Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής «κρύβεται» πίσω από το 70% των θανάτων παγκοσμίως

Μεγάλη έρευνα σε πάνω από 200 χώρες στοχοποιεί την κακή διατροφή και τις ανθυγιεινές συνήθειες

Η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους εχθρούς της ζωής μας, καθώς τροφοδοτούν επτά στους δέκα θανάτους, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη παγκόσμια έρευνα. Η έρευνα σε 200 χώρες έδειξε ότι παρότι το παγκόσμιο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης έχει αυξηθεί κατά 10 χρόνια μεταξύ 1990 και 2015, η παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας επηρεάζει αρνητικά τη δημόσια υγεία. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

«Μπορεί να έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίζουμε ασθένειες και να αυξάνουμε το προσδόκιμο επιβίωσης δυστυχώς τώρα πρέπει να προσέξουμε τη δημόσια υγεία από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως την κακή διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ», εξηγεί ο καθηγητής John Newton.

Όπως γράφει διεθνής ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το Ίδρυμα Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σηάτλ, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2015 για 249 αιτίες θανάτου, 315 νοσήματα και τραυματισμούς, και 79 παράγοντες κινδύνου, από 195 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Όπως διαπίστωσαν, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως αυξήθηκε σε 191 χώρες χάρη στις βελτιώσεις στις συνθήκες υγιεινής και τους εμβολιασμούς, που οδήγησαν σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας κατά τα βρεφική και νεογνική ηλικία, καθώς και εκείνης από πολλά λοιμώδη νοσήματα.

Ταυτοχρόνως, όμως, αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από παθήσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Έτσι, ενώ το 1990 από μη μεταδοτικά νοσήματα προκλήθηκε το 57,6% των παγκόσμιων θανάτων, το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 71,3%. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης που επηρεάζονται σημαντικά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία είναι η υπέρταση, που τροφοδοτείται από την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή. Στην υπέρταση οφείλεται το 9% της παγκόσμιας θνησιμότητας, γράφουν, ενώ ακολουθούν το κάπνισμα με 6,3% των θανάτων, ο διαβήτης με 6,1% των θανάτων και η παχυσαρκία στην οποία αποδίδεται το 5% των παγκόσμιων θανάτων.

Παγκοσμίως, το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως είναι τα 74,8 έτη για τις γυναίκες και τα 69 έτη για τους άνδρες, αλλά εκτιμάται ότι θα πληγεί καθώς εξαπλώνεται η επιδημία της παχυσαρκίας. Για την Ελλάδα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μέσο προσδόκιμο επιβιώσεως αυξήθηκε κατά 1,5 χρόνο την τελευταία δεκαετία, και έτσι από 79,6 έτη που ήταν και για τα δύο φύλα το 2005 έφτασε τα 81 έτη το 2016. Παρά αυτές τις αυξήσεις, όμως, όσοι φθάνουν στην τρίτη ηλικία μπορούν να αναμένουν ότι κατά μέσον όρο θα περάσουν τουλάχιστον μία δεκαετία με φτωχή υγεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κρεοπωλείο συμβουλεύει – «Αλμυρό» το αρνί, αγοράστε σουβλάκια
Η τιμή των αμνοεριφίων ανά κιλό ξεκίνησε από τα 13 ευρώ, σήμερα οι καταναλωτές το είδαν κρεμασμένο στο τσιγκέλι στα 15,80
Θεσσαλονίκη: Κρεοπωλείο συμβουλεύει – «Αλμυρό» το αρνί, αγοράστε σουβλάκια