Πάνω από 30 χρόνια είχε να καταγραφεί το πιο σπάνιο θαλάσσιο είδος του κόσμου, Allonautilus scrobiculatus…
Το θαλάσσιο είδος Allonautilus scrobiculatus ανήκει στην οικογένεια Nautilidae που αριθμεί αυτή τη στιγμή έξι είδη. Έχει εμπνεύσει ποιητές και θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένα «ζωντανό απολίθωμα» που περιδιαβαίνει τους ωκεανούς ενώ το συγκεκριμένο είδος εθεάθη ξανά μετά από 31 ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Πήτερ Γουάρντ (Peter Ward, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον) αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο σπάνιο πλάσμα στον κόσμο!
Οι άλλοι ναυτίλοι
Σύμφωνα με τα απολιθώματα η οικογένεια των ναυτιλοειδών κεφαλόποδων θεωρείται ότι υπάρχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρόνια και έχει επιβιώσει δύο μαζικές εξαφανίσεις ειδών. Το γεγονός ότι κατατάσσονται στα μακροβιότερα είδη στην ιστορία του πλανήτης μας σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κέλυφός τους τα κατατάσσει στα πιο δημοφιλή είδη στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.
Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη ναύτης.
Σε κάθε τοποθεσία, με εξαίρεση μία (δείτε φώτο παρακάτω) μπορούμε να εντοπίσουμε αποκλειστικά και μόνο ένα είδος.
Η αποστολή!
Ο Γουάρντ επέστρεψε στην Παπούα Νέα Γουινέα για να διαπιστώσει κατά πόσο το σπάνιο αυτό θαλάσσιο είδος είχε επιβιώσει των περιβαλλοντικών πιέσεων καθώς και το κυνήγι κοχυλιών.
«Όχι μόνο καταφέραμε να το εντοπίσουμε αλλά και να το απαθανατίσουμε στην κάμερα για πρώτη φορά καθώς και να τοποθετήσουμε συσκευές παρακολούθησης οι οποίες θα αποσαφηνίσουν μερικά από τα πιο σκοτεινά μυστικά της ύπαρξής του».
Για να αποκτήσουν αυτά τα στιγμιότυπα του Ναυτίλου οι επιστήμονες είχαν τοποθετήσει ένα δόλωμα σε βάθος από 152 μέχρι 400 μέτρα το οποίο το μαγνητοσκοπούσαν για 12 ώρες και να δούνε τι τσάκωσε η κάμερα. Για την ανάλυση του κινηματογραφικού υλικού εργάστηκαν 30 άνθρωποι οι οποίοι έβλεπαν κάθε βράδυ τις ταινίες της προηγούμενης ημέρας μέχρι να εντοπίσουν το σπάνιο αυτό είδος.
Ο Jeff Barrod που πρόσφατα υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή για τους ναυτίλους δηλώνει ότι πρέπει να πετάξει αρκετά μίλια από την πολύβουη Νέα Υόρκη όπου εργάζεται για να εντοπίσει τα σπάνια αυτά κεφαλόποδα. «Είναι πολύ ωραίο να συναντάς έναν παλιό φίλο μετά από μακρόχρονη παρουσία» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουάρντ στο National Geographic.
Ακολουθεί σπάνιο βιντεοσκοπημένο υλικό