Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Κλειστά μένουν ξενοδοχεία για το Πάσχα – Ελάχιστα θα ανοίξουν πύλες

Αυξημένο έως και 25% το λειτουργικό κόστος – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν και το «αποτύπωμα» του πολέμου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στη Β. Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική για την περίοδο του Πάσχα, ενώ πολύ δύσκολος προμηνύεται ο Μάιος για την περιοχή. Ανάσα αισιοδοξίας διαφαίνεται από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και εκτιμάται ότι οι κρατήσεις θα κινηθούν σε καλό επίπεδο.

Οι ξενοδόχοι εκτιμούν βέβαια ότι η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι και πάλι μια χρονιά «last minute», με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δηλαδή. Παράλληλα, αυτό που τονίζουν είναι ότι θα είναι μια χρονιά που αυτό που θα απασχολεί δε θα είναι τόσο οι αφίξεις αλλά το πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους το οποίο αντιμετωπίζουν και το οποίο είναι αυξημένο κατά 20-25% ανά διανυκτέρευση.

«Λίγα ξενοδοχεία ανοιχτά το Πάσχα»

Για τα μηνύματα και τις προκρατήσεις που υπάρχουν για το Πάσχα, αλλά και τις προκλήσεις της φετινής τουριστικής χρονιάς, μίλησε στο "TyposThes" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Όπως λέει, μόνο ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στη Χαλκιδική το επόμενο διάστημα καθώς φέτος το Πάσχα είναι σχετικά νωρίς, ενώ τα ξενοδοχεία δεν έχουν έναν καλό Μάιο σε ότι αφορά τις πληρότητες και παράλληλα αντιμετωπίζουν «πολύ αυξημένο» λειτουργικό κόστος, «τουλάχιστον 25% ανά δωματιο-διανυκτέρευση. Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, τα πράγματα είναι καλύτερα στους λεγόμενους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Εκεί φαίνεται ήδη να υπάρχει μια μέση πληρότητα 50% για το Πάσχα, ενώ θα είναι αυξητικές οι τάσεις με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.

Τα μηνύματα για το καλοκαίρι

Σε ότι αφορά το καλοκαίρι, ο ίδιος αναφέρει ότι «σίγουρα δεν είναι όπως το περιμέναμε», λόγω κυρίως της πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία.

«Αυτό σημαίνει ότι στη Β. Ελλάδα ο Μάιος θα είναι πολύ δύσκολος. Δε θα ξεπερνά το 40% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία. Η εικόνα είναι καλύτερη στο Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη κλπ με πληρότητα στο 60% περίπου. Επίσης, οι μεγάλες πόλεις, τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη, αρχίζουν σιγά σιγά να βλέπουν τουρίστες. Αισιοδοξούμε ότι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο κρατήσεων. Βέβαια, είναι και πάλι μια χρονιά του «last minute» και μια χρονιά που δεν έχει να κάνει με τις αφίξεις που θα έρθουν αλλά καθαρά με το πόσες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Χαλκιδική και Ρώσοι τουρίστες

Όσο για το πόσο επηρεάζει ο πόλεμος την τουριστική κίνηση ειδικά στη Β. Ελλάδα αναφέρει:

«Ο πόλεμος επηρεάζει όλη τη χώρα, προφανώς και τη Β. Ελλάδα. Η Χαλκιδική χάνει περίπου 70-75.000 Ρώσους τουρίστες – με τα στοιχεία του 2019- που αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του συνόλου των αφίξεων (το 2019 είχαμε 1 εκατ. αφίξεις αεροπορικές και οδικές) αποτελούν σημαντικό κομμάτι. Άρα ναι μεν ήταν ένα μικρό σχετικά ποσοστό, ωστόσο σημαντικό και για επιχειρήσεις εκτός ξενοδοχείων, όπως εστιατόρια κλπ. Δεν θα το έχουμε και είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Ευτυχώς στο νομό οι Ρώσοι αποτελούσαν «μονοκαλλιέργεια» σε λίγα ξενοδοχεία στο νομό Χαλκιδικής».

Τι θα γίνει με τις τιμές

Τέλος, αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι ουσιαστικά έχουμε τρεις κατηγορίες τιμών. Η πρώτη αφορά τους αστικούς προορισμούς, τις πόλεις και «πάει ανάλογα τις πληρότητες».

Η δεύτερη αφορά το μαζικό μοντέλο τουρισμού, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60-65% των αφίξεων της χώρας. «Εκεί έχουμε δυστυχώς «κλειδωμένες» τιμές συμβολαίων από πέρυσι για φέτος με τιμές του 2019 και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο, από τη στιγμή που υπάρχει αύξηση του λειτουργικού κόστους», τονίζει. Τέλος, σε ότι αφορά τις κρατήσεις μεμονωμένων πελατών, ο ίδιος σημειώνει ότι «ήδη έχουμε κάποιες αυξήσεις, πολύ λογικό, προσαρμοσμένες όσο το δυνατόν σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο».

«Εκεί που ήδη έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια είναι για το πώς το 2023 θα μπορέσει η χώρα να έχει έναν «τιμοκατάλογο» τέτοιο που να την κρατάει μέσα στον ανταγωνισμό αλλά να καλύπτει και τις σοβαρές απώλειες που θα έχουμε ιδιαίτερα από τη φετινή χρονιά», συμπληρώνει.

Οι ξενοδόχοι «βλέπουν» ανατιμήσεις όχι μόνο στο ενεργειακό αλλά παντού, σε τιμές προϊόντων κλπ. Οι ανατιμήσεις ανά δωματοδιανυκτέρευση είναι έως και 25% επάνω σε σχέση με το 2019.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Sold out εκδρομές για Ευρώπη – Οι top προορισμοί για το Πάσχα

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Τέλος η ταλαιπωρία - Παραδίδεται το ορφανό χιλιόμετρο

Αποθέματα για 5 μήνες σε ηλιέλαιο έχει η χώρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα