Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άνοιξε η σεζόν στη Χαλκιδική – Ικανοποίηση από τις πληρότητες του Πάσχα

Στο 70% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία από αγορές του εξωτερικού με τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους να αποτελούν τις πρώτες εθνικότητες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Στο 70% κυμάνθηκε η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής την περίοδο του Πάσχα με τους ξενοδόχους να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κίνηση, με δεδομένο ότι προήλθε μόνο από την ξένη αγορά.

Καθώς το Πάσχα φέτος ήταν σχετικά αργά, στις 5 Μαΐου, άνοιξε σχεδόν το σύνολο των  περίπου 450-500 ξενοδοχείων της περιοχής αλλά και άλλου τύπου καταλύματα και έτσι το Πάσχα σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της τουριστικής σεζόν για τη Χαλκιδική, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2023.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος, μιλώντας στο «ΤyposThes» ανέφερε ότι το Πάσχα άνοιξε η σεζόν γενικότερα με τη μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία του νομού να κυμαίνεται στο 70% περίπου, εξαιτίας του ότι δεν υπήρχαν διανυκτερεύσεις από την ελληνική αγορά.

Οι περισσότεροι Έλληνες που επίλεξαν τη Χαλκιδική της ημέρες του Πάσχα εξέδραμαν είτε αυθημερόν, είτε στο εξοχικό τους, είτε σε σπίτια φίλων.

Ρουμάνοι και Βούλγαροι, ως ομόθρησκοι, έκαναν Πάσχα στα ξενοδοχεία της περιοχής και ήταν οι δυο κύριες αλλοδαπές αγορές την περίοδο αυτή. Η σεζόν ωστόσο ξεκίνησε και συνεχίζει με Γερμανούς, Άγγλους, Πολωνούς, Τσέχους ενώ προς το τέλος Μαΐου ανοίγει και η Ιταλική αγορά. Πρόκειται για εθνικότητες που ουσιαστικά συνεχίζουν να κάνουν τις διακοπές τους το Μάιο, όπως αναφέρει ο κ. Τάσιος. Να σημειωθεί ότι διανυκτερεύσεις από Ρουμανία και λιγότερο από Σερβία έγιναν και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, που φέτος άνοιξαν νωρίτερα. Ειδικότερα, άνοιξε ένα ποσοστό 15% των καταλυμάτων τρεις εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι, με τη μέση πληρότητά τους να διαμορφώνεται στο 50%.

Στα επίπεδα του ΄23 θα κινηθεί η σεζόν

Ο υπόλοιπος Μάιος κινείται με μέση πληρότητα στο 60% περίπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ από εκεί και πέρα η σεζόν που έχουν τα ξενοδοχεία μπροστά τους κινείται με βάση τις προκρατήσεις περίπου στα επίπεδα του 2023.

Ερωτηθείς αν οι ξενοδόχοι είναι ικανοποιημένοι από την κίνηση που παρατηρήθηκε τις ημέρες του Πάσχα απαντά ότι δεν την περίμεναν μεγαλύτερη, αναφέροντας ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας για περισσότερες κρατήσεις ήταν οι οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων. Οπότε θεωρούν ότι οι πληρότητες κινήθηκαν ικανοποιητικά με δεδομένο ότι  προήλθαν μόνο από αγορές του εξωτερικού. «Άρα πήγε καλά, ήταν ένα καλό πενθήμερο», όπως σημειώνει, ο κ. Τάσιος.

Συγκεκριμένα σχετικά με την απουσία ελλήνων από τις διανυκτερεύσεις, ότι ήταν δύσκολο με βάση τις οικονομικές συνθήκες και τα επίπεδα του πληθωρισμού που πιέζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, κάποιος Έλληνας να κάνει δυο φορές διακοπές, να κλείσει δηλαδή και τον Μάιο για το Πάσχα και μετά ξανά το καλοκαίρι. Η ελληνική αγορά, όπως συνήθως, θα αρχίσει να κινείται από Ιούλιο και μετά.

Αναφέρει εξάλλου ότι η ιδιαιτερότητα της Χαλκιδικής είναι ότι οι Βαλκάνιοι θα επανέλθουν μετά τις 10 Ιουνίου, μετά τις ευρωεκλογές ουσιαστικά, που θα κλείσουν και τα σχολεία στη χώρα τους.

Πάντως, προς το παρόν δεν αναφέρονται παράπονα από τους τουρίστες, κυρίως τους Βαλκάνιους, για καθυστερήσεις στη μετακίνηση προς Χαλκιδική εξαιτίας των έργων του Fly Over, ενώ από τους ξενοδόχους έχουν δοθεί και εναλλακτικές διαδρομές, όπως μέσω της Απολλωνίας.

«Δεν είχαμε κανέναν παράπονο γιατί οι αφίξεις και αναχωρήσεις τουριστών έγιναν σε διαφορετικές ημέρες και ώρες και υπήρξε διασπορά», όπως λέει ο κ. Τάσιος. Οι ξενοδόχοι αναμένουν βέβαια να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το καλοκαίρι.

Πρόβλημα για 8 στους 10 η εξεύρεση προσωπικού

Το θέμα της εύρεσης κατάλληλου προσωπικού εξακολουθεί να απασχολεί 8 στις 10 επιχειρήσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι λίγο βελτιωμένη σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι και αυτό γιατί και οι μισθοί αυξήθηκαν και προστέθηκαν ακόμη 15 ημέρες εργασίας στην αρχή της σεζόν και 15 ημέρες στο τέλος. «Προστέθηκε δηλαδή ένας έξτρα μήνας εργασίας», όπως λέει ο κ. Τάσιος, κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιο ισχυρό κίνητρο για εργασία στον τομέα της φιλοξενίας.

Αναφορικά με τις μετακλήσεις εργαζομένων από Τρίτες χώρες, ο ίδιος επισημαίνει ότι «δεν έχουν προχωρήσει όπως θα περιμέναμε» γιατί για να ολοκληρωθεί οι διαδικασία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρεις μήνες. «Αν σκεφτείτε ότι τους χρειαζόμαστε για 6-7 μήνες δουλειά και χρειάζεται να περιμένουμε τρεις μήνες, καταλαβαίνεται τι γίνεται», λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει κάλυψη προσωπικού από μετακλήσεις ωστόσο δεν είναι ο αναμενόμενος αριθμός, ενώ έχουν καλυφθεί κάποιες θέσεις από άτομα που φιλοξενούνταν σε δομές φιλοξενίας εντός της χώρας και πάλι όμως δεν έχει λυθεί το ζήτημα καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργαζομένων. Πάντως ο κ. Τάσιος εκτιμά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στα επόμενα δυο χρόνια, αν υπάρξει βελτίωση στους δυο παραπάνω τομείς.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των κενών σε τουρισμό και επισιτισμό προωθούνται από την κυβέρνηση διακρατικές συμφωνίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα σε μετακλητούς εργαζόμενους από τις αντίστοιχες χώρες να μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, για να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον μισθό, την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ