσχαρίσια μπιφτεκάκια
  • Γλυκό

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Μασσαλία: Η ελληνική δημιουργική έχει το σπίτι της στη Νέα Φώκαια

Με τον γαλλικό αέρα της ομώνυμης πόλης και την μαγειρική ευφυΐα -που έχει εγκολπωσει την παράδοση- των ιθυνόντων η Μασσαλία έχει κατακτήσει Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Σκοπός της «Μασσαλίας» είναι να προσφέρει στον επισκέπτη της πιάτα ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά με τα διαθέσιμα ανάλογα με την εποχή παραδοσιακά υλικά.

Περί το 600 π.Χ. οι αρχαίοι Φωκαείς ιδρύουν στο δυτικό άκρο της Μεσογείου μία πόλη και της δίνουν το όνομα «Μασσαλία». Το 2010 δημιουργείται στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής το τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο «Μασσαλία».

Το 2014 ανοίγει το δίδυμο αδερφάκι του στην Θεσσαλονίκη.

Σήμα του είναι μια ανεμοδούρα-πετεινός από αρχαίο ανάγλυφο των Φωκαέων. Το εκμαγείο αυτού του κόκορα χάρισαν οι δημογέροντες Φωκαείς στους Γάλλους αξιωματούχους το 1899 κατά τον εορτασμό για την ίδρυση της Μασσαλίας. Ο «Πετεινός της νίκης» των Γάλλων έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Φώκαια.

Η ιστορία είκοσι έξι αιώνων συνεχίζεται…

Το κατάστημα της Νέας Φώκαιας στεγάζεται στο κτήριο όπου το 1930 δημιουργήθηκε το πρώτο πανδοχείο της Κασσάνδρας. Αρκετά χρόνια αργότερα, εδώ λειτούργησε το παντοπωλείο του χωριού, που κατά τη συνήθεια της εποχής σέρβιρε μεζέδες και ποτά και λειτουργούσε παράλληλα και ως κουρείο.

To μενού μεταβάλλεται διαρκώς και η κάβα φιλοξενεί μια προσεκτικά επιλεγμένη ποικιλία σε ούζο, τσίπουρο, ρακή και κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.

  • Προζυμένιο ψωμί | ελιές Χαλκιδικής | ελαιόλαδο
  • Αλμυρίκια από την Σάνη, σάλτσα βέρντε, ντοματίνια κομφί
  • Ντοματοσαλάτα από τον κήπο μας με τυρί τσαντίλας Χαλκιδικής
  • Φέτα Χαλκιδικής σε φύλλο σπρινγκ ρολς με μέλι Νικήτης
  • Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κατσικίσιο γιαούρτι από την Αρναία
  • Ντοματοκεφτέδες από ντομάτες του χωριού
  • Κωλοδαχτυλιές (παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό) με γαρίδες
  • Μπακαλιάρος με κρέμα σελινόριζας και σελινόριζα κομφί
  • Χταπόδι με ρομέσκο και ξιδάτες πιπεριές από τον κήπο μας
  • Γλυκά του κουταλιού | γιαούρτι Χαλκιδικής | λουκουμάδες με μέλι Νικητής
  • Τσίπουρο Κανένας Τσάνταλη

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής είναι ενταγμένο στο LEADER CLLD (ΠΑΑ 2014-2020), με στόχο να αναδειχθεί η γαστρονομία της Χαλκιδικής. 

Το TASTE HALKIDIKI είναι ο ήλιος, η θάλασσα, η γη, οι άνθρωποι, τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι παραδοσιακές συνταγές, τα έθιμα και ό,τι σχετίζεται με τη γαστρονομία της περιοχής. Οι ελιές και το ελαιόλαδο, το μέλι, τα κρασιά και τα τσίπουρα, τα τυροκομικά, τα ψάρια και τα όστρακα, τα κρέατα και τα κυνήγια, τα κηπευτικά, τα φρούτα, τα σιτηρά, τα βότανα, τα μανιτάρια του δάσους, οι ξηροί καρποί, είναι τα προϊόντα που απλόχερα προσφέρει η Χαλκιδικιώτικη γη, τα οποία μετατρέπονται σε δημιουργικές, γευστικές, εμπειρίες και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων σεφ αλλά και foodies από όλο τον κόσμο.

fam-trip-5.jpg
fam-trip-1.jpg
fam-trip-4.jpg
fam-trip-2.jpg

 

“Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές».

 «Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Πρόγραμμα Αγροτικής 

Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ