Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Έλεγχοι σε παραλίες για ανομίες - Τι λένε οι δήμοι

ompreles-ksaplostres

Ο Δήμος Κασσάνδρας σε στενή συνεργασία με την Κτηματική υπηρεσία για παρανομίες στον αιγιαλό

Η νομοθεσία "δένει τα χέρια" των δήμων στο θέμα της απομάκρυνσης ομπρελών και ξαπλωστρών που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, επισημαίνει η δήμαρχος Κασσάνδρας, ωστόσο ο δήμος τονίζει ότι καταγράφεται κάθε παράνομη δραστηριότητα και ανομία και ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Κτηματική υπηρεσία για παρανομίες στον αιγιαλό.

Ειδικότερα, με σημερινή ανακοίνωσή τους, η δήμαρχος Κασσάνδρας και η αντιδημαρχία καθαριότητας του Δήμου ενημερώνουν τους δημότες και τους παρεπιδημούντες για τα δίκαια, όπως αναφέρουν, παράπονά τους, όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών μας, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία.

Περαιτέρω σημειώνουν ότι παρόλες τις συστάσεις, αλλά και απομακρύνσεις ομπρελών που έκανε ο Δήμος Κασσάνδρας, κατά παράβαση μάλιστα της νομοθεσίας, η αναλγησία των παραθεριστών συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό ο δήμος ζητά να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους, τόσο για την απομάκρυνση, όσο και για την επιβολή υψηλών προστίμων.

Επίσης, ο δήμος υποστηρίζει ότι συνεχίζει κάθε θερινή περίοδο και καθημερινά, με ελέγχους, να παραπέμπει στην Κτηματική Υπηρεσία όλους τους παρανομούντες με φωτογραφίες και συντεταγμένες της κάθε τοποθεσίας όπου εντοπίζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η δήμαρχος Κασσάνδρας και η αντιδημαρχία καθαριότητας του Δήμου οφείλουν να ενημερώσουν δημότες και παρεπιδημούντες για τα δίκαια παράπονά τους, όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

 Η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών μας, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε μετά από έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής για κατάληψη αιγιαλού (επιχειρήσεις εστίασης, beach bar), είτε Πράξης απομάκρυνσης προσωρινών εγκαταστάσεων επί του αιγιαλού (πακτωμένες ομπρέλες)

Παρόλες τις συστάσεις, αλλά και απομακρύνσεις ομπρελών που έκανε ο Δήμος Κασσάνδρας, κατά παράβαση μάλιστα της νομοθεσίας, η αναλγησία των παραθεριστών συνεχίζεται, όπως και η αγανάκτηση των νομιμόφρονων πολιτών, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα και κοινωνική αναστάτωση. Επιβάλλεται η νομοθέτηση, ώστε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους, τόσο για την απομάκρυνση, όσο και για την επιβολή υψηλών προστίμων, διότι η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης είναι πλέον ολοφάνερη. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί νομοθετικά και χωρίς παράθυρα.

Πέρα από αυτά, ο Δήμος Κασσάνδρας συνεχίζει κάθε θερινή περίοδο και καθημερινά, με ελέγχους, να παραπέμπει στην Κτηματική Υπηρεσία όλους τους παρανομούντες με φωτογραφίες και συντεταγμένες της κάθε τοποθεσίας όπου εντοπίζονται, όπως υποχρεούται εκ του νόμου, και αναμένει τις διαταγές απομάκρυνσης από την αρμόδια και υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής.

Διορία μέχρι σήμερα έχει δώσει ο δήμος Ν. Προποντίδας

Στο μεταξύ, σε άμεση απομάκρυνση των τοποθετημένων από ιδιώτες - MONIMA (με λουκέτο)- ομπρελών, ξαπλωστρών κτλ στις παραλίες θα προχωρήσει ο Δήμος Ν. Προποντίδας, ο οποίος έχει δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα για απομάκρυνσή τους από τους πολίτες.

Ειδικότερα, είχε ανακοινώσει ότι η τοποθέτησή τους και η σταθερή παραμονή τους είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως «ρύποι», οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των Δήμων.

Στο πλαίσιο αυτό καλούσε όλους να τα μαζέψουν έως σήμερα, Τετάρτη 9/8. Από 10/8 και χωρίς άλλη ειδοποίηση τα εγκαταλελειμμένα αντικείμενα θα απομακρυνθούν από συνεργείο του Δήμου, τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Τι έχει ανακοινώσει η ΚΕΔΕ

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις  κινήσεων  πολιτών στα νησιά για απελευθέρωση των παραλιών από τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρελοκαθίσματα,  την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, την εφαρμογή του νόμου και των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και τις ευθύνες των δημοτικών αρχών για το θέμα,  έχει δηλώσει πρόσφατα τα ακόλουθα:

Η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση τάσσεται διαχρονικά  υπέρ της χρήσης των παραλιών ως δημόσιου χώρου και παράλληλα υπέρ της λελογισμένης αξιοποίησής τους, της προστασίας τους από την υπερεκμετάλλευση και τις αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις καθώς  και υπέρ της εφαρμογής των νόμων και του τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί κρίσιμο και κομβικό σημείο το ότι η διαχείριση των παραλιών δεν αφορά μόνο το Κεντρικό Κράτος, αλλά και τους οικείους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη  δυνατότητα να διαμορφώνουν μέσα από τη διαχείριση τους το μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών τους κοινωνιών, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ωστόσο σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σήμερα οι Κτηματικές Υπηρεσίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την παραχώρηση απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας και τη λήψη μέτρων προστασίας τους.

Οι δήμοι, όπως περιγράφεται και στην υπ΄αριθμ. 38609 ΕΞ 2023  ΚΥΑ (10/3/23) για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλιών, «μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία».

Οι δήμοι δηλαδή,  σε αντίθεση μ’ αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν, δεν είναι αρμόδιοι για να προβούν σε ελέγχους, αυτοψίες, επιβολή προστίμων ή και απομάκρυνση  ομπρελοκαθισμάτων. Και όταν γίνεται παραβίαση των όρων ή επέκταση του προς παραχώρηση χώρου, θα πρέπει να ενημερώνουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν.

Πως όμως να παρέμβουν  έγκαιρα και προληπτικά οι Κτηματικές Υπηρεσίες όταν για παράδειγμα  για όλες τις Κυκλάδες υπάρχουν δύο υπάλληλοι για την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει έδρα της στη Σύρο;

Πέραν αυτής της πραγματικότητας, αρκετές φορές, όπως η πρόσφατη περίπτωση του δημάρχου Σερίφου  Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, δήμαρχοι βρέθηκαν συλληφθέντες και απολογούμενοι για παράβαση καθήκοντος,  κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση ακριβώς επειδή έκαναν το χρέος τους, τηρώντας, ως όφειλαν,  αποφάσεις δικαστηρίων.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί άδικη την επίθεση που δέχονται δήμαρχοι για το θέμα αυτό και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με δημιουργία, τις περισσότερες φορές, λανθασμένων εντυπώσεων που βλάπτουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Θέση και αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να περάσει η διαχείριση των παραλιών εξ ολοκλήρου στους δήμους. Διότι δεν γίνεται οι δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων,  αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των  παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για ουσιαστική αποκέντρωση κρατικής αρμοδιότητας και μεταφοράς της στους Δήμους!

Έλεγχοι από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες

Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

- Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.

- Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).

- Οι ποινές που επιβάλλονται- ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης - από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες. Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

*φωτ. αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ