Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

10% των Ελλήνων πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Επανεμφάνιση της φυματίωσης στη χώρα μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Το κάπνισμα και οι συνέπειές του συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνέχεια οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 9% από άσθμα ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως στους άντρες. Κύρια αιτία αυτών παθήσεων είναι το κάπνισμα.

Όλα τα παραπάνω αλλά και η σημασία και ο ρόλος της ειδικότητας της Πνευμονολογίας - ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή και στο άμεσο μέλλον-, οι πρωτοβουλίες από πλευράς ιατρικής κοινότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς επίσης η ευθύνη και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία για τη μελλοντική αντιμετώπισή τους ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο «ΤheMet», στο πλαίσιο της έναρξης του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου νοσημάτων Θώρακος και παθήσεων από το Περιβάλλον.

Μάστιγα το κάπνισμα

 «Σήμερα το 35-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το ποσοστό των καπνιστών κυμαίνεται από 15 έως 20%» επισήμαναν οι ειδικοί, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα σε 20-30 χρόνια αυτές οι αρρώστιες θα είχαν μειωθεί ή και εξαφανιστεί», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Το τσιγάρο ευθύνεται για το 15% των πνευμονοπαθειών, ενώ το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές, πρόσθεσε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. Ο καρκίνος του πνεύμονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στην Αμερική και το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουν τους 160.000 οι θάνατοι.

Οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να απευθύνονται στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, όπου με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να το πετύχουν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μιχάλης Τουμπής.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φάρμακο, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακοπή του καπνίσματος, διότι διαιωνίζει την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Πρόσθεσε, δε, ότι από όσα «χαρμάνια» ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αναλυθεί, τα περισσότερα είναι καρκινογόνα, ή δυνητικά καρκινογόνα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη χρήση. «Η εξάτμιση αυξάνει τις καρκινογόνες ουσίες», συμπλήρωσε ο κ. Ζαρογουλίδης, αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ακόμη και το κάπνισμα ναργιλέ είναι πιο επικίνδυνο από το τσιγάρο επειδή η υγρασία συμπυκνώνει τις καρκινογόνες ουσίες.

Επανεμφάνιση της φυματίωσης

Για επανεμφάνιση της φυματίωσης λόγω πτώσης του βιωτικού επιπέδου στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Μάλιστα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες. Κι ενώ στη χώρα μας υπάρχει πολύ καλό σύστημα επιτήρησης της φυματίωσης, δυστυχώς η νόσος υποδηλώνεται.

Ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης, είπε ότι «στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο 'Παπανικολάου' μέχρι το 2010 αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων διότι δεν υπήρχαν περιστατικά φυματίωσης. Το 2010 είχαν επισκεφτεί για έλεγχο ενεργού φυματίωσης 65 άτομα την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και 45 την Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ, ενώ το 2015 επισκέφτηκαν τις δυο κλινικές 750 άτομα εκ των οποίων τα 40 διαγνώστηκαν με ενεργό φυματίωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα περισσότερα περιστατικά φυματίωσης παρατηρούνταν σε αλλοδαπούς, τώρα πια τα ποσοστά είναι τα ίδια και στους Έλληνες και αυτό οφείλεται στην πτώση του βιωτικού επιπέδου. Επίσης, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η διαφορά στην ποιότητα της φυματίωσης, καθώς, εκτός από την απλή μορφή, η νόσος εμφανίζεται πλέον σε ανθεκτική και πολυανθεκτική που αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα. «Το ποσοστό της πολυανθεκτικής φυματίωσης στη Ελλάδα το 2012 ήταν 3,8% ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1%», πρόσθεσε ο κ. Ζαρογουλίδης.

Άρχισε το 2ο πανελλήνιο συνέδριο

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο νοσημάτων Θώρακος και παθήσεων από το Περιβάλλον θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου. Στόχος του είναι η ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας (Ιατροί, Πνευμονολόγοι, Παιδοπνευμονολόγοι, Θωρακοχειρουργοί και Νοσηλευτές) για τα νεότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα διεξαχθούν τρία μετεκπαιδευτικά σεμινάρια, υποστηριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, καθώς επίσης και το 5ο Ελληνο-Σερβικό workshop, η 3η Πανελλήνια Νοσηλευτική Συνάντηση, ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο που θα αφορά τις διαταραχές του ύπνου και μια Ημερίδα Διακοπής Καπνίσματος.

Κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η αύξηση των αναπνευστικών νοσημάτων όπως οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, το εξωγενές βρογχικό άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα και η φυματίωση. Οι αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, η χρόνια βρογχίτιδα και τα εμφυσήματα αναμένονται να είναι η τέταρτη αιτία θανάτου το 2020. Ο καρκίνος του Πνεύμονα, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, θα εξακολουθήσει να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ετησίως στην Αμερική ενώ το 2030, αναμένεται να προκαλέσει περισσότερους από 160.000 θανάτους. 

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plateia-navarinou-thessaloniki-akinita
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της...
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο
Τι δήλωσε στην TV100 η υπεύθυνη Διεύθυνσης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ελιάννα Κονιάλη
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο