Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο δρόμος του καφέ από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας στο ποτήρι μας! (βίντεο)

Αφιέρωμα στον καφέ: Πώς μια πανάρχαια τοπική συνήθεια από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας κατάκτησε τον κόσμο!

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καφέ αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στο λατρεμένο ελληνικό (και θεσσαλονικιώτικο) ρόφημα τον, προερχόμενο από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας, καφέ.

Ο δρόμος του καφέ

Ένα τόσο δημοφιλές ρόφημα δε θα μπορούσε να μην περιβάλλεται από ιστορίες που ακροβατούν στην πραγματικότητα. Ο θρύλος του καφέ θέλει έναν βοσκό στην Αιθιοπία να παρατηρεί πως τα ζώα του ήταν πολύ πιο δραστήρια όταν μασούσαν τα φύλλα ενός συγκεκριμένου θάμνου.  Δε δίστασε λοιπόν να δοκιμάσει και ο ίδιος για να καρπιστεί τις ωφέλειες του ιδιαίτερου αυτού καρπού που είναι τοξικός για τα έντομα!

Ο δρόμος του καφέ δε  θα αργήσει να χαραχθεί μέσα από καραβάνια και εμπόρους που τον ταξίδεψαν μέσω Υεμένης σε Εγγύς και Μέση Ανατολή, για να αλώσει και το οθωμανικό «τείχος» που είχε αρνηθεί τα θέλγητρα του αλκοόλ, αλλά δεν αντιστάθηκε στο σκουρόχρωμο αυτό ρόφημα που προσφέρει ευεξία. Πρώτοι οι Τούρκοι καβούρδισαν μερικούς σπόρους καφέ για να αυξήσουν την συγκέντρωση των δραστικών του ουσιών και τις ευεργετικές του δράσεις συνεπακόλουθα.

Παρά τη δημοτικότητά του όμως ο καφές παρέμεινε μία συνήθεια κλεισμένη στου τοίχους των ιδιωτών και δεν έκανε δημόσια εμφάνιση στο πρώτο καφενείο πριν το 1665 (μα πού αλλού;) το Λονδίνο!

Οι πιο φανατικοί του θαυμαστές ήταν οι έμποροι που είχαν δοκιμάσει το ιδιαίτερο αυτό ρόφημα στα ταξίδια τους και χρειάζονταν εγρήγορση για τις σκληρές τους διαπραγματεύσεις αλλά επίσης χρειάζονταν και ένα μέρος συνάθροισης. Έτσι τα πρώτα καφενεία στις μεγάλες μητροπόλεις γίνανε στέκια τραπεζιτών, μεσιτών,  ενεχυροδανειστών, χονδρεμπόρων και συναφών επαγγελματιών. Αλλά τι σου είναι οι εμπορικές συναλλαγές χωρίς τις κατάλληλες πληροφορίες; Έτσι κάποιοι ευρεσίτεχνοι καφετζήδες ξεκίνησαν να αναρτούν πληροφορίες που θα διευκόλυναν τους πελάτες τους. Ανάμεσά τους και ο πολυμήχανος Edward Lloyd.

Από καφετζής ο πιο διάσημος ασφαλιστής του κόσμου!

Ο Έντουαρντ καταφτάνει στο Λονδίνο το 1680 σε μία πόλη που είναι εμπορικό και οικονομικό παγκόσμιο κέντρο. Κάθε καφενείο τότε είχε μία εξειδίκευση στην πληροφορία και ο Έντουαρντ αποφασίζει να ανοίξει ένα καφενείο που να ειδικεύεται στα ναυτιλιακά. Η έφεση που είχε στην κατανόηση και στη μετάδοση της πληροφορίας ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει και να αποκτήσει φήμη και τόσο φανατικό κοινό καπεταναίων, εμπόρων και πλοιοκτητών ώστε να συνεχίζουν να συναντιούνται στο εν λόγω καφέ και μετέπειτα να ιδρύσουν την Κοινότητα του Λόιντ. (Society of Lloyd’s)

Οι νέες τάσεις και οι διαφορετικές συνήθειες ανά τον κόσμο

Παντενταρισμένος καφές με βούτυρο και γάλα καρύδας που δίνει ενέργεια και μας κάνει πιο έξυπνους! Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο Θιβέτ όπου ο εμπνευστής του, David Asprey, είχε δοκιμάσει τσάι με βούτυρο από γιακ, δεν άργησε να σκαρφιστεί μία δικιά του συνταγή και να την πατεντάρει. Χρησιμοποιεί επίσης σπόρους που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για να είναι ελεύθεροι από μυκοτοξίνες. Αρκετές αντιρρήσεις υπάρχουν ως προς τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της συνταγής, το σίγουρο όμως είναι ότι ο David είδε το μπλογκ του να έχει τρομακτική μεγάλη απήχηση και τις δουλειές να πηγαίνουν πολύ καλά! Θαυμάστε τον παρακάτω να μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε ένα «αλεξίσφαιρο» καφέ!

Δείτε το βίντεο

Έχει ο κρύας εκχύλισης καφές (cold brew) πιο πολύ καφεΐνη;

Ο καφές κρύας εκχύλισης , που έχει γίνει το νέο τρεντ για τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου, δεν είναι ο τυπικός κρύος καφές ο οποίος ετοιμάζεται ζεστός και ρίχνουμε πάγο. Αντιθέτως εκχυλίζεται για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια με κρύο νερό. Η θερμοκρασία είναι αυτή που επηρεάζει την εκχύλιση της καφεΐνης, σε υψηλότερη θερμοκρασία εκχυλίζεται περισσότερη καφεΐνη. Οπότε λογικά στο κρύο ρόφημα έχουμε λιγότερη καφεΐνη. Υπάρχουν όμως και άλλη αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα της όπως ο χρόνος εκχύλισης, το μέγεθος των κόκκων, η ποικιλία του καφέ αλλά και η αναλογία νερού προς καφέ (που συνήθως στον κρύο είναι μεγαλύτερη από ότι στο ζεστό).

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει ο φραπές από ένα βιντεάκι με τις διαφορετικές συνήθειες του καφέ ανά τον κόσμο!

Εσείς αλήθεια πως προτιμάτε τον καφέ σας (δείτε το βίντεο);

Καφές και αλκοόλ, μύθος ή αλήθεια; Διώχνει ένα ποτήρι καφέ τις παρενέργειες ενός μεθυσιού;

Μετά από ένα «καλό» ξενύχτι πολλοί είναι αυτοί που προτείνουν έναν δυνατό σκέτο καφέ για να επανέλθουμε. Κατά πόσο όμως αυτό έχει όντως αποτέλεσμα είναι ένα άλλο θέμα. Μεγάλοι μερίδα ανθρώπων ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση καφέ μετά από ένα καλό μεθύσι είναι ένας από τους πολλούς μύθους που κυκλοφορούν. Στην πραγματικότητα ο πονοκέφαλος που νοιώθουμε αν δε καταναλώσουμε καφέ έχει να κάνει με την εξάρτησή μας από το εν λόγω ρόφημα (αν πίνουμε καφέ) και ο πονοκέφαλος έρχεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης αυτής. Το καλύτερο λοιπόν που έχουμε να κάνουμε αν  φυσικά πιούμε αρκετά, που καλό είναι να το αποφεύγουμε, είναι να καταναλώσουμε άφθονο νερό σε συνδυασμό με την μισή ποσότητα καφέ από αυτή που συνήθως πίνουμε!

Τα καλά νέα

Μπορεί ο καφές να βελτιώσει τις αθλητικές μας επιδόσεις;

Οι θετικές επιπτώσεις του καφέ πηγάζουν από την καφεΐνη και δεν περιορίζονται αποκλειστικά στον καφέ αλλά επεκτείνονται και στα λοιπά ροφήματα που την περιέχουν. Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την επίδοση μας αλλά και τη διάρκεια που αυτή έχει στα αθλήματα.

Η μακροχρόνια ήπια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες για εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, Πάρκινσον αλλά και Αλτσχάιμερ. Οι πολυφαινόλες μία ευρεία κατηγορία ουσιών που ευθύνονται για πολλά καλά στον οργανισμό μας, προέρχονται κατά 67% από τον καφέ! Ω ναι! Πάμε για ένα καφεδάκι λοιπόν;

Λίγα νούμερα για τον καφέ

Ο κύριος παραγωγός καφέ είναι η Βραζιλία με τον ποδοσφαιρόφιλο λαό να διεκδικεί εξίσου υψηλή θέση στην κατανάλωση του δημοφιλούς ροφήματος. Στην Ευρώπη ο πιο φανατικός καταναλωτής του είναι οι Φινλανδοί με 12 κιλά ενώ στην Ελλάδα καταναλώνουμε 6 κιλά, δεν τα λες και λίγα (τα στοιχεία αναφέρονται στο έτος 2012, πηγή www.ecf-coffee.org ). 

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΤΟΥΒΕΛΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ