Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στη Χαλκιδική - «Δεν υπάρχει κίνδυνος για Θεσσαλονίκη»

Ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλά στο TyposThes

Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΔΕΡΗ

Σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Χαλκιδικής το βράδυ της Κυριακής, με δονήσεις που έγιναν αισθητές σε ολόκληρη τη χερσόνησο αλλά και σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, «ταρακουνώντας» και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του ΑΠΘ, η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε με επίκεντρο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής στις 19:03 και εστιακό βάθος στα 5χλμ, ενώ ακολούθησαν συνολικά γύρω στους 30 μετασεισμούς πάνω από 2 Ρίχτερ, 4-5 πάνω από 3 Ρίχτερ, με τον κυριότερο να είναι ο μετασεισμός 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ.

Ωστόσο, ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο TyposThes, εξηγεί πως «η Χαλκιδική είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, με ιστορικά στοιχεία που δεν καταγράφουν ισχυρούς σεισμούς ή σημαντικές καταστροφές» επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το συγκεκριμένο συμβάν αποτελεί μια «μικρή σεισμική δόνηση» με φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Αν και η περιοχή θα συνεχίσει να «αισθάνεται» αρκετούς μετασεισμούς – κυρίως στα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη και την Κασσάνδρα γενικότερα - η προοπτική ισχυρότερων σεισμών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη καθώς δεν πρόκειται για μια μεγάλη σεισμογενή ζώνη.

Το υποθαλάσσιο ρήγμα που σχετίζεται με τη δόνηση δεν είναι γνωστό καθώς τα στοιχεία από αυτή την περιοχή είναι περιορισμένα λόγω της έλλειψης σεισμολογικών και ιστορικών καταγραφών. «Θα είναι πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη αν το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει ένα πολύ πιο σημαντικό σεισμό. Στην πραγματικότητα ρήγματα 10-15 km υπάρχουνε παντού στον ελληνικό χώρο και ένας σεισμός της τάξεως των 6 ρίχτερ δεν μπορεί να αποκλειστεί.  Συνεπώς, το να δώσει ένα ισχυρό σεισμό αύριο το πρωί ή μετά από 5 μέρες δεν είναι αδύνατο, όμως η Χαλκιδική δεν ανήκει σε περιοχή υψηλής σεισμικότητας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος, «μικρά ρήγματα όπως αυτό δεν έχουν συνήθως τη δυναμική να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα ή να ενεργοποιήσουν άλλα ρήγματα». Αναφορικά με το ρήγμα του Αγίου Όρους επισημαίνει πως «τα ρήγματα αυτά έχουν παρόμοια δομή καθώς δημιουργούνται με τον ίδιο μηχανισμό αλλά δεν έχουν καμία άμεση σχέση το ένα με το άλλο ούτε επηρεάζουν φυσικά το ένα το άλλο».

Παράλληλα, καθησυχάζει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Θεσσαλονίκη» και αναφέρει ότι «οι σεισμοί που αισθάνονται οι κάτοικοι προέρχονται αποκλειστικά από της χαμηλής έντασης μετασεισμική δραστηριότητα της συγκεκριμένης περιοχής».

Το φαινόμενο παρακολουθείται και ο καθηγητής εκτιμά ότι η μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά,  πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας αυτοψία στις εν λόγω περιοχές, χωρίς να αναφερθούν κάποιες σοβαρές ζημιές και φθορές σε κτήρια.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ