Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για δεκάδες τροχαία κάθε χρόνο

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ίσως παίζει ρόλο η επίδραση του αερίου στις εγκεφαλικές λειτουργίες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για δεκάδες τροχαία κάθε χρόνο, αναφέρουν επιστήμονες από την London School of Economics (LSE).

Εξετάζοντας στοιχεία μιας πενταετίας παρατήρησαν ότι κάθε αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου (NO2) κατά μόλις ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα συνοδευόταν από αύξηση κατά 2% στα τροχαία δυστυχήματα των αστικών κέντρων. Το που ακριβώς οφείλεται αυτή η συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαρο αλλά ενδέχεται να παίζουν ρόλο οι επιδράσεις του αερίου στις εγκεφαλικές λειτουργίες, λένε οι ερευνητές. Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τα οχήματα που μεταξύ άλλων καίνε ντίζελ και αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα στο Λονδίνο και άλλα αστικά κέντρα

«Αν και οι αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τις δυνητικές επιδράσεις στην οδική ασφάλεια», δήλωσε ο δρ Λουτζ Σάγκερ, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της LSE. «Η ανάλυσή μας ανίχνευσε μία αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της ρύπανσης και των τροχαίων, αλλά μπορώ μόνο εικασίες να κάνω για τις αιτίες της. Η κύρια θεωρία μου είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την φυσική κατάσταση των οδηγών. Άλλες πιθανές αιτίες είναι σωματικές συνέπειες που αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση (π.χ. κνησμός στη μύτη) ή μείωση της ορατότητας».

Οι δυνητικές συνέπειες στην φυσική κατάσταση των ασθενών μπορεί να είναι κόπωση, μείωση της προσοχής ή και μείωση των χρόνων αντίδρασης, είπε στην εφημερίδα Guardian. Ο δρ Σάγκερ πρόσθεσε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς ρύπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσής του, όμως, από τους ρύπους αυτούς το διοξείδιο του αζώτου και ίσως κάποια άλλα αέρια εμπλέκονται στα τροχαία και όχι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν βλάβες στην υγεία. Μολονότι, τέλος, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που αφορούν μόνο τη Βρετανία, ο δρ Σάγκερ εκτιμά ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η μελέτη έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική διενεργήθηκε με επιτυχία επέμβαση σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε