Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Βγήκαν τρακτέρ στη Μουδανιών - Πού είναι το μπλόκο

Είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό οι αγρότες της Χαλκιδικής

Σε 8ωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και στα δύο ρεύματα, προχωρούν οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Ειδικότερα, προχώρησαν στον αποκλεισμό και τον δυο ρευμάτων στον κόμβο Μουδανιών, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι. Αναμένεται να μείνουν στο οδόστρωμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης -σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr- οι αγρότες θα στρώσουν το οδόστρωμα με ελιές. Είναι η πρώτη φορά που θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό οι αγρότες της Χαλκιδικής. Το προηγούμενο διάστημα έκαναν συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς. Το μπλόκο ενισχύθηκε καθώς ήρθαν και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής. Από εναλλακτικούς δρόμους θα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μπλόκο από κλούβες της αστυνομίας, βρήκαν μπροστά τους τα τρακτέρ των αγροτών στα Μάλγαρα.

Οι αγρότες των Μαλγάρων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού. Ωστόσο συνάντησαν τον φραγμό της αστυνομίας.

«Σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση και προς το ραντεβού της Τρίτης, κατανοήσαμε και δεν κλείσαμε τον δρόμο. Όλος ο λαός είναι μαζί μας, η κυβέρνηση λέει πως έχουμε δίκιο, αλλά το δίκιο δεν χορταίνει και δεν γεμίζει την τσέπη. Πρέπει να καταλάβω ότι πρέπει να δώσουν κάποιες λύσεις» σημειώνει ο Κώστας Ανεστίδης αγρότης από το μπλόκο Μαλγάρων.

«Δεν πρόκειται να φύγουμε, περιμένουμε απόφαση Τρίτης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει το μέλλον μας. Πλέον αυτός είναι ο αρχηγός μας. Ή θα μας στείλει πίσω εκεί που ανήκουμε, ή θα μας βγάλει τελείως στον δρόμο» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Στέφης, αναφέρει επίσης από τον μπλόκο Μαλγάρων.

Στα μπλόκα ενόψει της συνάντησης με Μητσοτάκη - H αντίδραση για τον πάτο του βαρελιού

Στο μεατξύ, παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, τηρώντας στάση αναμονής, 48 ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση της δεκαπενταμελούς επιτροπής εκπροσώπων τους, με τον πρωθυπουργό αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα τους.

Οι πρώτες αντιδράσεις σε όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επερχόμενη συνάντησή του με τους αγρότες, ήρθε από τους Θεσσαλούς αγρότες που βρίσκονται στη Λάρισα. Αυτό που σχολίασαν ιδιαίτερα, σύμφωνα με το protothema.gr ήταν η φράση του πρωθυπουργούστην ανάρτησή του στο Facebook, πως «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».

«Ελπίζουμε το βαρέλι να είναι πολύ μεγάλο και ο πάτος πολύ χοντρός, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουμε και να δώσει λύση στα αιτήματά μας. Κάνουε συμβολικές δράσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κλιμάκωση αν δεν λυθούν τα προβλήματα. Τα αιτήματά μας αφορούν όλη την ύπαιθρο, όλη την Ελλάδα, έχουν να κάνουν και με την ακρίβεια και αυτό να το καταλάβει ο πρωθυπουργός για να δώσει λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα» είπε εκπρόσωπος των αγροτών.

«Γιατί φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού; Επειδή δεν λύνοτναι τα ζητήματα που έχουμε. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Ευχόμαστε να μην φτάσουμε και πιο κάτω από τον πάτο. Επόμεμος σταθμός μας η Αθήνα» πρόσθεσε άλλος.

«Γιατί να είναι άδειο το βαρέλι και να μην είναι μέχρι τη μέση, ώστε να μην βγαίνουμε τόσα χρόνια στους δρόμους για το αγροτικό προβλημα; Το κόστος παραγωγής και οι αποζημιώσεις απο τις καταστροφές στη Θεσσαλία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» ανέφερε αγρότης από τη Λάρισα.

«Μπλόκο» στην Κεραμέως

Με παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γρεβενών, όπου θα πραγματοποιείτο η εκδήλωση της ΝΟΔΕ Γρεβενών της ΝΔ, περίμεναν την υπουργό οι αγρότες.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών ζήτησε την προσοχή της κυβέρνησης για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και την συνολική οικονομική και κοινωνική στήριξη της ΠΕ Γρεβενών η οποία, όπως επεσήμαναν, «φθίνει δημογραφικά, ερημώνει πληθυσμιακά και όσο περνά ο καιρός πτωχαίνει οικονομικά».

Η κ. Κεραμέως υποσχέθηκε ότι «θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα ιδιαίτερα αιτήματα των αγροτών της περιοχής» και υπενθύμισε ότι «εκκρεμεί η συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας τους στο Μαξίμου» ενώ τόνισε ότι «υπάρχει θέληση από την πλευρά της κυβέρνησης για την λύση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ