Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μεγάλο καταφύγιο για αδέσποτα – Θα πάρει σκυλάκι ο Μητσοτάκης

Το πιο σύγχρονο και μεγαλύτερο της Ελλάδας – Από αυτό θα πάρει και θηλυκό σκυλάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Εντός του 2024 αναμένεται να λειτουργήσει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής το πιο σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στη χώρα μας που θα εξυπηρετεί την ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ο διαγωνισμός όπως εξήγησε στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) Αντώνης Ζαβέρκος «λήγει σε λίγες μέρες. Θα έχουμε ανάδοχο έως τις 5/7/23. Στη συνέχεια θα γίνει η αποσφράγιση και έπειτα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης του καταφυγίου. Εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμο σε 9 μήνες από τώρα. Από την άνοιξη του επόμενου έτους ή το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του ’24 το διαδημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Λάκκωμα θα είναι πια πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ το καταφύγιο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και ίδιους πόρους του ΣΥΠΠΑΖΑΘ.

«Το 1.116.000 προέρχεται από το “Φιλόδημος ΙΙ” και από 361.000 θα βάλει ο κάθε δήμος που συμμετέχει, δηλαδή ο Δήμος Καλαμαριάς, ο δήμος Θέρμης και ο δήμος Θερμαϊκού. Το καταφύγιο θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Οι εγκαταστάσεις του θα καταλαμβάνουν συνολική δομημένη επιφάνεια 1850 τ.μ. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα γραφεία του ΣΥΠΠΑΖΑΘ, το ενδιαίτημα των ζώων, κυνοκομείο και αποτεφρωτήρας. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, με κυκλοφοριακές οδεύσεις, περίφραξη, χώρους στάθμευσης κτλ. Συνολικά θα κατασκευαστούν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την περισυλλογή, περίθαλψη, στέγαση, επανένταξη αδέσποτων ζώων, καθώς και τη στέγαση γραφείου διοίκησης.

Το ακίνητο όπου θα κατασκευαστεί το καταφύγιο έχει εμβαδόν 33.000 τ.μ. και βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της δημοτικής ενότητας Καλλικράτειας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαβέρκος «το καταφύγιο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, θα εργάζονται σε αυτό 31 άτομα και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως Κι 260 αδέσποτα ζωάκια. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έργο προχωράει και που θα μπορούν να έρχονται όσοι θέλουν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο στο χώρο μας για να δουν ποιο μπορούν να επιλέξουν», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως αρκετοί δήμοι της χώρας έχουν άλυτα θέματα σχετικά με την δρομολόγηση καταφυγίων αδέσποτων ζώων με βασικότερο αυτό του οικοπέδου. «Πολλοί δήμοι είναι τώρα στην διαδικασία εύρεσης χωραφιού. Εμείς αυτό ευτυχώς το είχαμε λυμένο καθώς διαθέταμε ιδιόκτητο οικόπεδο», σχολίασε.

Ο Μητσοτάκης θα πάρει από το καταφύγιο θηλυκό σκυλάκι

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε και το έντονο ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έργο. Και δεν είναι μόνο η στήριξη για την δρομολόγηση του καταφυγίου που ήδη γνωρίζουμε, αλλά και το γεγονός πως μόλις ανεγερθεί το κτήριο (σημ. ίσως αυτό να γίνει και μέσα στον Αύγουστο), και έρθει να το εγκαινιάσει, εφόσον φυσικά εκλεγεί ξανά ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει και ένα θηλυκό αδέσποτο του καταφυγίου για να κάνει παρέα στον Πίνατ, το αρσενικό σκυλάκι που είχε υιοθετήσει από καταφύγιο της Ηλιούπολης.

Πρωτιά ΣΥΠΠΑΖΑΘ

Εν τω μεταξύ αναγνώριση λαμβάνει το έργο του ΣΥΠΠΑΖΑΘ. Συγκεκριμένα φέτος αναδείχθηκε για τρίτη χρονιά πρώτος σε θέματα παροχής υπηρεσιών για στείρωση και αποπαρασίτωση αδέσποτων ζώων, αλλά και για την περίθαλψή τους, ανάμεσα σε 362 συνολικά δήμους. «Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική για εμάς», σχολίασε ο κ. Ζαβέρκος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα έχουν την τύχη του στρατo του Ναπολέοντα
Ο Μακρόν τη Δευτέρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία
Ρωσία: Γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα έχουν την τύχη του στρατo του Ναπολέοντα