Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαλκιδική: Φονικές επιθέσεις λύκων σε 10 χωριά – Νεκρά σκυλιά, μεγάλος κίνδυνος

Μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος ζητά ο δήμος Αριστοτέλη – Θανατώθηκαν δεκάδες κτηνοτροφικά ζώα και πάνω από 35 σκυλιά

Επείγον έγγραφο προς τα συναρμόδια Υπουργεία έστειλε ο δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, σχετικά με τις αυξανόμενες επιθέσεις που σημειώνονται από λύκους σε περιοχές και οικισμούς του δήμου. Με το έγγραφο ο δήμος Αριστοτέλη ζητά την άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των ανησυχητικά αυξημένων θανατηφόρων επιθέσεων λύκων ,στην ευρύτερη περιοχή της Αρναίας. Το έγγραφο απευθύνεται στα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη, στο έγγραφο του Δημάρχου Στέλιου Βαλιάνου προς τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, επισημαίνεται πως οι επιθέσεις καταγράφονται πλέον ακόμα και στο οικιστικό ιστό σε περιφραγμένες κατοικίες, με θύματα οικόσιτα και κατοικίδια ζώα, αλλά και διαρκή κίνδυνο για ανθρώπους, ακόμα και για παιδιά!

Τονίζεται δε, πως ο φόβος των λύκων πλήττει δραματικά την ψυχολογία και την ελεύθερη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών, και κατ` επέκταση την κοινωνική ζωή, την οικονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ο κ. Βαλιάνος, στηριζόμενος στις σχετικές επισημάνσεις επιστημόνων, επισημαίνει ότι οι λύκοι επεκτείνουν τη δράση τους από το φυσικό περιβάλλον του όρους Χολομώντα και της ευρύτερης περιοχής NΑTURA 2000, ως τις οικιστικές ζώνες, παρά το γεγονός ότι στον Χολομώντα υπάρχει αφθονία θηραμάτων για να κυνηγήσουν (αγριογούρουνα κλπ), και χωρίς το φυσικό τους περιβάλλον να έχει διαταρραχθεί από πυρκαγιές ή άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Εκτιμάται δηλαδή, πως οι λύκοι στρέφονται εσκεμμένα στην θανάτωση κτηνοτροφικών ζώων και σκυλιών, σε οικιστικές περιοχές, λόγω της μεγάλης ευκολίας τροφής που τους παρέχουν και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού τους.

Σημαντικός αριθμός θανατηφόρων επιθέσεων έχει καταγραφεί σε πολλά χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, όπως στο Παλαιοχώρι, Μ. Παναγιά, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη αλλά και εκτός Δήμου, όπως στον Ταξιάρχη, Βράσταμα, Πολύγυρο, Σήμαντρα και Βάβδο.

Επίσης έχουν καταγραφεί δεκάδες θανατώσεις κτηνοτροφικών ζώων αλλά και άνω των τριανταπέντε θανατώσεων σκυλιών, τόσο τσομπανόσκυλων, κυνηγετικών όσο και κατοικίδιων. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ανησυχητικά αυξημένη διείσδυση στον οικιστικό ιστό, ενώ προηγούμενα περιστατικά περιορίζονταν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Στο έγγραφο παρατίθεται η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προστατευόμενα είδη όπως ο λύκος, για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υφίστανται ζημίες από αντίστοιχες επιθέσεις, αλλά και για τη λήψη μέτρων όταν καθίσταται απειλητική για τον άνθρωπο η επαφή με τα εν λόγω είδη.

Ο Δήμος Αριστοτέλη ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία τον χαρακτηρισμό του είδους λύκων (Canis Lupus), ως επιβλαβούς στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε Αρναίας και τον καθορισμό των μεθόδων και προϋποθέσεων καταπολέμησής τους, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με σεβασμό στις σχετικές διατάξεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η viral πρόταση γάμου μπροστά στις ασπίδες αστυνομικών στα επεισόδια στην Τουρκία
Πρόταση γάμου στην αγαπημένη του μπροστά στις ασπίδες των αστυνομικών έκανε ένας νεαρός στην Κωνσταντινούπολη
Η viral πρόταση γάμου μπροστά στις ασπίδες αστυνομικών στα επεισόδια στην Τουρκία
Σερβία: Διαδήλωση κατά της παραχώρησης στον γαμπρό του Τραμπ του βομβαρδισμένου ΓΕΣ
Το βομβαρδισμένο κτήριο του Γενικού Επιτελείου Στρατού παραχωρήθηκε πρόσφατα προς εκμετάλλευση στο Τζάρεντ Κούσνερ
Σερβία: Διαδήλωση κατά της παραχώρησης στον γαμπρό του Τραμπ του βομβαρδισμένου ΓΕΣ