Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ηλικιωμένοι έχουν ανοσία στα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ!

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Εκπληκτικό εύρημα για ανθρώπους 90 χρονών που δεν επηρεάστηκαν από τη νόσο

Μερικοί ηλικιωμένοι έχουν ανοσία στις παθολογικές βλάβες του εγκεφάλου που οδηγούν όλους τους άλλους στη νόσο Αλτσχάιμερ, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο εξέτασαν τους εγκεφάλους οκτώ γερόντων ηλικίας άνω των 90 ετών, οι οποίοι είχαν διατηρήσει οξείες τις νοητικές λειτουργίες τους έως το θάνατό τους.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικοί αυτούς είχαν σε όλο τον εγκέφαλό τους τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά αντί να πάσχουν από τελικού σταδίου νόσο πριν το θάνατό τους, η μνήμη και οι άλλες νοητικές λειτουργίες τους δεν είχαν πάθει τίποτα.

«Αυτό δεν το περιμέναμε καθόλου, είναι εκπληκτικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Changiz Geula, καθηγητής Νοητικής Νευρολογίας στο Northwestern. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και τις αναμνήσεις από την παθολογία του Αλτσχάιμερ».

Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο παθολογικές πρωτεΐνες οι οποίες δημιουργούν πλάκες που σκοτώνουν τα κύτταρά του. Το γεγονός ότι μερικοί ηλικιωμένοι διατηρούν τις νοητικές λειτουργίες τους παρότι έχουν αυτές τις συσσωρεύσεις, σημαίνει πως διαθέτουν κάποιους άγνωστους έως τώρα προστατευτικούς μηχανισμούς. Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 46o Ετήσιο Συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νευροεπιστήμης (Neuroscience 2016) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Εξαιρετικά απαιτητική διενεργήθηκε με επιτυχία επέμβαση σε ασθενή με σύνθετη παθολογία παγκρέατος
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος – Η σύνθετη επέμβαση
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
«Θα θυμάμαι πάντα τη στήριξη μιας ολόκληρης χώρας, η οποία μας έφερε ξανά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του κόσμου» δήλωσε ο Αργεντινός σταρ
Το μήνυμα του Μέσι μετά τον τελικό: «Ο πόνος είναι τεράστιος, κρατάω όλα όσα πετύχαμε»
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Τι είπε για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε
Πόσα μειονοτικά σχολεία έκλεισαν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
Δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση των μειονοτικών σχολείων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Πόσα μειονοτικά σχολεία έκλεισαν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη