Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: «Σηκώνει» αυλαία για το Πάσχα – Ανοίγουν ξενοδοχεία και καταστήματα

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τη νέα σεζόν - Αναβάθμιση υποδομών με ανακαινίσεις και νέες επενδύσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα ενόψει της θερινής σεζόν εκφράζουν σχεδόν  7 στους 10 επιχειρηματίες της Χαλκιδικής, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός αυτό το διάστημα, πραγματοποιώντας εργασίες στις επιχειρήσεις τους, καθώς αρκετά καταλύματα, ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν από το Πάσχα, δεδομένου ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από τις προκρατήσεις. Τη φετινή σεζόν μάλιστα θα προστεθούν στο δυναμικό της περιοχής και νέα καταλύματα όλων των κατηγοριών αλλά και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Βαρόμετρο Οικονομίας Χαλκιδικής», της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής,  που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας, πολύ/αρκετά αισιόδοξο δηλώνει το 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά σε λίγο. «Καθώς μπαίνουμε σε φάση προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν, επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για καλύτερα αποτελέσματα. Από το -5,1% του προηγούμενου κύματος, στο +2,4% (!) ανέβηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.  Αύξηση, που αποδίδεται στην έναρξη της νέας σεζόν, αλλά και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από τον τουρισμό και τις κρατήσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Κουφίδης: Υπάρχει ζήτηση για τη Χαλκιδική

Όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, φαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για τη Χαλκιδική τη φετινή σεζόν όπως και γενικά για την Ελλάδα.

«Από τις εκθέσεις τουρισμού και από τις προκρατήσεις που έχουμε μέχρι τώρα φαίνονται πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα για τη νέα σεζόν, από όλες τις χώρες και από τα Βαλκάνια και από τις χώρες της βόρεια και κεντρικής Ευρώπης και από τη Μ. Βρετανία», σημειώνει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και το σαββατοκύριακο που μας πέρασε το νομό Χαλκιδικής επισκέφθηκαν Πολωνοί επισκέπτες. «Ευελπιστούμε ότι αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποια τρομερή εξέλιξη, θα μιλάμε για μια καλή έως πολύ καλή χρονιά», προσθέτει.

Σε ότι αφορά την έναρξη της σεζόν, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής αναφέρει ότι έχουν ξεκινήσει από την πλευρά των επιχειρηματιών όλες οι ετοιμασίες για το Πάσχα. «Θα ξεκινήσουμε από το Πάσχα. Θα έχουμε αρκετά και καταλύματα και ξενοδοχεία αλλά και καταστήματα εστίασης ανοιχτά. Όπως φαίνεται από τις προκρατήσεις, μας δίνεται το δικαίωμα  να ξεκινήσουμε από το Πάσχα», τονίζει, προσθέτοντας ότι από τον Μάιο και μετά θα μιλάμε για αρκετές πληρότητες και σίγουρα θα έχει ανοίξει το 100% των επιχειρήσεων.

Ανακαινίσεις και νέες επενδύσεις

Η νέα σεζόν θα βρει το νομό με αναβαθμισμένες τουριστικές υποδομές, καθώς καθόλη του διάρκεια του έτους κατασκευάστηκαν νέα καταλύματα, ενώ ήδη υπάρχοντα προχωρούν σε ανακαινίσεις. «Σε όλες τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τώρα γίνονται εργασίες συντήρησης και ανακαινίσεις για να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες», επισημαίνει ο κ. Κουφίδης.

Σε ότι αφορά τα νέα καταλύματα αυτά αφορούν όλες τις κατηγορίες και ενοικιαζόμενα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μεμονωμένες βίλες, ενώ νέες επενδύσεις έχουν γίνει και σε καταστήματα εστίασης. «Ουσιαστικά στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το τουριστικό πακέτο της Χαλκιδικής και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», τονίζει ο κ. Κουφίδης, ενώ αναφορικά με τις τιμές, αφού σημειώνει ότι όλα είναι αποτέλεσμα προσφορά και ζήτησης, εκτιμά ότι θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα. Τονίζει δε ότι η Χαλκιδική διαθέτει πληθώρα επιλογών και για διανυκτέρευση αλλά και στο κομμάτι των υπηρεσιών, της εστίασης και της διασκέδασης και «το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να κάνει κάποιος επιλογές ανάλογα με αυτά που θέλει να ξοδέψει και σίγουρα θα βρει αυτό που θέλει».

Σημειώνεται ότι το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων είχε οδηγήσει σε αυξήσεις πέρυσι, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι οι τιμές θα συγκρατηθούν σε όλα τα επίπεδα, καθώς όπως λένε οι επαγγελματίες όταν κάποιος έχει κάνει όλα τα έξοδα για να ανοίξει μια επιχείρηση δεν τον οδηγεί πουθενά το να ανεβάσει τις τιμές και να μην έχει κόσμο.

Το πρόβλημα της εξεύρεσης  προσωπικού

Η εξεύρεση προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτέλεσε σημαντικό ζήτημα τη χρονιά που μας πέρασε, ωστόσο, κατά τον κ. Κουφίδη, το καλό είναι ότι με βάση την περσινή εμπειρία φέτος όλες οι επιχειρήσεις μπήκαν από νωρίς στη διαδικασία εξεύρεσης και είναι πιο προετοιμασμένες σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο παραδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα. «Ευελπιστώ ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι και δε θα είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, καθώς οι επιχειρήσεις από μόνες τους έκαναν έρευνα, διοργάνωσαν  Ημέρες Εργασίας σε όλη τη Β. Ελλάδα», επισημαίνει. Παράλληλα αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία των προσκλήσεων προσωπικού από Τρίτες Χώρες με εξάμηνη ή εννεάμηνη εξαρτημένη εργασία. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τον τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. Περιμένουμε κάποιες εξελίξεις όσον αφορά το Μπαγκλαντές αλλά και την Αίγυπτο, δυο χώρες με τις οποίες υπάρχει διακρατική συμφωνία, ενώ μόλις έχουμε νεότερα στοιχεία θα διοργανώσουμε εκδήλωση ενημέρωσης των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και των αγροτών για να γνωρίζουν από νωρίς τις διαδικασίες, ώστε όποια κενά υπάρχουν να καλυφθούν», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.

Μεγαλύτερο πρόβλημα το ενεργειακό κόστος

Σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση των επιχειρήσεων, ο κ. Κουφίδης αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή  σε σχέση με το κόστος λειτουργίας είναι το ενεργειακό κόστος, ωστόσο «όλοι αισιοδοξούμε ότι με μια καλή χρονιά, με ανεβασμένους τζίρους και με δουλειά θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα όσα αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων», τονίζει, επισημαίνοντας ότι γι αυτό είναι και ενθαρρυντικά τα μηνύματα που προκύπτουν από το Βαρόμετρο, με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων να έχει περάσει από αρνητικό σε θετικό πρόσημο.

Μέτρια κρίνεται η επίδοση των επιχειρήσεων από το 49%

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου, σε ό,τι αφορά την παρούσα περίοδο σχετικά με την επίδοση των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, το 18% τη χαρακτηρίζει καλή, το 17% ικανοποιητική, το 49% μέτρια και το 16% κακή. «Ωστόσο κι εδώ διαφαίνεται κάποια αισιοδοξία, αφού υπάρχει πλήρης αναστροφή του κλίματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Το 56% δηλώνει ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους παρέμεινε ο ίδιος, 14% ότι αυξήθηκε ενώ το 30% δηλώνει ότι μειώθηκε. 

Οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους και προσλαμβάνουν νέο

Εν όψει της έναρξης της νέας σεζόν, 64% των επιχειρήσεων δηλώνει, σύμφωνα με το βαρόμετρο ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του για το μήνα που ακολουθεί, 34% θα προσλάβει νέο και  μόλις 2% θα προβεί σε απολύσεις.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, 76% δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, 17% εκτιμά ότι θα είναι η ίδια, ενώ το 7% αναμένει να είναι χειρότερη. 

Πολύ/αρκετά αισιόδοξο δηλώνει το 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά σε λίγο, 11% δηλώνει λίγο/καθόλου και 20% ότι δεν το αφορά.

Για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των εισφορών ΕΦΚΑ

Παραπάνω από τις μισές επιχειρήσεις, δηλαδή το 52% του δείγματος δηλώνει ότι η επιχείρησή του μπορεί να ανταπεξέλθει στο νέο αυξημένο κατώτατο μισθό, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023. Το 13% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ενώ το 30% αναφέρει ότι δεν το αφορά. 

Η αύξηση 9,9%, που έχει επιβληθεί στις εισφορές των μη μισθωτών ΕΦΚΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού προκειμένου να συνεχίσει κανονικά η καταβολή των συντάξεων, δείχνει ότι δεν θα επηρεάσει την εισπραξιμότητα, καθώς το 46% δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά,  41% θα συνεχίσει να πληρώνει παρότι θα δυσκολευτεί, 6% θα αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ μόλις 7% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων στην έρευνα είναι προαιρετική.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη
Εκατοντάδες απεγκλωβισμοί - Πάνω από 80 πόντους τα ορμητικά νερά - Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι
Εφιαλτική νύχτα στον Βόλο: Έσπασε ποταμός – Ορμητικοί χείμαρροι μπήκαν στην πόλη