Της Μαρίας Κουζούφη
Σεισμός μεγέθους 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συνέβη στο θαλάσσιο χώρο της Χαλκιδικής αναστάτωσε νωρίτερα σήμερα και τη Θεσσαλονίκη στην οποία έγινε αισθητός.
Ειδικότερα, ο σεισμός σημειώθηκε στις 12.53 σήμερα το μεσημέρι (7/2) κοντά στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, στο θαλάσσιο χώρο, κοντά στις βόρειες ακτές του Τορωναίου κόλπου.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Καρακώστας, μιλώντας στο TyposThes ανέφερε ότι σημειώθηκαν και κάποιοι μικροί μετασεισμοί με μέγεθος κάτω από 2 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ. «Νομίζω ότι είναι μάλλον ασθενής εξέλιξη και φυσιολογική», ανέφερε ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για σεισμό που προήλθε από κάποιο γνωστό ρήγμα, εξήγησε ότι όλοι οι σεισμοί προέρχονται από κάποια ρήγματα, όμως αυτοί οι μικροί σεισμοί τις περισσότερες φορές προέρχονται από μικρά ρήγματα τα οποία μπορεί να μην είναι γνωστά γιατί λειτουργούν σε βάθος και μόνο αν έχουμε κάποιους σεισμούς μπορούμε να τα προσδιορίσουμε. «Έχοντας μόνο αυτόν τον σεισμό δεν μπορεί κανένας να απαντήσει αν είναι κάποιο γνωστό ρήγμα στην περιοχή», τονίζει.
Όσο για το αν σχετίζεται με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ο κ. Καρακώστας απαντά: «Αυτό το οποίο έλεγα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου μέχρι πριν να γίνει ο σεισμός (ενν. στη Χαλκιδική) στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για να διεγερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας στην Τουρκία, η απάντησή μου ήταν ότι υπάρχει πιθανότητα αλλά είναι πολύ μικρή και μάλιστα το χαρακτηριστικό μιας τέτοιας διέγερσης είναι ότι αυτή μπορεί να παρουσιαστεί μόνο όσο είμαστε ακόμη χρονικά πολύ κοντά στους ισχυρούς σεισμούς που έγιναν την Δευτέρα, δηλαδή 1-3 μέρες το πολύ από τη γένεση τους και όχι αργότερα, καθώς μετά παύει αυτή η επίδραση που οφείλεται στη διέλευση των σεισμικών κυμάτων των ισχυρών σεισμών από οπουδήποτε περνάνε και προφανώς και από την περιοχή μας. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που η διέλευση αυτή των σεισμικών κυμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια σεισμική δραστηριότητα. Τις περισσότερες φορές αυτή εκδηλώνεται με μικρά μεγέθη σεισμών, παρόμοια με αυτόν που έγινε σήμερα ή και μικρότερων ακόμη, σπάνια μπορεί να γίνει και κάποιος ισχυρός σεισμός. Είμαστε όμως σε αρκετά μεγάλη απόσταση (σ.σ. από το σεισμό της Τουρκίας), γύρω στα 800-1000 χλμ και αυτό κάνει την πιθανότητα μικρή. Κανένας δεν θα μπορούσε να πει ότι είναι μηδενική η πιθανότητα για να γίνει κάποιος σεισμός. Έτσι, σχετικά με αυτόν τον σεισμό που έγινε τώρα (σ.σ. στη Χαλκιδική), χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως οφείλεται σε αυτή τη διαδικασία που προανέφερα. Δηλαδή στο ότι η διέλευση των σεισμικών κυμάτων εδώ δημιούργησε κάποιες μεταβολές και έγινε και αυτός ο σεισμός».
Ο κ. Καρακώστας δεν αποκλείει να γίνουν και άλλοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα με τον σεισμό που είχε γίνει το 1999 στην περιοχή ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, στο Ιζμίτ, δηλαδή όχι πολύ μακριά από εμάς, είχαν κάνει μια εργασία και είχε προκύψει ότι η σεισμικότητα στον ελληνικό χώρο γενικά αυξήθηκα μετά τη γένεση του σεισμού στο Ιζμίτ και μάλιστα υπήρχαν κάποιες περιοχές μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη όπου έγιναν σεισμοί αμέσως μετά, αφού έφτασαν εδώ τα επιφανειακά σεισμικά κύματα. Μπορούσε δηλαδή κανείς να δει τις καταγραφές των κυμάτων του ισχυρού σεισμού και εκεί πάνω να διακρίνει μικρούς σεισμούς οι οποίοι είχαν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μιλάω για 4-5 μικρούς σεισμούς.
Καταλήγοντας, λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι σχετίζεται με την δραστηριότητα στην Τουρκία, όμως η μεγάλη απόσταση μας κάνει να βλέπουμε πιο αισιόδοξα το επόμενο διάστημα.
Για το σεισμό στην Τουρκία: Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα
Σχετικά με τον σεισμό στην Τουρκία, ο κ. Καρακώστας επισημαίνει ότι η δραστηριότητα εκεί είναι πολύ έντονη. «Ο πρώτος σεισμός με μέγεθος 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ διέγειρε τον δεύτερο με μέγεθος 7,7. Μέχρι τώρα σε αυτήν την περιοχή δεν γίνονταν τόσο μεγάλοι σεισμοί. Ήταν μικρότεροι, κοντά στο 7 και μικρότεροι. Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι διεγέρθηκε ταυτόχρονα μια αρκετά μεγάλη περιοχή και αντί να γίνουν κάποιοι μικρότεροι, έγινε ένας μεγαλύτερος και ακολούθησε και δεύτερος μεγαλύτερος. Νομίζω ότι είναι κάτι αρκετά σπάνιο να συμβεί σε μια περιοχή. Να όμως που συνέβη και είχε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα», αναφέρει. Δυστυχώς, συνεχίζει ο ίδιος, η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό και μάλιστα εν μέσω χειμώνα. «Είναι δύσκολο να οργανωθούν τα πράγματα ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Δεν έχουμε μόνο αυτούς που «έφυγαν» την ώρα του σεισμού, νομίζω θα υπάρχουν προβλήματα και στο μέλλον», όπως λέει.
Σε ότι αφορά την σεισμική δραστηριότητα αναφέρει ότι αναμένεται να υπάρχουν αρκετά μεγάλοι μετασεισμοί, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί μέχρι ποιο μέγεθος, πάντως μεγάλοι. «Αυτό μας απασχολεί. Σίγουρα θα υπάρχουν τέτοιοι σεισμοί μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες και μετά η δραστηριότητα θα πέσει. Αλλά για μικρότερης έντασης σεισμούς θα κρατήσει για πολύ καιρό, για κάποια χρόνια», σημειώνει.
- Θεσσαλονίκη: Αλληλεγγύη σε Τουρκία, Συρία - Συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια
- Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία
- Συγκλονιστικό: Έγκυος γέννησε κάτω από τα συντρίμμια στη Συρία μετά το σεισμό (VIDEO)