Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περίπου 8.000 ακίνητα στη βραχυχρόνια μίσθωση σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική

Ανάπτυξη 20-30% ετησίως στη Β. Ελλάδα - Τα έσοδα φέτος από τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Με ταχύ ρυθμό «τρέχει» στη χώρα αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα η βραχυχρόνια μίσθωση. Υπολογίζεται ότι γύρω στις 8.000 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές και στη Χαλκιδική, είναι σήμερα στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Ειδικότερα, όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου στη Θεσσαλονίκη περίπου 3.000 ακίνητα είναι αυτήν την στιγμή στη βραχυχρόνια μίσθωση, αριθμός που αυξάνεται στις 4.000 περίπου αν συμπεριλάβουμε και τις γύρω περιοχές, ενώ η Χαλκιδική έχει 4.500 ακίνητα.

Μεγάλο ποσοστό αυτών, καλύπτεται από τη ζήτηση που υπάρχει από χώρες των Βαλκανίων. Ιδίως η Χαλκιδική έχει πολύ μεγάλη ζήτηση από περιοχές όπως η Πολωνία, η Σερβία, η Βουλγαρία κ.ά.

Κατά προσέγγιση, σε ποσοστό 40% με 45% τα διαθέσιμα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση καλύπτονται την τουριστική περίοδο από Βαλκάνιους στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Χαλκιδική το ποσοστό είναι πάνω από το 60%. Η ανάπτυξη των καταλυμάτων αυτών στη Β. Ελλάδα υπολογίζεται σε ετήσια βάση σε 20% με 30% από το 2019 και με εξαίρεση το 2020 που ήταν στο 10-12%.

Εξάλλου, η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Καβάλα και Κατερίνη. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η ανάπτυξή τους είναι στο 30-40%. Συγκεκριμένα διατίθενται αυτήν την στιγμή στη βραχυχρόνια 400 ακίνητα στην Καβάλα και 200 ακίνητα στην Κατερίνη.

Καθυστερήσεις στα χερσαία σύνορα

Πάντως, στη διάρκεια της συνέντευξης, ο  συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας κ. Κώστας Γεωργάκος έθεσε επί τάπητος το σοβαρό ζήτημα των καθυστερήσεων στα σύνορα, αναφορικά με τους Βαλκάνιους τουρίστες, προειδοποιώντας ότι αν δεν αλλάξει κάτι το μεγαλύτερο ποσοστό των εύπορων γειτόνων μας δυστυχώς τα επόμενα χρόνια δε θα έρχονται στη Β. Ελλάδα και θα στραφούν σε νησιά και στην Αθήνα. Μίλησε για «κατάντια» που βιώνει κανείς στην είσοδο ή έξοδο στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα.

 «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν μέχρι και οκτώ ώρες για να μπουν σε ελληνικό έδαφος» σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση  για ενίσχυση υπαλλήλων στα σύνορα ώστε να μην παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

«Περισσότερες κλίνες από τα ξενοδοχεία»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χίου, περίπου 145-150.000 ακίνητα είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, ενώ από πέρυσι πρακτικά η βραχυχρόνια μίσθωση έχει περισσότερες κλίνες από ότι έχουν όλα τα ξενοδοχεία μαζί.

«Φέρνει αυτήν την στιγμή το 55% των τουριστών στην Ελλάδα», είπε ο κ. Χίου ενώ η εκτίμηση είναι ότι τα έσοδα φέτος θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ το 2021 και 1,8 δισ. ευρώ το 2021.

Κατά τον κ. Χίου, η βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει αυτήν την στιγμή κόσμο και από περιοχές που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα λόγω κόστους. Για παράδειγμα ισραηλινοί ζητούν ακίνητα για ολόκληρες οικογένειες. «Όχι μόνο δεν έχει κόψει κίνηση από τα ξενοδοχεία που συνεχίζουν να έχουν πληρότητες 90-95% αλλά έχει δημιουργήσει μια καινούργια, παράπλευρη ζήτηση, η οποία αναπτύσσεται πολύ ραγδαία», υποστήριξε ο κ. Χίου, σημειώνοντας ότι σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι low cost αεροπορικές εταιρείες «που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έχουν τα ακίνητα στη βραχυχρόνια επιτρέπουν σε μια οικογένεια να έρθει στην Ελλάδα με ένα αρκετά οικονομικό πακέτο διακοπών».

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μπορεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάποια ακίνητα να βγήκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, όμως η συγκεκριμένη δραστηριότητα συνέχισε να δουλεύει κανονικά την περίοδο εκείνη υπενθυμίζοντας ότι είχε ζητηθεί να κρατηθούν ανοιχτά τα ακίνητα για ειδικές περιπτώσεις. Χρειάστηκαν τέτοια ακίνητα για τις ανάγκες γιατρών και νοσηλευτών ή όσους νοσούσαν και έπρεπε να απομονωθούν στις αρχές της πανδημίας. Μετά την πανδημία πάντως η αγορά επανήλθε και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό, όπως ανέφερε.

«Έδωσε νέα πνοή στην κτηματαγορά»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής και αντιπρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, από την πλευρά του ανέφερε ότι από το 2017 και μετά η βραχυχρόνια μίσθωση αποτέλεσε ένα από τα εφαλτήρια της αναζωπύρωσης της κτηματαγοράς. Είπε ότι μαζί με την golden visa ήταν οι δυο ισχυροί παράγοντες οι οποίοι έδωσαν νέα πνοή στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς, όπως υπενθύμισε, μέχρι τότε και για 7-8 χρόνια είχαν πέσει οι τιμές και υπήρχε ύφεση στην κτηματαγορά.  

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να δημιουργήσου συνθήκες τέτοιες που θα καταστρέψουν αυτά τα δυο προϊόντα. «Ίσως να πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες ώστε να λειτουργεί πιο ομαλά η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όμως δεν θα πρέπει να φύγει από το χάρτη ή να περιοριστεί τόσο πολύ ώστε να πληγεί αυτή η νέα αγορά που είναι καλή και για την τουριστική κίνηση αλλά και για την κτηματαγορά», όπως σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, με την έλευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης δημιουργήθηκε ένα νέο προϊόν στην κτηματαγορά που έχει να κάνει με την επενδυτική κατοικία. Τα τελευταία χρόνια η κατοικία αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα και αυτό συνετέλεσε ώστε αυτή η απόδοση να δημιουργήσει προϋποθέσεις να αυξηθούν και οι αξίες.

Πάντως, σημείωσε ότι δεν είναι όλα τα ακίνητα κατάλληλα για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά μόνο κάποια από αυτά, καθώς πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Η βραχυχρόνια μίσθωση δεν είναι κάτι εύκολο, είπε από την πλευρά του και ο κ. Γεωργάκος σημειώνοντας ότι με την αύξηση τιμών στις μισθώσεις αρκετοί ιδιοκτήτες είδαν ότι τελικά αξίζει να έχουν το ακίνητο στη μακροχρόνια, παρά στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Και πέρυσι και πρόπερσι είδαμε αρκετά επιπλωμένα ακίνητα να βγαίνουν στη μακροχρόνια μίσθωση, όπως είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρώην επαγγελματικοί χώροι του κέντρου της πόλης που μπορούν να γίνουν διαμερίσματα, γίνονται και οδηγούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση.

«Στη Θεσσαλονίκη η βραχυχρόνια μίσθωση έχει παίξει ελάχιστο ρόλο στην αύξηση των τιμών», είπε εξάλλου ο κ. Γεωργάκος, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα airbnb είναι πρώην γραφειακοί και βιοτεχνικοί χώροι ενώ οι αναπτύξεις που γίνονται είναι κυρίως σε περιοχές από τη Βενιζέλου μέχρι την περιοχή του Ν.Σ. Σταθμού.

Από την πλευρά του ο κ. Χίου είπε ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν 9.000 κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα, διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα. «Στη Θεσσαλονίκη 100.000 διαμερίσματα είναι κενά. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιδοτήσει να τα φτιάξουν και να τα δώσουν για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό θα έλυνε κατά κάποιο τρόπο το πρόβλημα των ενοικίων για να μην τα φορτώνουμε όλα στη βραχυχρόνια μίσθωση γιατί η βραχυχρόνια δεν έχει 100.000 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση για διαγραφή προστίμων

Στο μεταξύ, έπειτα από παρέμβαση του Ελληνο-σερβικού Επιμελητηρίου το οποίο είχε δεχθεί παράπονα από μέλη του, με τροπολογία που ψηφίστηκε μέσα στον περασμένο Μάρτιο, διορθώθηκε μια αδικία, όπως επισημάνθηκε, που αφορούσε πρόστιμα που επιβάλλονταν σε μικροϊδιοκτήτες σε περίπτωση που καθυστερούσαν έστω και μια μέρα την ανάρτηση κράτησης στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το πρόστιμο ήταν 102,4 ευρώ για κάθε καθυστέρηση ανάρτησης κράτησης. Ήταν κάτι «δυσβάσταχτο και δυσανάλογο» γιατί δηλώνονταν ως εισοδήματα και πλήρωναν τους φόρους, όμως για μια καθυστέρηση έφτασαν κάποιοι να έχουν υψηλά πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, όπως είπε ο κ. Γεωργάκος.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Επιμελητηρίου για επίλυση οικονομικών θεμάτων σε Έλληνες και Βαλκάνιους επιχειρηματίες κ. Δημήτρης Ράπτης επεσήμανε ότι από αυτήν την τροπολογία υπολογίζεται ότι  έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 80.000 μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία –που έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2028- ξεκίνησε η διαδικασία διαγραφής των προστίμων για τις περιπτώσεις που οι σχετικές κρατήσεις έχουν ήδη δηλωθεί ως εισόδημα στη φορολογική δήλωση των ιδιοκτητών και άρα είχαν φορολογηθεί.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ