Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Εκτός προδιαγραφών οι πισίνες στην κατασκήνωση που πνίγηκε η 8χρονη

Αναζητείται ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας

Σοκαρισμένη είναι η ελληνική κοινωνία από τον θάνατο της 8χρονης η οποία πνίγηκε σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής, με πολλά ερωτήματα να μην έχουν απαντηθεί ακόμη. 

Να αναφερθεί πως έχουν αφεθεί ελεύθεροι τόσο η 19χρονη ομαδάρχισσα όσο και ο 34χρονος επικεφαλής της κατασκήνωσης, ενώ αναζητείται και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκήνωσης. 

Ο πατέρας της ανήλικης σε δηλώσεις του στον Alpha είπε: 

«Δεν ξέρω αν υπήρχε επίβλεψη. Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση. Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε με τα άλλα παιδιά και να μην το κατάλαβαν εκείνη την ώρα, αλλά πολύ αργότερα».

Η ναυαγοσώστρια, όπως μεταδίδει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR είπε ότι η 8χρονη δεν πνίγηκε την ώρα της κολύμβησης. 

«Μόλις τελείωσαν την κολύμβηση τα παιδιά, περίπου στις 13:15, σύμφωνα με το πρόγραμμα, κοίταξα μέσα στην πισίνα. Δεν είδα κανέναν μέσα σε αυτή και στη συνέχεια κλείδωσα τη διπλή πόρτα εισόδου». 

Στην ανάκληση των αδειών λειτουργίας των πισινών εντός της κατασκήνωσης στην οποία βρέθηκε νεκρή η 8χρονη προχώρησε χτες άλλωστε, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής, ο Δήμος Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του 2016 που θέτει τα κριτήρια για την άδεια λειτουργίας των κατασκηνώσεων ορίζεται ότι η πισίνα, δηλαδή η κολυμβητική δεξαμενή, πρέπει να είναι «σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα με σταθερή περίφραξη ύψους 1,20 μ. για να εξασφαλίζεται η χρήση της με την επίβλεψη του απαιτούμενου για τη λειτουργία της προσωπικού (ναυαγοσώστες)».

Ο Δήμος Κασσάνδρας εξέδωσε άδεια λειτουργίας στις δύο πισίνες της κατασκήνωσης τον Αύγουστο του 2022.

Στη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης που έγινε σήμερα, ανακάλεσε τις άδειες καθώς αποδείχθηκε ότι έχουν τροποποιηθεί δεδομένα βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε πως έπειτα από επιτόπιο έλεγχο στην κατασκήνωση προέκυψε ότι σε μία πισίνα «ένα τμήμα της περίφραξης της κολυμβητικής δεξαμενής δεν υφίσταται όπως προβλέπεται σε οριοθετημένο χώρο ασφαλή για τα παιδιά περιφραγμένο κατάλληλα […] καθώς υπήρχαν σημεία από τα οποία ήταν δυνατή η πρόσβαση των παιδιών στην κολυμβητική δεξαμενή».

Αναφορικά με τη δεύτερη πισίνα, από τον έλεγχο προέκυψε ότι «δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα σωσίβια (2) και (1) κοντάρι, ενώ δεν υπάρχουν σημάνσεις για τα βάθη».

Παράλληλα, φαίνεται πως το άτομο που είχε οριστεί από την εταιρεία προκειμένου να είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση της λειτουργίας των δύο κολυμβητικών δεξαμενών προς τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές – υγρονομικές τουριστικές – αστυνομικές και λοιπές με τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών διατάξεις, δεν έχει προσληφθεί κατά το έτος 2024 από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και δεν έχει οριστεί άλλος υπεύθυνος.

«Δεν γίνεται αυτοψία από εμάς. Διαπιστωτική είναι η διαδικασία που κάνουμε εμείς. Μας έστειλε το τμήμα Υγιεινής τα έγγραφα και δώσαμε την άδεια» είπε σύμφωνα με την Καθημερινή η δήμαρχος Κασσάνδρας, ερωτηθείσα για το αν την ημερομηνία της έκδοσης οι εγκαταστάσεις πληρούσαν τα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, υπήρχε ναυαγοσώστης στην κατασκήνωση, όπως προβλέπεται.

Η κατασκήνωση ανακοίνωσε πως την Τρίτη 13 Αυγούστου αφού είχε ολοκληρωθεί το μεσημεριανό φαγητό και οι κατασκηνωτές βρίσκονταν στα δωμάτιά τους για τη μεσημεριανή ανάπαυση διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία κατασκηνώτρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το αρχηγείο της κατασκήνωσης και ομάδα στελεχών άρχισε να την αναζητά στους χώρους της κατασκήνωσης. «Η κατασκηνώτρια εντοπίστηκε στην πισίνα χωρίς να έχει τις αισθήσεις της. Στην κατασκηνώτρια παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και με τη χρήση απινιδωτή από το ιατρικό προσωπικό της κατασκήνωσης και το ΕΚΑΒ που καλέστηκε αμέσως στον χώρο».

Μέχρι στιγμής, η δικογραφία αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα έτσι ώστε, όταν ολοκληρωθεί, να αξιολογηθεί στο σύνολό της η υπόθεση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίσιο τέλος για την 13χρονη Σωτηρία που είχε εξαφανιστεί – Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη
Εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και είναι καλά στην υγεία της – Η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού
Αίσιο τέλος για την 13χρονη Σωτηρία που είχε εξαφανιστεί – Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη